Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] NATAŠA TRSLIĆ ŠTAMBAK, Grayling: „Protekla godina za Grayling je obeležena unapređenjem i jačanjem odnosa – i unutar tima i sa našim dugogodišnjim klijentima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nataši Trslić Štambak, Managing Director-u za SEE region agencije Grayling…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Protekla godina za Grayling je obeležena unapređenjem i jačanjem odnosa – i unutar tima i sa našim dugogodišnjim klijentima.

Onog trenutka kada se osetite kao deo tima klijenta, a ne samo kao spoljni saradnik, verujem da ste dostigli nivo za koji možete reći da garantuje bolje razumevanje i bolje rezultate – na obostranu korist i za klijenta i za agenciju, ali i za kvalitet struke na lokalnom nivou.

Veoma smo ponosni što se takav naš pristup i kvalitet prepoznaju – a posebno kada priznanja dolaze od prestižnih organizacija kao što je Holmes Report, koji dodeljuje SABRE priznanja. Naš internacionalni Public Affairs tim, kog čine i kolege iz Srbije, osvojio je čak dve SABRE nagrade ove godine: Global Public Affairs Agency of the Year 2019 i EMEA Public Affairs Agency of the Year.

Grayling Srbija, kao deo snažne internacionalne mreže, i dalje će nastaviti da radi na podizanju standarda struke na lokalnom nivou: i u oblasti PR-a, a posebno u oblasti PA-a.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

U izazovnom društveno-političkom okruženju, kakvo trenutno vlada u Srbiji, poseban izazov je pružati usluge Public Affairs-a, koje su dodatno podložne političkim pritiscima. Ali smo zato zadovoljni što smo uspeli da se nametnemo kao agencija koja radi u skladu sa visokim profesionalnim standardima i etičkim principima.

Ono čemu smo takođe svedočili u prethodnoj godini je i značajno okretanje kompanija ka CSR temama. Klijenti sve više deluju kao odgovorni partneri zajednica u kojima posluju, svesni svoga uticaja na životnu sredinu i na procese u društvu. To je donekle i posledica promene svesti potrošača, koji sve više traže od brendova i kompanija da deluju odgovorno, u skladu sa vrednostima koje su važne potrošačima. Stoga, u smislu struke, sve više treba da se radi na dugoročnim CSR kampanjama.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Transparentnost, uspostavljanje profesionalnih standarda i kreativnost.

Pod transparentnošću podrazumevam pre svega potrebu da se tenderi organizuju i da se poslovi dodeljuju na transparentan način, tj. da se tačno odrede kriterijumi koji su jasni svima u procesu. Nadalje, ono što je izuzetno važno nama u Graylingu, je poslovanje i servisiranje klijenata u skladu sa visokim profesionalnim standardima.

PR i PA agencije bi trebalo da se neprestano usavršavaju, da rade na podizanju standarda i kvaliteta usluga koje nude, da budu savetnici svojim klijentima, i da pre svega razmišljaju strateški – čak i kada to znači ići u suprot trenutnim trendovima.

Kreativnost je izuzetno važna u svim disciplinama: ne samo u brand PR-u gde se podrazumeva. Kreativnost je potrebna i u osmišljavanju strategije i u Public Affairs kampanjama i u B2B aktivnostima. Bez kreativnosti ne možete prevazići neki problem i pronaći rešenje. Bez kreativnosti ovaj svet bi bio monoton!

Kakva su Vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Sledeća godina je veoma važna za nas jer ćemo proslaviti punoletnost na srpskom tržištu – 18 godina uspešnog rada.

U našoj kancelariji u Beogradu, među ostalima, još uvek rade ljudi koji su tu od samog početka i koji mogu posvedočiti o brojnim transformacijama koje su se dešavale, kako interno, u okviru agencije, tako i na tržištu komunikacija.

U zadnjih nekoliko godina tržište se neprestano menja i transformiše, uključuju se nove tehnologije, menjaju se kanali komunikacije, pa isto očekujemo i u 2020. godini. Kao i prethodnih godina, Graylingov internacionalni tim će početkom 2020. pripremiti pregled nadolazećih trendova. No, još uvek vam ne mogu otkriti detalje.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Zaželela bih nam svima da baziramo odnose – jednako poslovne kao i privatne – na međusobnom uvažavanju, poverenju i razumevanju. Konkretno u komunikacijskom sektoru treba shvatiti da poslovanje čine ljudi. Ako je atmosfera u agenciji podsticajna i ako je „hemija“ dobra između klijenta i agencije – nema granica za ono što može da se postigne!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Veliki hrvatski naivci“ za CERT.hr (CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža)

Advertiser Serbia10. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD, UM BEOGRAD i DRIVE: „Ne odričem se“ za NVO DA SE ZNA

Advertiser Serbia9. marta 2020.