Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „2019 je za nas bila iznimno uspješna zahvaljujući širenju portfelja klijenata“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Manueli Šola, General Manager-u agencije Komunikacijski laboratorij…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine?

– Protekla godina za nas je bila iznimno uspješna zahvaljujući širenju portfelja klijenata brendovima Nespresso, PlayStation, luksuznim hotelskim lancem Aman i tvrtkom RASCO. Bio je to razlog širenja našeg tima iskusnim novim kolegama kako bi postojećim i novim klijentima mogli i dalje osiguravati pravovremenu i učinkovitu uslugu integriranih komunikacija. Intenzivno smo s dugogodišnjim klijentima kao što su Mc`Donalds, Deichmann, Garmin, Wiener osiguranje, Zvijezda, PIK Vrbovec, Visa i mnogim drugima radili na brojnim projektima iz cjelokupnog spektra usluga upravljanja komunikacijama. Rezultat povećanog opsega aktivnosti, akvizicije novih klijenata i širenja tima je i rast prihoda tvrtke. To će nam omogućiti da razvijamo poslovanje u novim smjerovima i širimo portfelj usluga, ovisno o potrebama i promjenama na tržištu.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

Ako ćemo gledati podatke o prihodima članica HURA-e koji su u 2018. godini iznosili 1,4 milijarde kuna, definitivno možemo reći da se tržište oporavilo i da naša industrija ima utjecaj na gospodarski razvoj zemlje. Tvrtke i brendovi su svjesni da je danas zbog novih mogućnosti plasiranja poruka i sadržaja, s jedne strane puno izazovnije, a s druge puno lakše komunicirati s potrošačima.

Publika sama odlučuje koji sadržaj i na koji način želi konzumirati, a i sama postaje medij. To, nama u industriji komunikacija daje puno više prostora i mogućnosti da koristeći postojeće ali i razvijajući nove usluge učinkovito djelujemo i nudimo inovativna rješenja.

Ono što bih izdvojila kao „osobinu“ koju danas tvrtke ali i podjedinici unutar njih moraju imati je zaista velika fleksibilnost te sposobnost predviđanja i prilagodbe novim, ponekad distruptivnim promjenama u industriji, gospodarskom i društvenom okruženju.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Bez obzira radi li se o našoj ili bilo kojoj drugoj industriji potrebno je, na prvom mjestu, poticati mjere i stvarati uvjete rasta i razvoja poduzetništva. Tako možemo generirati dugoročan ekonomski rast, poticati investicije, otvarati nova radna mjesta i zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske.

Kada naša politika konačno prihvati činjenicu da su mali i srednji poduzetnici generatori razvoja gospodarstva, kreatori radnih mjesta i da su to ti segmenti društva koji mogu biti agilni, kreirati promjene u široj zajednici od samog gospodarstva, onda će sve biti drugačije.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Uzimajući u obzir trend rasta proteklih godina, predviđam da će se industrija i dalje rasti i razvijati. I to je dobro za sve nas.

Konkurencija je poticajna i tjera nas da se razvijamo i radimo dobre stvari. Jedna od njih je svakako i nastavak našeg autorskog projekta. Riječ je o Future Tense – prvoj hrvatskoj i regionalnoj B2B konferenciji o budućnosti poslovanja na koju dovodimo vodeće svjetske futurologe.

Održat će se u svibnju u Zagrebu i na njoj će poslovna zajednica otvoriti brojne teme vezane uz budućnost i dugoročan razvoj poslovanja različitih industrija. I dalje ćemo intenzivno ulagati u naš kadar kroz eksterne i interne edukacije. Prateći trendove, svakako očekujemo i nove tehnologije koje ćemo moći primijeniti u našem svakodnevnom radu i uslugama, posebno kroz digitalnu komunikaciju, organizaciju evenata i strateško savjetovanje.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Želim nam svima puno dobrih i kvalitetnih projekta, dobre budžete i zadovoljne zaposlenike. Godinu u kojoj se svi dalje razvijaju i ostvaruju uspjehe u svim sferama djelovanja. I da se odmorimo svi za ova praznike :)

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta, pokazuje istraživanje agencije Valicon

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Svaki izlazak iz kuće je novi udarac na medicinsko osoblje

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.