Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] TIJANA ADAMOV, Scholz & Friends Belgrade: „Za nas je 2018. godina bila godina transformacije u svakom pogledu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Tijani Adamov, Managing Director-u agencije Scholz&Friends Belgrade…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za Vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom prethodna godine?

– Za nas je 2018. godina bila godina transformacije u svakom pogledu. Stavili smo u fokus stratešku kreativnost i kreiranje koncepata. Rad Scholz & Friends-a jeste upravo baziran na strategiji koja spaja analitično i kreativno mišljenje. Rezultat su pozicije brendova i komunikacione platforme koje ostavljaju trajni utisak kod ciljnih grupa i omogućavaju snažni prodor na tržište.

Najzanimljiviji projekat koji smo pokrenuli je podrška »Inicijativi za proučavanje detinjstva ŽutePatalone«. »ŽutePatalone« su i komunikaciona platforma namenjena skretanju pažnje javnosti na značaj ranog detinjstva i presudnih prvih 1000 dana života za razvoj svakog pojedinca.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– Za mene lično je godina bila veoma izazovna u smislu da sam imala jedan važan privatan projekat – a to je da sam postala mama. U svetlu takvog izazova, našalila bih se, industrija tržišnih komunikacija deluje poprlično mirno, stabilno i predvidivo.

Jedina izvesnost tržišnih komunikacija ostaje ideja i efikasnost komunikacije, a transformacija postaje evolutivni sine qua non sveta komunikacija.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

– 1. Poznatost 2. Priznatost 3. Znanje

Pozdravljam sve aktivnosti koje rade na povećanju poznatosti i priznatosti struke, kao i povećanju kapaciteta znanja. To su aktivnosti strukovnih udruženja, ovo što radite vi i portali namenjeni tržišnim komunikacijama. Konferencije, seminari i radionice koje povećavaju znanje su od presudnog značaja za povećanje kvaliteta koji nudimo a time i poboljšanje položaja agencija. Rezultati komunikacije tačnije efikasnost komunikacije je ono što klijente opredeljuje da se odluče za kvalitetno vođenje brendova. To znači da sve ono što predlažemo klijentima, možemo primeniti na našu struku. Naposletku, inicijativa svake agencije ponaosob i pojedinaca koja doprinosi povećanju znanja je moćno oruđe za ostvarenje poslovnih ciljeva kako klijentata tako i agencija.


Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Sanjamo veliki san a to je da pomognemo da se pokrene “Institut za proučavanje detinjstva”. Sve je bolje kada se u najranijem uzrastu deci dozvoli da budu deca. Mi smo jedina vrsta koja ima detinjstvo, i to ne sme ostati neproučeno. Svi relevantni autoriteti i institucije se slažu da je prvih 1000 dana presudno za ceo čovekov život. Zato pozivamo sve da pomognu “Inicijativu za proučavanje detinjstva ŽutePatalone” tako što će za početak označiti na društvenim mrežama da im se dopada ideja da samo srećno detinjstvo može doprineti boljitku čovečanstva!

Očekivanja su nam velika, ali stojimo čvrsto na zemlji. Nadamo se kvalitetu, efikasnim idejama i ostvarenim poslovnim ciljevima klijenata, medija i agencija, a najvažnije stalnom poboljšanju kvaliteta života potrošača.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Verujte ljudima koji vode vaše brendove i verujte rezultatima.
Citiraću osnivača Scholz&Friends-a Jirgena Šolca: “To je prava vizija. Možete je nazvati prijateljstvo, možete je nazvati iskrenost, možete je nazvati poštovanje, možete je nazvati poverenje, možete je nazvati ljubav. Sve to možete videti u našim interakcijama sa klijentima, potrošačima i našim zaposlenima.”

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN WORLDGROUP mreža godine na CANNES LIONS 2019 kao i svetska Healthcare mreža godine

Advertiser Serbia26. juna 2019.

Završen Cannes Lions 2019 dodelom i trećeg Grand Prix-a za FCB NEW YORK USA i BURGER KING

Advertiser Serbia22. juna 2019.

MCCANN TALKS: “Mobilni telefoni vratili moć nazad u ruke potrošača”

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Dodeljene nagrade u kategorijama Creative Data, Creative Strategy, Direct, Media, PR i Social & Influencer

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Otvoreno Young Drummers takmičenje 2019

Advertiser Serbia20. juna 2019.

21. SEMPL, EMMA RODERO: „Veštačkim glasom teško je izazvati emocije“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Krcko Oraščić“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

Bronzani Lav za STUDIO SONDA na Kanskom festivalu

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Proglašeni dobitnici nagrada u kategorijama Outdoor, Design, Print & Publishing, Health & Wellness i Pharma

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN ZAGREB: „Mrlja“ za GORENJE

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Elan W Studio kolekcija“ za ELAN

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Danas počinje Cannes Lions 2019

Advertiser Serbia16. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Srbija je neXt inspiracija“ za NEXT (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia16. juna 2019.

26. GOLDEN DRUM Festival otvoren za prijavu radova i registracije

Advertiser Serbia14. juna 2019.