Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] LANA BEDEKOVIĆ ROSANDIĆ, Alert: „Alert je izrastao u sjajno mjesto za rad, kako za poznate profesionalce tako i za mlade nade“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Lani Bedeković Rosandić, Managing Partner-u agencije Alert…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– Početak 2020. izgledao je fantastično – osvojili smo nove klijente, planirali zapošljavanja no kao i svi, planove smo morali mijenjati. Kad podvučemo crtu, godinu smo završili i bolje nego što se činilo. Neobična i nepredvidiva 2020. za nas se ipak pokazala kao ne tako loša – uselili smo u vlastiti ured, doveli Webfluential u Hrvatsku, dobili nove klijente, konačno realizirali neke digitalne projekte na koje smo klijente nagovarali duže vrijeme…

Kao i svi, nakon otkazivanja projekata u ožujku, morali smo se prilagoditi novoj situaciji i potrebama klijenata. Segment digitalnog marketinga značajno nam je rastao, a dio slobodnih resursa usmjerili smo na pro bono projekte.

U veljači smo lansirali i Webfluential, kojim smo u nekoliko mjeseci, uspjeli etablirati influencer marketing kao neizostavan kanal komunikacije te ga podignuti na višu i profesionalniju razinu.

Webfluential je najveća “influencer performance” marketinška platforma za brendove i agencije, a mi smo ovu svjetsku franšizu doveli i u Hrvatsku te vodim i njihov hrvatski ured. Platforma je to koja je nešto poput LinkedIna za influencere. Prijaviti se može svatko tko na nekoj društvenoj mreži ima više od tisuću pratitelja, a tu su, naravno, i tvrtke i brendovi koji se žele promovirati kroz ove pojedince koji su uspješni na webu.

Puno toga što radimo je zapravo pionirski rad. To je možda malo teži put, ali je zapravo jedini koji se isplati odabrati ako želite živjeti i raditi punim plućima. Alert je izrastao u sjajno mjesto za rad, kako za profesionalce s dobro poznatim imenom tako i za mlade nade koje kod nas imaju bezbroj prilika dnevno za stjecanje iskustva – dolazi i vrijeme za neke nove generacije obzirom na sve što se događa u svijetu advertisinga.

U 2020 se godini itekako ima na što osvrnuti, a posebno sam ponosna na projekt “We love local“, platformu za promoviranje lokalnih proizvođača hrane koju smo radili za portal Journal.hr, a koji je bio jedan od prvih projekata nakon proljetnog zatvaranja usmjerenih na važnost domaćih proizvođača.

Osim izgradnje „We love local“ platforme, puno smo vremena utrošili na njezino promoviranje, kao i na promoviranje važnosti lokalne proizvodnje hrane te malih lokalnih proizvođača hrane. Želim vjerovati da smo pokrenuli lavinu jer nakon toga domaće proizvode možemo vidjeti gotovo na svakoj polici, bilo male ili velike trgovine, što prije baš i nije bio slučaj. Projekt smo pokrenuli još prije dvije godine s chefovima Marinom Medakom i Rudolfom Štefanom, vlasnikom restorana Pelegrini u Šibeniku koji nosi Michelin zvjezdicu, kada smo ga lansirali na eventu Chefs’s stageu, a njegova se važnost pokazala upravo u ovoj godini. Napravili smo i niz online shop-ova, odnosno uspjeli smo nagovoriti neke klijente na taj kanal prodaje, i to u kratkom roku, što prije ne bi bilo moguće, a trendovi su pokazivali već niz godina da su nužni za njihovo poslovanje.

Inače, za projekt Chefs’s stage koji smo realizirali zajedno s Rudolfom Štefanom te Lucijom Bilandžić iz tvrtke Dva srca i kuhača, početkom godine dobili smo i najveće priznanje u Hrvatskoj za PR kamanju – Grand Prix, koji dodjeljuje HUOJ.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2020?

Iz razgovora s kolegama, mogu zaključiti da se većina agencija u kratkom roku uspjela prilagoditi novonastalim uvjetima, jednako kao i klijenti koji su vrlo brzo shvatili koliko je bitno komunicirati i brzo reagirati u krizi.

Za razliku od drugih zemalja u regiji, Hrvatsku tj. Zagreb zahvatio je razorni potres odmah nakon prvog lockdown-a, a zatim nas je krajem godine iznenadio još jedan strašan potres u Banovini, a koji je ponovo zadesio i Zagreb i to u situaciji gdje obnova od prvog još nije ni počela. Potres je stavio pandemiju u drugi plan jer je većina ljudi pretrpjela velike štete i na privatnom i na poslovnom planu. Ured u kojem smo poslovali prije preseljenja je na proljeće jako nastradao no imali smo sreće što je novi, u koji smo taman planirali preseliti, ostao neoštećen te smo ga unatoč svim preprekama uspjeli završiti na vrijeme te u svibnju useliti u novi prostor. Organizacija rada od kuće, ukidanje i redefiniranje projekata i kampanja, osmišljavanje novih preko noći, selidba agencije, a sve s ciljem održanja radnih mjesta i poslovanja nisu bili jednostavni no ponavljam, još jednom se pokazalo da je fokusiranim i timskim radom sve moguće te da svaka kriza može roditi i nove prilike. Kada ste suočeni s ovako velikom elementarnom nepogodom koja nas je sve zahvatila, još važnije postaje staviti ljude na prvo mjesto, imati jasnu viziju, biti dobar lider te zadržati motivaciju, a ostalo sve sjedne na svoje mjesto.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Teško je sada biti prorok – posljednje desetljeće našu industriju zahvatile su velike promjene, od gospodarske krize pa sve do digitalne transformacije. Sigurno je samo da nas ponovo čekaju prilagodbe i to da moramo biti složniji kao industrija te se izboriti za mjesto u gospodarskom okružju kakvo i zaslužujemo. Kreativne industrije, a kojih smo dio, važan su segment svakog gospodarstva i mogu puno pridonijeti njegovom napretku – nekako mi se čini da na našim prostorima to još uvijek nije jasno.

Htjela bih istaknuti da je u cijeloj regiji stasala nova generacija tvrtki, stručnjaka, umjetnika, dizajnera koji su svojim radom, u tišini i van utjecaja političkih odnosa, stvorili originalne vrijednosti, koje su čak i svjetski prepoznate.

Kriza je otvorila velike mogućnosti u različitim disciplinama kao što su informacijske tehnologije, umjetna inteligencija, eko-poljoprivreda, biomedicinske znanost, dizajn i arhitektura. Fokus i izazov u 2021., osim sačuvati živote, a cjepivo nam je dalo veliku nadu, svima bi trebalo biti ulaganje u obrazovanje i moderne tehnologije i potaknuti mlađe generacije da budu dio naše bolje budućnosti. Isto vrijedi i za našu industriju.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti

– 2020. godina je, prije svega, bila godina propitivanja naših prioriteta, vrijednosti i čovječnosti. Osim virusa pojavilo se i mnogo toga što na puno razina nadilazi sam virus. Isto nas čeka i u 2021. godini – jasno je da će ova situacija potrajati još neko vrijeme, a možda je ovo i prilika da bar još neko vrijeme usporimo, presložimo kockice i zauzmemo mjesto kakvo zaslužujemo. Mislim da ove godine jasno vidjelo koliko je cijela industrija tržišnih komunikacija bitna ne samo za upravljanjem globalne krize uzrokovane pandemijom s ciljem zaštite stanovništa, već i za očuvanje gospodarstva, pogotovo malih tvrtki.

Povratak u prošlost nije moguć, jer pandemije su motivirale ljude da raskinu s slabostima prošlosti i počnu osmišljavati vlastiti svijet iznova. Jednako tako je i u našoj industriji. Samo na nama ovisi kako će taj svije izgledati – isto kao i
i odluka koju ćemo prtljagu sa sobom ponijeti: mi smo odlučili da sa sobom nosimo suosjećanje, humanost, toleranciju, inovativnost, kreativnost i razvoj.

Imamo niz planova – od lansiranja regionalnih projekata, realizacije vlastitih projekata pa sve do pružanja podrške onima kojima je to potrebno te afirmacije razvoju u svakom smislu. Kojim tempom će se pojedini projekti realizirati shvatili smo da je manje bitno – važnije nam je fokusirati na kvalitetu i održivost.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Kao što je rekao jedan naš poznati znanstvenik: „Kada pobjedimo pandemiju, svaki će pojedinac i svaka država imati priliku graditi neki novi svijet.“ Svima nama želim neki novi, bolji svijet u godini i onima koje su ispred nas.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Nova PR agencija za korporativne komunikacije kompanije Nestlé Adriatic u Hrvatskoj

Advertiser Serbia15. januara 2021.

Magazin Kongres: VESNA VLAŠIĆ JUSUPOVIĆ među najuticajnijim ljudima u okviru event&meetings industrije

Advertiser Serbia15. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] LUCIJA POTOČNIK, Degordian Hrvatska: „Oglašivači se sve više otvaraju prema idejama domaćih kreativaca“

Advertiser Serbia15. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ALEN GROZAJ, Publicis Zagreb: „Vjerujem da kreativci nisu ugrožena, već prije sve više tražena vrsta“

Advertiser Serbia14. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] DARKO BOSNAR, Imago Ogilvy: „Zlatno doba reklamnih agencija kakve poznajemo od prije 15 godina je završeno“

Advertiser Serbia13. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital.: „Naš najveći doprinos u 2020 je bilo lansiranje Homepage Academy“

Advertiser Serbia12. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ANDREJA NJEŽIĆ, Leo Burnett Belgrade: „Naša industrija je već duže vreme u krizi, kreativni potencijal nije dovoljno iskorišćen“

Advertiser Serbia11. januara 2021.

[POGLED SA VRHA 2020/21] DINO ZUPANČIČ, Agencija 101: „U agenciji smo svi u osnovi agilni, fleksibilni i zato smo lakše prihvatili sve promene“

Advertiser Serbia5. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Ideja je najvažnija, tehnologija vam daje samo više mogućnosti i načina da je realizujete“

Advertiser Serbia5. januara 2021.

[POGLED SA VRHA 2020/21] ANKICA MAMIĆ, Agencija IMC: „Možemo sa zadovoljstvom ispratiti ovu izazovnu godinu jer nam je otvorila i neke nove prilike“

Advertiser Serbia4. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] PREDRAG VOJINOVIĆ, Degordian Beograd: „Moramo da poradimo na tome da svoje kreativne potencijale stavimo u službu biznis ciljeva klijenata“

Advertiser Serbia4. januara 2021.

Znamo šta se guglalo u svetu u 2020, a evo šta je guglala Srbija!

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVAN TUŠEK, Saatchi & Saatchi Hrvatska: „Kvaliteta kreativne komunikacije se zanemaruje, a očekuju se rezultati i očekuju se što brže i što više“

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

[POGLED SA VRHA 2020/21] VANJA BLUMENŠAJN, Señor: „2020 je vjerojatno najneobičnija godina naših života, a svakako Señorove povijesti“

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] JANA SAVIĆ RASTOVAC, McCann Beograd: „U srcu svega stoji kreativnost i jasna misao, etika kojom se vodimo i svest da u rukama imamo veoma moćan zanat“

Advertiser Serbia30. decembra 2020.