Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] VLADIMIR ARANĐELOVIĆ, Direct Media United Solutions: „2021. godina u Direct Mediji je u znaku izvrsnog poslovnog rezultata, kontinuiteta i retencije tima i ekspertize, što je jedna od naših najvećih prednosti“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Vladimiru Aranđeloviću, Digital Director-u agencije Direct Media United Solutions…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– 2021. godina u Direct Mediji je pre svega u znaku izvrsnog poslovnog rezultata, kontinuiteta i retencije tima i ekspertize, što je jedna od naših najvećih prednosti. Teško da postoji bolji način da kompanija potvrdi svoju snagu i status lidera od brojeva na papiru i tima eksperata koji stoji iza sjajnih rezultata, a koji je skoro nepromenjen (čak i pojačan povratnicima), uprkos godini koja je obeležena fluktuacijom zaposlenih u našoj industriji.

Najveći projekat je svakako implementacija tehnološke infrastrukture i proširenje ekspertize u oblasti automatizovanog/programmatic zakupa, što je rezultiralo formiranjem Agency Trading Desk palete usluga, izvesno najsvestranije u regionu ex-YU.

Direct Media danas ima najveći tim sa odgovarajućim znanjem za upravljanje programmatic kampanjama, prikupljanjem i aktivacijom 1st party podataka.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Brzina i intenzitet oporavka tržišta oglašavanja su iznenadili mnoge kompanije i pojedince. Oporavak ili, preciznije, buđenje ekonomije je za rezultat imalo nagli skok potražnje za svim, a naročito digitalnim kanalima komunikacije i vraćanje na pred-pandemijski nivo.

Verujem da su svi učesnici u tržištu imali slične izazove – snalaženje u brzoj promeni, kvalitetnu realizaciju rastućih budžeta, kompleksnijih zahteva ali zadržavanje iskusnih kadrova.

Post-pandemijske promene su mnogo veće od kvantitativnih i sa sobom su donele ubrzanu digitalnu transformaciju celog tržišta, što je pokrenulo gotovo trenutnu trku u potrazi za talentima.

Činjenica je da su kroz identičan scenario prolazila i ostala tržišta, koja su na krilima globalizacije poslovanja, fleksibilnih ili remote modela rada dobila priliku da potragu ne ograničavaju teritorijalno, stvarajući dodatnu konkurenciju lokalnim poslodavcima. Razlika između ponude i potražnje za kvalitetnim kadrovima u digitalnom marketingu je i dalje velika ali se može reći da je jak inicijalni pritisak u izvesnoj meri uravnotežen u poslednjem kvartalu.

Kako je za realizaciju sve kompleksnijih zahteva, pre svega e-commerce, performance i user acquisition kampanja neophodan čitav lanac učesnika, poseban izazov su predstavljale najslabije karike na lokalnom tržištu koje je zaostajalo za već ustaljenim praksama sa Zapada. Direct Media je uspela da ih prevaziđe, pomogne poslovnim partnerima na obe strane i obezbedi tehnološku infrastrukturu za ceo proces.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Optimistična. 🙂 Verujem da će dalje otključavanje ekonomije nastaviti da doprinosi pozitivnim trendovima u industriji tržišnih komunikacija.

Na oglašavanje na digitalnim kanalima na globalnom nivou će u 2022. biti investirano preko 60% svih medijskih budžeta. Za dalji rast udela će najvećim delom biti zaslužni online video, connected TV (CTV), commerce media i društveni mediji kao kanali. Pomenuta tranzicija je rezultat sada već kontinuirane promene u navikama u kupovini proizvoda i usluga (e-commerce) ali konzumaciji medija.

Regulativa i promene u oblasti privatnosti, kao i regulacija tehnoloških kompanija (tekuća i najavljena) će biti jedan od najvećih generatora promena ali i izazova.

Adekvatno znanje, tehnologija, pristup podacima i automatizacija oglašavanja će određivati pobednike u godinama koje su ispred nas. Direct Media je spremna da ostane na najvišem postolju, što dovoljno govori o planovima i projektima.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Posle dve vanredne godine, bilo bi neskromno i neumesno poželeti bilo šta osim isključivo – dobrog zdravlja. Iskreno želim svima da budu dobro, a Direct Media će se pobrinuti da uspešno reši sve izazove u oblasti tržišnih komunikacija – to je pod našom punom kontrolom.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Ured u New Yorku je novi veliki korak koji će nas približiti ostvarivanju vizije”

Advertiser Serbia17. januara 2022.

Vodeći svetski futurolozi govoriće u Zagrebu o budućnosti poslovanja

Advertiser Serbia17. januara 2022.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] PREDRAG MIRKOVIĆ, United Moment: „Kreativnost mora biti najvažnija stavka po cenu da izgovorimo NE kada to nije tako“

Advertiser Serbia13. januara 2022.

Anamarija Vuić (Señor) i Anamarija Tkalčec (CESI) otkrivaju šta to Nije u redu u uredu

Advertiser Serbia12. januara 2022.

Istraživanje: Beleženje kretanja u pešačkoj zoni Beograda

Advertiser Serbia12. januara 2022.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] MATJAŽ GERM, Agencija 101: „Naš uticaj na regionalnom kreativnom polju iz godine u godinu se širi“

Advertiser Serbia10. januara 2022.

[POGLED SA VRHA 2021/22] BOJAN STANKOV, Communis: „Uz sve izazove, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i poslovanjem“

Advertiser Serbia31. decembra 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] ROBERT BOHINEC, Futura DDB: „Kreativni doprinos Future DDB u 2021 je bio izuzetan za slovenačko oglašavanje“

Advertiser Serbia31. decembra 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] LUCIJA POTOČNIK, Degordian: „2021. godina je donijela puno promjena, izazova i napretka za Degordian“

Advertiser Serbia30. decembra 2021.

Četiri UEPS priznanja za Direct Media Creative!

Advertiser Serbia30. decembra 2021.

Poznati dobitnici UEPS priznanja za 2021. godinu

Advertiser Serbia28. decembra 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] ALEŠ KOČEVAR, Saatchi & Saatchi Ljubljana: „2021. godinu je obeležila pobeda na regionalnom pitch-u za NLB banku“

Advertiser Serbia27. decembra 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] SINIŠA WALDINGER, Bruketa&Žinić&Grey: „Ide se ka idejama koje žele i mogu vrlo konkretno mijenjati stvari u društvu“

Advertiser Serbia27. decembra 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „Do korone su agencije radile kao na traci, danas možemo da govorimo o stampedu“

Advertiser Serbia24. decembra 2021.

[POGLED SA VRHA 2021/22] DINO ZUPANČIČ, Agencija 101: „Zbog epidemije postali smo suvereniji u radu preko granica“

Advertiser Serbia24. decembra 2021.