Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „2019 je za nas bila iznimno uspješna zahvaljujući širenju portfelja klijenata“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Manueli Šola, General Manager-u agencije Komunikacijski laboratorij…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine?

– Protekla godina za nas je bila iznimno uspješna zahvaljujući širenju portfelja klijenata brendovima Nespresso, PlayStation, luksuznim hotelskim lancem Aman i tvrtkom RASCO. Bio je to razlog širenja našeg tima iskusnim novim kolegama kako bi postojećim i novim klijentima mogli i dalje osiguravati pravovremenu i učinkovitu uslugu integriranih komunikacija. Intenzivno smo s dugogodišnjim klijentima kao što su Mc`Donalds, Deichmann, Garmin, Wiener osiguranje, Zvijezda, PIK Vrbovec, Visa i mnogim drugima radili na brojnim projektima iz cjelokupnog spektra usluga upravljanja komunikacijama. Rezultat povećanog opsega aktivnosti, akvizicije novih klijenata i širenja tima je i rast prihoda tvrtke. To će nam omogućiti da razvijamo poslovanje u novim smjerovima i širimo portfelj usluga, ovisno o potrebama i promjenama na tržištu.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

Ako ćemo gledati podatke o prihodima članica HURA-e koji su u 2018. godini iznosili 1,4 milijarde kuna, definitivno možemo reći da se tržište oporavilo i da naša industrija ima utjecaj na gospodarski razvoj zemlje. Tvrtke i brendovi su svjesni da je danas zbog novih mogućnosti plasiranja poruka i sadržaja, s jedne strane puno izazovnije, a s druge puno lakše komunicirati s potrošačima.

Publika sama odlučuje koji sadržaj i na koji način želi konzumirati, a i sama postaje medij. To, nama u industriji komunikacija daje puno više prostora i mogućnosti da koristeći postojeće ali i razvijajući nove usluge učinkovito djelujemo i nudimo inovativna rješenja.

Ono što bih izdvojila kao „osobinu“ koju danas tvrtke ali i podjedinici unutar njih moraju imati je zaista velika fleksibilnost te sposobnost predviđanja i prilagodbe novim, ponekad distruptivnim promjenama u industriji, gospodarskom i društvenom okruženju.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Bez obzira radi li se o našoj ili bilo kojoj drugoj industriji potrebno je, na prvom mjestu, poticati mjere i stvarati uvjete rasta i razvoja poduzetništva. Tako možemo generirati dugoročan ekonomski rast, poticati investicije, otvarati nova radna mjesta i zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske.

Kada naša politika konačno prihvati činjenicu da su mali i srednji poduzetnici generatori razvoja gospodarstva, kreatori radnih mjesta i da su to ti segmenti društva koji mogu biti agilni, kreirati promjene u široj zajednici od samog gospodarstva, onda će sve biti drugačije.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Uzimajući u obzir trend rasta proteklih godina, predviđam da će se industrija i dalje rasti i razvijati. I to je dobro za sve nas.

Konkurencija je poticajna i tjera nas da se razvijamo i radimo dobre stvari. Jedna od njih je svakako i nastavak našeg autorskog projekta. Riječ je o Future Tense – prvoj hrvatskoj i regionalnoj B2B konferenciji o budućnosti poslovanja na koju dovodimo vodeće svjetske futurologe.

Održat će se u svibnju u Zagrebu i na njoj će poslovna zajednica otvoriti brojne teme vezane uz budućnost i dugoročan razvoj poslovanja različitih industrija. I dalje ćemo intenzivno ulagati u naš kadar kroz eksterne i interne edukacije. Prateći trendove, svakako očekujemo i nove tehnologije koje ćemo moći primijeniti u našem svakodnevnom radu i uslugama, posebno kroz digitalnu komunikaciju, organizaciju evenata i strateško savjetovanje.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Želim nam svima puno dobrih i kvalitetnih projekta, dobre budžete i zadovoljne zaposlenike. Godinu u kojoj se svi dalje razvijaju i ostvaruju uspjehe u svim sferama djelovanja. I da se odmorimo svi za ova praznike :)

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.