Agencije

POGLED SA VRHA, II deo: Veliki praznični intervju sa liderima renomiranih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2018. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj serijski intervju će biti objavljivan u segmentima tokom narednih dana…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2017. godina…Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

Kakva su Vam očekivanja za 2018. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2018.godini

null

Borislav Miljanović, osnivač i CEO Represent Systema

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…Za nas je ovo bila još jedna u nizu veoma uspešnih godina. Naš The Content Studio beleži rast preko svih očekivanja, na pičevima smo sačuvali neke od naših najvećih klijenata u borbi sa gotovo svim relevantnim PR agencijama, osvojili smo neke zanimljive klijente, počeli smo sa dva ogromna projekta koji će nas sledeće godine dalje transformisati u pravcu i agencija i redakcija. Naša prošlogodišnje otvorena kancelarija u Banja Luci je stala na noge, a veliko prijatno iznenanđenje nam je i kancelarija u Skoplju koju smo otvorili u avgustu ove godine, a već u januaru ćemo primati nove ljude zbog povećanog posla koji smo tamo obezbedili.

…ocena poslovne godine 2017…Gledajući kako mi rastemo reklo bi se da se i privreda u regionu diže. Ali to nije baš do kraja tačno. Ima pomaka, u Srbiji nam se čini da su kompanije spremnije da investiraju u komunikaciju nego ranijih godina, jer očekuju rast u narednom periodu. Ali novih velikih klijenata na trzištu nema. U Makedoniji privreda hvata zalet posle političkih promena, a ceo marketinški region čeka razvoj događaja oko Agrokora.

…poslovna očekivanja u 2018…Vidim da sve privrede u regionu planiraju rast BDP-a što me raduje. Za nas u Represent Systemu je sledeća godina bitna za rast novih usluga koje postavljamo kao što su Native Network, Influencer Club i Element. To su sve novi komunikacijski proizvodi koji se po prvi put pojavljuju na našem trzištu i za nas će biti veliki izazov da ih kvalitetno ispromovišemo i postavimo kao održiv novi biznis. Naročito, što planiramo da neke od njih posle Srbije vrlo brzo pokrenemo i u Crnoj Gori i Makedoniji.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Budite hrabri, eksperimetišite sa novim tehnologijama i bićete iznenađeni kakvi vas rezultati očekuju.

null

Mirko Mandić, Managing Director SVA

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…Stresna, brza i zahtevna godina. Kao i prethodnih 10. Porasli smo po svim parametrima. Zadržali smo stare klijente, počeli da radimo sa JTI na Winstonu i Sobranieu, i sa Credit Agricole bankom, završili jedan ogroman EU IPA projekat. Nismo dobili projekte za koje smo bili 100% sigurni da su naši i dobili tri potpuno neočekivano.

…ocena poslovne godine 2017…Živimo u najsiromašnijoj zemlji Evrope. Privrednog rasta praktično nema, a standardi civilizacije se dosledno ukidaju jedan po jedan. Javno mnjenje je frustrirano između iracionalne nade i klišea duhovnog i materijalnog siromaštva. Naša industrija objektivno kaska iako postoje sjajni ljudi, moderne agencije, inovativni projekti, duboka povezanost sa savremenim trendovima. Sve to ne menja ni tok, ni društvenu, ni tržišnu klimu.

…poslovna očekivanja u 2018…Naša industrija će nastaviti da glumata normalnost, kao i svi ostali. Ponosna žaba koja se lagano kuva i tvrdi da nije loše, da očekujemo rast, da smo deo svetske scene i drugi poznati srpski mitovi o ovome i o onome.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Želim nam svima hrabrost da budemo iskreni.

null

Iva Đurković, direktorka Luna\TBWA Beograd

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…Za nas je 2017. bila burna i dinamična. Ovo je bila godina u kojoj smo imali cilj da sagledamo tržište, okrenemo se sebi, dobro sagledamo situaciju iznutra i definišemo u kom pravcu treba da se menjamo da bi agencija mogla dalje da se razvija kako bi zauzela željenu poziciju na tržištu.
Ponosni smo, pre svega, na poslovne rezultate naših klijenata. Verujemo da je komunikacija koju smo razvijali u 2017. dala svoj doprinos tome i to je najbolja potvrda da smo na pravom putu. U ovoj godini smo sa novim projekima ušli i u neke nove kategorije koje se veoma brzo razvijaju, pa će izazov za 2018. godinu biti još veći.

…ocena poslovne godine 2017…Imam utisak da je svaka godina koja dođe brža od prethodne. Živimo u vreme velikih promena i jedna od odlika svakog takvog perioda je velika nesigurnost koja se oseća na svakom koraku. Pravilo je da nema pravila, pa moraš biti hrabar da probaš i spreman da živiš sa posledicama ukoliko je tvoja procena bila pogrešna. Zahtevi su kompleksni, očekivanja su velika, a posao se gotovo svakodnevno menja. U tom procesu neophodno je zadovoljiti sve stakeholder-e, a napraviti dobar rezultat. Ali, u tom smislu, mislim da je ova godina samo trening za godine koje dolaze.

…poslovna očekivanja u 2018…Mislim da će 2018. doneti promene u mnogim kategorijama. Publika sa kojom komuniciramo je sve zahtevnija i mislim da ćemo morati da zaboravimo neke od ustaljenih principa kojima smo se u ovom poslu rukovodili. Ne očekujem velike promene u pogledu poslovnih uslova. Sigurna sam da će se od svih strana u ovom procesu i dalje tražiti da rade brže, bolje i efikasnije. Baš zbog toga, očekujem da svi zajedno budemo hrabriji i optimističniji, da slušamo jedni druge, pružamo podršku i radimo zajedno.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Želim svima dobre partnere. Partnere sa kojima želite i možete da delite stvari, sa kojima možete da razgovarate i diskutujete, probate, a ponekad i rizikujete kako bi rezultati u 2018. bili još bolji.

Nastavak u ponedeljak…

POGLED SA VRHA, I deo: Veliki praznični intervju sa liderima renomiranih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: POGLED SA VRHA, III deo: Veliki praznični intervju sa liderima renomiranih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.