Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] NATAŠA TRSLIĆ ŠTAMBAK, Grayling: „Protekla godina za Grayling je obeležena unapređenjem i jačanjem odnosa – i unutar tima i sa našim dugogodišnjim klijentima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nataši Trslić Štambak, Managing Director-u za SEE region agencije Grayling…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Protekla godina za Grayling je obeležena unapređenjem i jačanjem odnosa – i unutar tima i sa našim dugogodišnjim klijentima.

Onog trenutka kada se osetite kao deo tima klijenta, a ne samo kao spoljni saradnik, verujem da ste dostigli nivo za koji možete reći da garantuje bolje razumevanje i bolje rezultate – na obostranu korist i za klijenta i za agenciju, ali i za kvalitet struke na lokalnom nivou.

Veoma smo ponosni što se takav naš pristup i kvalitet prepoznaju – a posebno kada priznanja dolaze od prestižnih organizacija kao što je Holmes Report, koji dodeljuje SABRE priznanja. Naš internacionalni Public Affairs tim, kog čine i kolege iz Srbije, osvojio je čak dve SABRE nagrade ove godine: Global Public Affairs Agency of the Year 2019 i EMEA Public Affairs Agency of the Year.

Grayling Srbija, kao deo snažne internacionalne mreže, i dalje će nastaviti da radi na podizanju standarda struke na lokalnom nivou: i u oblasti PR-a, a posebno u oblasti PA-a.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

U izazovnom društveno-političkom okruženju, kakvo trenutno vlada u Srbiji, poseban izazov je pružati usluge Public Affairs-a, koje su dodatno podložne političkim pritiscima. Ali smo zato zadovoljni što smo uspeli da se nametnemo kao agencija koja radi u skladu sa visokim profesionalnim standardima i etičkim principima.

Ono čemu smo takođe svedočili u prethodnoj godini je i značajno okretanje kompanija ka CSR temama. Klijenti sve više deluju kao odgovorni partneri zajednica u kojima posluju, svesni svoga uticaja na životnu sredinu i na procese u društvu. To je donekle i posledica promene svesti potrošača, koji sve više traže od brendova i kompanija da deluju odgovorno, u skladu sa vrednostima koje su važne potrošačima. Stoga, u smislu struke, sve više treba da se radi na dugoročnim CSR kampanjama.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Transparentnost, uspostavljanje profesionalnih standarda i kreativnost.

Pod transparentnošću podrazumevam pre svega potrebu da se tenderi organizuju i da se poslovi dodeljuju na transparentan način, tj. da se tačno odrede kriterijumi koji su jasni svima u procesu. Nadalje, ono što je izuzetno važno nama u Graylingu, je poslovanje i servisiranje klijenata u skladu sa visokim profesionalnim standardima.

PR i PA agencije bi trebalo da se neprestano usavršavaju, da rade na podizanju standarda i kvaliteta usluga koje nude, da budu savetnici svojim klijentima, i da pre svega razmišljaju strateški – čak i kada to znači ići u suprot trenutnim trendovima.

Kreativnost je izuzetno važna u svim disciplinama: ne samo u brand PR-u gde se podrazumeva. Kreativnost je potrebna i u osmišljavanju strategije i u Public Affairs kampanjama i u B2B aktivnostima. Bez kreativnosti ne možete prevazići neki problem i pronaći rešenje. Bez kreativnosti ovaj svet bi bio monoton!

Kakva su Vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Sledeća godina je veoma važna za nas jer ćemo proslaviti punoletnost na srpskom tržištu – 18 godina uspešnog rada.

U našoj kancelariji u Beogradu, među ostalima, još uvek rade ljudi koji su tu od samog početka i koji mogu posvedočiti o brojnim transformacijama koje su se dešavale, kako interno, u okviru agencije, tako i na tržištu komunikacija.

U zadnjih nekoliko godina tržište se neprestano menja i transformiše, uključuju se nove tehnologije, menjaju se kanali komunikacije, pa isto očekujemo i u 2020. godini. Kao i prethodnih godina, Graylingov internacionalni tim će početkom 2020. pripremiti pregled nadolazećih trendova. No, još uvek vam ne mogu otkriti detalje.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Zaželela bih nam svima da baziramo odnose – jednako poslovne kao i privatne – na međusobnom uvažavanju, poverenju i razumevanju. Konkretno u komunikacijskom sektoru treba shvatiti da poslovanje čine ljudi. Ako je atmosfera u agenciji podsticajna i ako je „hemija“ dobra između klijenta i agencije – nema granica za ono što može da se postigne!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Webfluential – Najveća „influencer peformance“ marketinška platforma za brendove i agencije od sada i u Hrvatskoj

Advertiser Serbia18. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Summer Get Together“

Advertiser Serbia18. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] MIJA GAČNIK KRPIČ, Futura DDB: „Više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate“

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Nova studija ističe efikasnost oglasa u trajanju od 2 sekunde

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i AQUA DIGITAL: „Olimpija – Manji od 37″ za brend OLIMPIJA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] IMAGO OGILVY: „Spomenik neisklesanom tijelu“ za PIPI

Advertiser Serbia12. februara 2020.

Grayling predstavlja pet ključnih marketinških i komunikacijskih trendova za 2020

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD i DRIVE: „#StayClean“ za EXIT

Advertiser Serbia11. februara 2020.

Saatchi & Saatchi Croatia & Violeta: Ovo pakovanje je smeće i na to smo ponosni

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „U 2019 smo iskristalisali neke zamisli i doneli nove strateške odluke“

Advertiser Serbia7. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „125 godina Beogradske berze“ za Beogradsku berzu

Advertiser Serbia7. februara 2020.

Novi alat za medija planiranje kampanja na vozilima gradskog prevoza

Advertiser Serbia6. februara 2020.

Izložba „Srpski kraljevski portreti”

Advertiser Serbia6. februara 2020.

IVANA BOGDANOVIĆ iz Represent Communications dobitnica prestižne nagrade magazina PC Press

Advertiser Serbia5. februara 2020.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital.: „Jako cenim kampanje koje imaju gerilsku notu, koje „hakuju“ postojeće, razmrdavaju ustaljeno“

Advertiser Serbia4. februara 2020.