Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Pojačali smo temelje Degordiana i vjerujem da će nam 2020 biti jako dobra godina“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danielu Ackermannu, CEO agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Iz pozicije Degordian Hrvatske, 2019 godina nam je bila godina konsolidacije. Usporili smo rast i koncentrirali se maksimalno na stabilnost, kvalitetu, organizaciju i ljude.

Pojačali smo temelje i vjerujem da će nam 2020. biti jako dobra godina. Od značajnijih aktivnosti, pojačali smo PR segment, Performance (pogotovo conversion rate optimisation), digitalnu kreativu, a pokrenuli smo i program edukacija pod nazivom Detangled koji nas neprestano oduševljava velikim odazivom i interesom.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Ekonomija raste i to se osjeti. Ima više projekata, više klijenata radi razne aktivacije što je dobro. Najveći problem je sada na drugoj strani, odnosno u nedostatku ljudi koji to mogu pratiti. Klijenti, kao i agencije, ulažu ogromne napore u pronalazak kvalitetnog kadra, što će sigurno biti velik izazov i u 2020.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

1. Jačanje partnerskih spona između agencije i klijenata. Još uvijek dosta klijenata na agencije gleda kao na dobavljače. Ako agencija bude dublje uključena, tada će kvaliteta, rezultati i odnosi biti daleko bolji.
2. Nedostaje talenata što utječe na rast troškova. Klijenti moraju biti spremni plaćati više stvari nego prije 2-3 godine.
3. Regulacija pitcheva – cilj je da budu rjeđe, da uključuju manji broj agencija, da budu kvalitetnije napravljeni te da se stvarno može izabrati partner na duže vrijeme.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Glavni fokus će nam biti na još jačem osnaživanju performance segmenta, PR-a, kreative te employer brandinga.

To su 4 kategorije na koje ćemo se sigurno najviše fokusirati. No, općenito imamo velika očekivanja za 2020. godinu i jako smo optimistični što se toga tiče.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Napredak je veći nego ikada, stvari se mijenjaju brže nego ikada. Trebamo sve više biti otvoreni novim pristupima i mogućnostima. Samo tako ćemo ostvariti najbolji rezultat danas, ali i u godinama pred nama.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] MIJA GAČNIK KRPIČ, Futura DDB: „Više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate“

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Nova studija ističe efikasnost oglasa u trajanju od 2 sekunde

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i AQUA DIGITAL: „Olimpija – Manji od 37″ za brend OLIMPIJA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] IMAGO OGILVY: „Spomenik neisklesanom tijelu“ za PIPI

Advertiser Serbia12. februara 2020.

Grayling predstavlja pet ključnih marketinških i komunikacijskih trendova za 2020

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD i DRIVE: „#StayClean“ za EXIT

Advertiser Serbia11. februara 2020.

Saatchi & Saatchi Croatia & Violeta: Ovo pakovanje je smeće i na to smo ponosni

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „U 2019 smo iskristalisali neke zamisli i doneli nove strateške odluke“

Advertiser Serbia7. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „125 godina Beogradske berze“ za Beogradsku berzu

Advertiser Serbia7. februara 2020.

Novi alat za medija planiranje kampanja na vozilima gradskog prevoza

Advertiser Serbia6. februara 2020.

Izložba „Srpski kraljevski portreti”

Advertiser Serbia6. februara 2020.

IVANA BOGDANOVIĆ iz Represent Communications dobitnica prestižne nagrade magazina PC Press

Advertiser Serbia5. februara 2020.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital.: „Jako cenim kampanje koje imaju gerilsku notu, koje „hakuju“ postojeće, razmrdavaju ustaljeno“

Advertiser Serbia4. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Osigurava vaš mir“ za WIENER OSIGURANJE

Advertiser Serbia4. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Beba bira gde“ za brend ROSA

Advertiser Serbia31. januara 2020.