Agencije

POGLED SA VRHA, I deo: Veliki praznični intervju sa liderima renomiranih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2018. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj serijski intervju će biti objavljivan u segmentima tokom narednih dana…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2017. godina…Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

Kakva su Vam očekivanja za 2018. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2018.godini

null

Anđelko Trpković, CEO Publicis One Serbia

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…Mi smo se bavili onim o čemu svi pričaju – transformacijom. Postavili smo naš novi poslovni model Publicis One na prostoru Adriatik regiona i na taj način omogućili našim klijentima pristup većem broju talenata i iskustava.

U Srbiji su naše agencije uradile značajan broj zaista odličnih kampanja. Izdvojio bih NEO za VIP mobile, i lansiranje IQOS-a za Philip Morris s obzirom da se radi o proizvodima koji menjaju kompletne industrije, a koje je realizovao Leo Burnett. Saatchi Saatchi je kreirao uspešno lansiranje novog brand-a BUZZ za kompaniju Nectar. A Publicis je ove godine postavio standard u podršci inovativnosti kroz projekat GENERATOR za Societe Generale banku.

…ocena poslovne godine 2017…Izazovna kao svaka prethodna, ali i svaka naredna. Nalazimo se u industriji koja je već u zreloj fazi, ili bi bar trebalo da bude. Tako da tema nije samo inovacija i trendovi, nego i optimizacija i efikasnost. Ovakava pozicija sama po sebi postavlja putokaz o potrebi za iznalaženjem novih rešenja i mogućnosti.

…poslovna očekivanja u 2018…Ukoliko ne pronađemo minimani zajednički interes u očuvanju održivosti našeg posla biće izazovnija od ove. Želim da verujem da će slova ponovo postati važnija od brojeva, odnosno kreativnost od cene. Siguran sam da su mnogi klijenti već bili u prilici da provere da najeftnije nije i najbolje, te da će biti spremni da se izbore za najbolje partnere i saradnike, a ne najeftinije izvođače radova.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Budite hrabri i pomerajte granice. Ova industrija je nastala na hrabrosti i pionirskom duhu, a ne na optimizaciji procesa.

Bojan Stankov, Managing Director Communis DDB Beograd

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…U ovom periodu mi smo pre svega orijentisani na narednu godinu i sve ono što je ispred nas i što nas tek očekuje. U tom smislu smo već uveliko skoncentrisani na planove i projekte koje nameravamo da realizjemo u 2018. godini i iz te i takve pozicije možda nam je i upitno objektivnije sagledavanje težine svih izazova sa kojima smo se susreli tokom protekle godine jer na kraju, to je sve ipak iza nas. No, načelno smo zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima, ali naravno i da uvek postoji prostora za njihovim dodatnim poboljšanjem. Smatramo da smo na kvalitetan način osmislili i realizovali neke bitne projekte iza kojih možemo ponosno da stanemo, ali i da smo uspešno implementirali neke nove kanale komunikacije na domaćem tržištu koji do sada nisu bili iskorišćeni kod nas. Na taj način smo ostvarili i određene ciljeve koje smo sebi postavili na tom planu.

…ocena poslovne godine 2017…Smtram da je ova godina bila prilično dinamična i pored toga što se za situaciju na tržištu ne može reći da je bila preterano povoljna. Industrija tržišnih komunikacija je kao i svaka druga industrija pod uticajem društvenih i ekonomskih činilaca, što implicira da se bilo koji vid promene u makrosistemu reflektuje direktno i na mikrosistem, odnosno u našem slučaju na rad i poslovanje agencija, klijenata i uopšte na oglašavanje. I dalje je prisutan nešto manji obim investicija u komunikaciji prema potrošačima, kako u segmentu klasičnih medija, tako i kroz različite oblike promotivnih aktivnosti. Na sreću, svest o značaju digitalnog kanala komunikacije je prilično porastao pa je makar u tom segmentu nešto bolja situacija, po pitanju investicija.

…poslovna očekivanja u 2018…Mislim da je danas vrlo teško prognozirati bilo šta, pa su samim tim i očekivanja svedena više na neke osnovne postulate neophodne za uspešno poslovanja i trendove koji su sasvim izvesni. Siguran sam da će u pogledu poslovnih uslova biti prilično kompleksnih izazova sa kojima ćemo se susresti i koji će delovati u nekom momentu možda čak i kao nemoguća misija za nas. No, moj stav je da ono što nam je naizgled neizvodljivo jeste samo trenutno stanje stvari i da zapravo predstavlja šansu i mogućnost za naš lični, profesionalni i poslovni napredak. Velika je snaga, kad je volja jaka!

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Svima želim uspešne poslovne rezultate u narednoj godini, uz dobru i drugačiju komunikaciju kao i puno osmeha u svemu tome…

null

Draško Roganović, generalni direktor MPG Beograd

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…2017. je za nas prošla i dobro i loše. Prvih 8 meseci je bio primetan pad aktivnosti više klijenata, pa se to teško može nadoknaditi jednim odličnim kvartalom kao što je ovaj tekući u kome smo kao klijente dobili G3 Spirits, Knjaz Miloš i Opel, uspešno organizovali drugi po redu Whisky Fair, organizovali Dell EMC evente u 5 zemalja, učestvovali u organizaciji Festivala čokolade, snažnije pokrenuli digitalne projekte, povećali kapacitete i kvalitet agencijskog tima… Pomalo krizna godina koju ne bih menjao za mnoge “uspešnije”.

…ocena poslovne godine 2017…Čini mi se da ova godina nije posebno drugačija od nekoliko prethodnih. Bilo bi lepo da možemo reći da je poboljšana situacija što se tiče rokova plaćanja, pritiska na visinu cena, uvozno-izvoznih procedura, pojednostavljenja procedura, smanjenja broja poreza, taksi i raznih dažbina. Isti problemi kao i u ostatku privrede.

…poslovna očekivanja u 2018…Ne očekujem posebne promene u pogledu poslovnih uslova osim daljeg jačanja važnosti digitalnih komunikacija i njihovog integrisanja u ostale aktivnosti. Nadam se da ćemo mi imati najuspešniju poslovnu godinu do sada.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Želim nam svima da ovaj naš posao kojim se svi bavimo i koji svi volimo, radimo sa osmehom, razumevanjem i poštovanjem, družeći se, radeći i zajedno kreirajući mnogo lepih trenutaka.

Nastavak sutra…

POGLED SA VRHA, II deo: Veliki praznični intervju sa liderima renomiranih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentare (2)

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.