Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Pojačali smo temelje Degordiana i vjerujem da će nam 2020 biti jako dobra godina“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danielu Ackermannu, CEO agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Iz pozicije Degordian Hrvatske, 2019 godina nam je bila godina konsolidacije. Usporili smo rast i koncentrirali se maksimalno na stabilnost, kvalitetu, organizaciju i ljude.

Pojačali smo temelje i vjerujem da će nam 2020. biti jako dobra godina. Od značajnijih aktivnosti, pojačali smo PR segment, Performance (pogotovo conversion rate optimisation), digitalnu kreativu, a pokrenuli smo i program edukacija pod nazivom Detangled koji nas neprestano oduševljava velikim odazivom i interesom.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Ekonomija raste i to se osjeti. Ima više projekata, više klijenata radi razne aktivacije što je dobro. Najveći problem je sada na drugoj strani, odnosno u nedostatku ljudi koji to mogu pratiti. Klijenti, kao i agencije, ulažu ogromne napore u pronalazak kvalitetnog kadra, što će sigurno biti velik izazov i u 2020.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

1. Jačanje partnerskih spona između agencije i klijenata. Još uvijek dosta klijenata na agencije gleda kao na dobavljače. Ako agencija bude dublje uključena, tada će kvaliteta, rezultati i odnosi biti daleko bolji.
2. Nedostaje talenata što utječe na rast troškova. Klijenti moraju biti spremni plaćati više stvari nego prije 2-3 godine.
3. Regulacija pitcheva – cilj je da budu rjeđe, da uključuju manji broj agencija, da budu kvalitetnije napravljeni te da se stvarno može izabrati partner na duže vrijeme.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Glavni fokus će nam biti na još jačem osnaživanju performance segmenta, PR-a, kreative te employer brandinga.

To su 4 kategorije na koje ćemo se sigurno najviše fokusirati. No, općenito imamo velika očekivanja za 2020. godinu i jako smo optimistični što se toga tiče.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Napredak je veći nego ikada, stvari se mijenjaju brže nego ikada. Trebamo sve više biti otvoreni novim pristupima i mogućnostima. Samo tako ćemo ostvariti najbolji rezultat danas, ali i u godinama pred nama.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.