Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] TIJANA ADAMOV, Scholz & Friends Belgrade: „Za nas je 2018. godina bila godina transformacije u svakom pogledu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Tijani Adamov, Managing Director-u agencije Scholz&Friends Belgrade…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za Vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom prethodna godine?

– Za nas je 2018. godina bila godina transformacije u svakom pogledu. Stavili smo u fokus stratešku kreativnost i kreiranje koncepata. Rad Scholz & Friends-a jeste upravo baziran na strategiji koja spaja analitično i kreativno mišljenje. Rezultat su pozicije brendova i komunikacione platforme koje ostavljaju trajni utisak kod ciljnih grupa i omogućavaju snažni prodor na tržište.

Najzanimljiviji projekat koji smo pokrenuli je podrška »Inicijativi za proučavanje detinjstva ŽutePatalone«. »ŽutePatalone« su i komunikaciona platforma namenjena skretanju pažnje javnosti na značaj ranog detinjstva i presudnih prvih 1000 dana života za razvoj svakog pojedinca.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– Za mene lično je godina bila veoma izazovna u smislu da sam imala jedan važan privatan projekat – a to je da sam postala mama. U svetlu takvog izazova, našalila bih se, industrija tržišnih komunikacija deluje poprlično mirno, stabilno i predvidivo.

Jedina izvesnost tržišnih komunikacija ostaje ideja i efikasnost komunikacije, a transformacija postaje evolutivni sine qua non sveta komunikacija.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

– 1. Poznatost 2. Priznatost 3. Znanje

Pozdravljam sve aktivnosti koje rade na povećanju poznatosti i priznatosti struke, kao i povećanju kapaciteta znanja. To su aktivnosti strukovnih udruženja, ovo što radite vi i portali namenjeni tržišnim komunikacijama. Konferencije, seminari i radionice koje povećavaju znanje su od presudnog značaja za povećanje kvaliteta koji nudimo a time i poboljšanje položaja agencija. Rezultati komunikacije tačnije efikasnost komunikacije je ono što klijente opredeljuje da se odluče za kvalitetno vođenje brendova. To znači da sve ono što predlažemo klijentima, možemo primeniti na našu struku. Naposletku, inicijativa svake agencije ponaosob i pojedinaca koja doprinosi povećanju znanja je moćno oruđe za ostvarenje poslovnih ciljeva kako klijentata tako i agencija.


Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Sanjamo veliki san a to je da pomognemo da se pokrene “Institut za proučavanje detinjstva”. Sve je bolje kada se u najranijem uzrastu deci dozvoli da budu deca. Mi smo jedina vrsta koja ima detinjstvo, i to ne sme ostati neproučeno. Svi relevantni autoriteti i institucije se slažu da je prvih 1000 dana presudno za ceo čovekov život. Zato pozivamo sve da pomognu “Inicijativu za proučavanje detinjstva ŽutePatalone” tako što će za početak označiti na društvenim mrežama da im se dopada ideja da samo srećno detinjstvo može doprineti boljitku čovečanstva!

Očekivanja su nam velika, ali stojimo čvrsto na zemlji. Nadamo se kvalitetu, efikasnim idejama i ostvarenim poslovnim ciljevima klijenata, medija i agencija, a najvažnije stalnom poboljšanju kvaliteta života potrošača.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Verujte ljudima koji vode vaše brendove i verujte rezultatima.
Citiraću osnivača Scholz&Friends-a Jirgena Šolca: “To je prava vizija. Možete je nazvati prijateljstvo, možete je nazvati iskrenost, možete je nazvati poštovanje, možete je nazvati poverenje, možete je nazvati ljubav. Sve to možete videti u našim interakcijama sa klijentima, potrošačima i našim zaposlenima.”

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[GOLDEN DRUM 2019] EWELINA WOJTYCZKA, Art direktorica VMLY&R Poland: „Verujem da je budućnost oglašavanja u angažovanosti i dijalogu“

Advertiser Serbia23. septembra 2019.

Veliki uspeh I&F GRUPE na Balcannes reviji

Advertiser Serbia22. septembra 2019.

BalCannes 2019: Najbolja agencija MCCANN BEOGRAD a najbolji projekat „Art Directed by Nature“, agencije STUDIO SONDA

Advertiser Serbia21. septembra 2019.

MIRO ANTIĆ, koosnivač M2COMMUNICATIONS među 100 najuticajnijih ljudi na svetu u event industriji!

Advertiser Serbia19. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] BOGDAN DRAGANSKI, Neurolog LREN: „Što je ponašanje pacijenta bizarnije i ekscentričnije – postajem znatiželjniji“

Advertiser Serbia19. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #8: Borba za džezve

Advertiser Serbia19. septembra 2019.

Uskoro u Zagrebu PRpitch, 2. konferencija o odnosima s javnošću za preduzetnike i zanatlije

Advertiser Serbia18. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] DAWID SZCZEPANIAK, izvršni kreativni direktor i partner VMLY&R Poland: Oglašavanje će nastaviti da prelazi sa „poruke“ na „povezivanje“

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Istraživanje HURA-e i Ipsosa dokazalo kontinuiran rast pozitivne percepcije oglasa među Hrvatima

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: Kuda ide content marketing i šta ćemo posle kraha društvenih mreža?

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Mladi besplatno na SEMPL

Advertiser Serbia16. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] RICCARDO FREGOSO, izvršni kreativni direktor McCann Paris: „Advertajzing je mrtav, živeo advertajzing…ma šta mi odlučili“

Advertiser Serbia15. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #7: Dobro došli u El Dorado – OOH 90-ih

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] ANDREA HENAO, Direktorica 360 Agency: „Budućnost oglašavanja treba da bude održivija“

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

Produžen rok za prijave na takmičenje Young Drummers 2019

Advertiser Serbia10. septembra 2019.