Agencije

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Iako je došlo do kratkoročnog oporavka ekonomije nakon ukidanja karantina, kriza uzrokovana virusom COVID-19 imaće dugoročne efekte na društvo, poslovanje, potrošačke navike, mobilnost, upotrebu medija i svakako na oglašavanje i advertajzing industriju, zaključak je najnovijeg izveštaja agencije Polaris

 

Procene nastale pre krize, koje su predviđale rast u ovoj industriji, se revidiraju, a nove kalkulacije pokazuju da će na globalnom nivou ulaganje u oglašavanje biti značajno manje nego u 2019. godini, kao i da će svi regioni i skoro svi kanali oglašavanja biti pogođeni krizom.

Predviđa se da će net ulaganja u oglašavanje u 2020. godini na globalnom nivou biti manja za -7.2% u odnosu na prethodnu godinu. Najveće gubitke će pretrpeti oglašavanje u biskopima (-42%), a sledi print sa padom od -32%. Procenjuje se da će OOH pasti za -22% u ovoj godini jer su oglašivači mahom odustali od ovog medija (naročito za vreme karantina) zbog smanjenog kretanja i broja ljudi do kojih može da dopre. Iako je gledanost TV-a porasla tokom vanrednog stanja, oglašavanje na ovom mediju je smanjeno pa se predviđa pad do kraja 2020 godine za -12%. Uzrok tome je odostajanje mnogih brendova od TV oglašavanja tokom krize, a padu je doprinelo i otkazivanje velikih sportskih događaja. Ulaganje u radio oglašavanje ove godine biće manje za -15% jer se ovaj medij uglavnom oslanjao na slušanje tokom vožnje, pa je samim tim i njegov doseg manji u vreme ograničenog kretanja. Digitalni formati su jedini za koje se predviđa aktivnost na nivou prošlogodišnje (+1%) zahvaljujući većem korišćenju interneta od strane potrošača, rastu e-commerce i prebacivanju marketinških budžeta na jeftinije kanale, što je tipično za svaku recesiju.

Svi regioni će biti pogođeni krizom, ali će najviše trpeti Zapadna Evropa i Latinska Amerika (očekivani pad -10%), dok će najbolje proći Severna Amerika (-4.4%) gde će trenutno loše stanje ublažiti marketinške kampanje tokom izbora. Pad u regionu Centralne i Istočne Evrope iznosiće prema procenama -7.7%.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Srbija je najviše pogođena – ulaganja u advertajzing manja su za -24% u odnosu na prethodnu godinu. Advertajzing tržište Hrvatske u 2020 beleži pad od -13%, dok Bugarsku očekuje smanjenje ulaganjaod -8% do kraja godine. Kao i na globalnom nivou, i u regionu će bioskopsko oglašavanje pretrpeti najveće posledice (-61% u Srbiji, -50% u Hrvatskoj i -20% u Bugarskoj). Slede OOH i print (između -30% i -35% u Srbiji i Hrvatskoj, i -15% u Bugarskoj). Srbija pokazuje najlošije rezultate i kad je reč o oglašavanje na TV-u (-22%), dok je u Hrvatskoj i Bugarskoj ova cifra manja (-13%). Ulaganje u digitalne medije u Hrvatskoj stagnira i tako prati globalni trend, međutim Srbija i u ovom mediju beleži pad od -17%, dok Bugarska s druge strane ima rast od +6%.

null

Predviđanja za 2021 su optimističnija – prema procenama IMF-a globalna ekonomija će se oporaviti (GDP +5.8%), a veliki sportski događaji će imati značajan uticaj na oporavak advertajzing industrije i ulaganja u oglašavanje. Podaci govore da će globalno advertajzing tržište beležiti rast od +6.1%, ali i pored oporavka u 2021 ulaganja će biti manja za $9 milijardi u odnosu na period pre COVID-19 krize. U regionu, za Srbiju se predviđa oporavak od skoro +18% u odnosu na 2020, ali s obzirom na veliki pad u 2020, ulaganja će i dalje biti manja nego u 2019 (187 miliona u 2021 vs. 209 miliona u 2019). Hrvatska i Bugarska takođe očekuju rast za +13% i +6%, što obe zemlje dovodi na nivo investicija iz 2019 godine.

Izvor: Polaris, Jun 2020; Magna, Jun 2020
Ceo izveštaj o uticaju covid-19 krize na advertajzing industriju možete pogledati na linku: polaris-see.com/reports/covid-19-update-impact-on-advertising

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Represent Communications je zvanična agencija CEFTA sporazuma

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Proglašeni dobitnici osmog SoMo Borca

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.

Kako je Covid-19 stavio tehnologije u fokus poslovanja? Direct PERSPECTIVE Talks webinar u petak, 9.oktobar u 12h

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

SAATCHI & SAATCHI HRVATSKA osvojio Srebro na Cresta Awards

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

Komparativna analiza konzumacije medija u regionu u vreme COVID-a – Četvrtak, 8.oktobar WeCann Live webinar

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Doktori superheroji dobitnici “ACT Responsible” priznanja u kategoriji COVID 19

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Društvo Srbije za odnose s javnošću dodelilo nagrade

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Svetla strana pandemije

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks: Kako u Covid-19 vremenu gradimo brendove koje će potrošači voleti?

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.