Agencije

POGLED SA VRHA, I deo: Veliki praznični intervju sa liderima renomiranih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2018. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj serijski intervju će biti objavljivan u segmentima tokom narednih dana…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2017. godina…Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

Kakva su Vam očekivanja za 2018. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2018.godini

null

Anđelko Trpković, CEO Publicis One Serbia

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…Mi smo se bavili onim o čemu svi pričaju – transformacijom. Postavili smo naš novi poslovni model Publicis One na prostoru Adriatik regiona i na taj način omogućili našim klijentima pristup većem broju talenata i iskustava.

U Srbiji su naše agencije uradile značajan broj zaista odličnih kampanja. Izdvojio bih NEO za VIP mobile, i lansiranje IQOS-a za Philip Morris s obzirom da se radi o proizvodima koji menjaju kompletne industrije, a koje je realizovao Leo Burnett. Saatchi Saatchi je kreirao uspešno lansiranje novog brand-a BUZZ za kompaniju Nectar. A Publicis je ove godine postavio standard u podršci inovativnosti kroz projekat GENERATOR za Societe Generale banku.

…ocena poslovne godine 2017…Izazovna kao svaka prethodna, ali i svaka naredna. Nalazimo se u industriji koja je već u zreloj fazi, ili bi bar trebalo da bude. Tako da tema nije samo inovacija i trendovi, nego i optimizacija i efikasnost. Ovakava pozicija sama po sebi postavlja putokaz o potrebi za iznalaženjem novih rešenja i mogućnosti.

…poslovna očekivanja u 2018…Ukoliko ne pronađemo minimani zajednički interes u očuvanju održivosti našeg posla biće izazovnija od ove. Želim da verujem da će slova ponovo postati važnija od brojeva, odnosno kreativnost od cene. Siguran sam da su mnogi klijenti već bili u prilici da provere da najeftnije nije i najbolje, te da će biti spremni da se izbore za najbolje partnere i saradnike, a ne najeftinije izvođače radova.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Budite hrabri i pomerajte granice. Ova industrija je nastala na hrabrosti i pionirskom duhu, a ne na optimizaciji procesa.

Bojan Stankov, Managing Director Communis DDB Beograd

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…U ovom periodu mi smo pre svega orijentisani na narednu godinu i sve ono što je ispred nas i što nas tek očekuje. U tom smislu smo već uveliko skoncentrisani na planove i projekte koje nameravamo da realizjemo u 2018. godini i iz te i takve pozicije možda nam je i upitno objektivnije sagledavanje težine svih izazova sa kojima smo se susreli tokom protekle godine jer na kraju, to je sve ipak iza nas. No, načelno smo zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima, ali naravno i da uvek postoji prostora za njihovim dodatnim poboljšanjem. Smatramo da smo na kvalitetan način osmislili i realizovali neke bitne projekte iza kojih možemo ponosno da stanemo, ali i da smo uspešno implementirali neke nove kanale komunikacije na domaćem tržištu koji do sada nisu bili iskorišćeni kod nas. Na taj način smo ostvarili i određene ciljeve koje smo sebi postavili na tom planu.

…ocena poslovne godine 2017…Smtram da je ova godina bila prilično dinamična i pored toga što se za situaciju na tržištu ne može reći da je bila preterano povoljna. Industrija tržišnih komunikacija je kao i svaka druga industrija pod uticajem društvenih i ekonomskih činilaca, što implicira da se bilo koji vid promene u makrosistemu reflektuje direktno i na mikrosistem, odnosno u našem slučaju na rad i poslovanje agencija, klijenata i uopšte na oglašavanje. I dalje je prisutan nešto manji obim investicija u komunikaciji prema potrošačima, kako u segmentu klasičnih medija, tako i kroz različite oblike promotivnih aktivnosti. Na sreću, svest o značaju digitalnog kanala komunikacije je prilično porastao pa je makar u tom segmentu nešto bolja situacija, po pitanju investicija.

…poslovna očekivanja u 2018…Mislim da je danas vrlo teško prognozirati bilo šta, pa su samim tim i očekivanja svedena više na neke osnovne postulate neophodne za uspešno poslovanja i trendove koji su sasvim izvesni. Siguran sam da će u pogledu poslovnih uslova biti prilično kompleksnih izazova sa kojima ćemo se susresti i koji će delovati u nekom momentu možda čak i kao nemoguća misija za nas. No, moj stav je da ono što nam je naizgled neizvodljivo jeste samo trenutno stanje stvari i da zapravo predstavlja šansu i mogućnost za naš lični, profesionalni i poslovni napredak. Velika je snaga, kad je volja jaka!

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Svima želim uspešne poslovne rezultate u narednoj godini, uz dobru i drugačiju komunikaciju kao i puno osmeha u svemu tome…

null

Draško Roganović, generalni direktor MPG Beograd

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2017…2017. je za nas prošla i dobro i loše. Prvih 8 meseci je bio primetan pad aktivnosti više klijenata, pa se to teško može nadoknaditi jednim odličnim kvartalom kao što je ovaj tekući u kome smo kao klijente dobili G3 Spirits, Knjaz Miloš i Opel, uspešno organizovali drugi po redu Whisky Fair, organizovali Dell EMC evente u 5 zemalja, učestvovali u organizaciji Festivala čokolade, snažnije pokrenuli digitalne projekte, povećali kapacitete i kvalitet agencijskog tima… Pomalo krizna godina koju ne bih menjao za mnoge “uspešnije”.

…ocena poslovne godine 2017…Čini mi se da ova godina nije posebno drugačija od nekoliko prethodnih. Bilo bi lepo da možemo reći da je poboljšana situacija što se tiče rokova plaćanja, pritiska na visinu cena, uvozno-izvoznih procedura, pojednostavljenja procedura, smanjenja broja poreza, taksi i raznih dažbina. Isti problemi kao i u ostatku privrede.

…poslovna očekivanja u 2018…Ne očekujem posebne promene u pogledu poslovnih uslova osim daljeg jačanja važnosti digitalnih komunikacija i njihovog integrisanja u ostale aktivnosti. Nadam se da ćemo mi imati najuspešniju poslovnu godinu do sada.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Želim nam svima da ovaj naš posao kojim se svi bavimo i koji svi volimo, radimo sa osmehom, razumevanjem i poštovanjem, družeći se, radeći i zajedno kreirajući mnogo lepih trenutaka.

Nastavak sutra…

POGLED SA VRHA, II deo: Veliki praznični intervju sa liderima renomiranih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentare (2)

Više u Agencije

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.

Lokomotiva i SentecaCommerce partneri na 12 evropskih tržišta

Advertiser Serbia14. jula 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] FUTURA DDB: „Moemax = 8“ za MÖMAX

Advertiser Serbia8. jula 2021.

Kampanja „Izvuci AS iz rukava – neko te čeka u borbi za život“

Advertiser Serbia5. jula 2021.

I bi svetlost: McCann Skopje i Halkbank otpočeli „Budućnost je svetla” kampanju koja donosi optimizam

Advertiser Serbia2. jula 2021.

ANĐELKO TRPKOVIĆ iz Publicis Groupe izabran za predsednika IAA Serbian Chapter

Advertiser Serbia1. jula 2021.

Uručena UEPS priznanja za McCann Beograd i klijente Bambi, The Coca-Cola Company, MAXI, Da se zna, Beogradska filharmonija i LiceUlice

Advertiser Serbia29. juna 2021.

Dodeljena UEPS-ova priznanja za 2020 – Prvi događaj uživo posle korone

Advertiser Serbia29. juna 2021.

Proglašenjem pobednika u preostalim kategorijama završen Cannes Lions

Advertiser Serbia25. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Dodeljene nagrade i u kategorijama Mobile, Radio & Audio, Brand Experience & Activation, Creative eCommerce, Creative Effectiveness, Innovation i Creative Business Transformation

Advertiser Serbia24. juna 2021.

Kampanja Studija Tumpić/Prenc i aMORE odabrana za izložbu u sklopu prestižnog festivala Cannes Lions

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Influenseri i brendovi: kome ide slava?

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia23. juna 2021.