Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Pojačali smo temelje Degordiana i vjerujem da će nam 2020 biti jako dobra godina“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danielu Ackermannu, CEO agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Iz pozicije Degordian Hrvatske, 2019 godina nam je bila godina konsolidacije. Usporili smo rast i koncentrirali se maksimalno na stabilnost, kvalitetu, organizaciju i ljude.

Pojačali smo temelje i vjerujem da će nam 2020. biti jako dobra godina. Od značajnijih aktivnosti, pojačali smo PR segment, Performance (pogotovo conversion rate optimisation), digitalnu kreativu, a pokrenuli smo i program edukacija pod nazivom Detangled koji nas neprestano oduševljava velikim odazivom i interesom.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Ekonomija raste i to se osjeti. Ima više projekata, više klijenata radi razne aktivacije što je dobro. Najveći problem je sada na drugoj strani, odnosno u nedostatku ljudi koji to mogu pratiti. Klijenti, kao i agencije, ulažu ogromne napore u pronalazak kvalitetnog kadra, što će sigurno biti velik izazov i u 2020.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

1. Jačanje partnerskih spona između agencije i klijenata. Još uvijek dosta klijenata na agencije gleda kao na dobavljače. Ako agencija bude dublje uključena, tada će kvaliteta, rezultati i odnosi biti daleko bolji.
2. Nedostaje talenata što utječe na rast troškova. Klijenti moraju biti spremni plaćati više stvari nego prije 2-3 godine.
3. Regulacija pitcheva – cilj je da budu rjeđe, da uključuju manji broj agencija, da budu kvalitetnije napravljeni te da se stvarno može izabrati partner na duže vrijeme.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Glavni fokus će nam biti na još jačem osnaživanju performance segmenta, PR-a, kreative te employer brandinga.

To su 4 kategorije na koje ćemo se sigurno najviše fokusirati. No, općenito imamo velika očekivanja za 2020. godinu i jako smo optimistični što se toga tiče.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Napredak je veći nego ikada, stvari se mijenjaju brže nego ikada. Trebamo sve više biti otvoreni novim pristupima i mogućnostima. Samo tako ćemo ostvariti najbolji rezultat danas, ali i u godinama pred nama.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.