Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] NATAŠA TRSLIĆ ŠTAMBAK, Grayling: „2018 je za Grayling bila godina uspešno savladanih izazova na srpskom tržištu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nataši Trslić Štambak, Regionalnoj Direktorici za Jugoistočnu Evropu agencije Grayling…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– 2018 je bila godina izazova za Grayling na srpskom tržištu. Zahvaljujući praćenju trendova, usavršavanju, delenju iskustva sa našim kolegama iz globalne mreže uspešno smo savladali izazove.

Teško je izdvojiti samo neke projekte i aktivnosti, ali pokušaću: Komunikaciona podrška klijentu Hilton Belgrade prilikom otvaranja koje je bilo dešavanje godine svakako zavređuje da se istakne. Osim toga, izdvojila bih pažljivo osmišljenu PR podršku za Discovery Channel kako bismo najavili emisiju „Tesla: Strogo poverljivo“ te B2B kampanju za klijenta Kaspersky Lab kako bismo propratili klijentovu partnersku konferenciju.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– U prethodnom periodu bili smo svedoci gradualnih promena poslovnog okruženja koje su se, sa druge strane, tektonski odrazile na poslove odnosa sa javnošću.

Granice između biznisa, politike i kulture postaju sve nejasnije i organizacije nemaju više prostora za oklevanje, jer potrošači zahtevaju jasnoću, posvećenost i akciju, a raznolikost je imperativ.

Značaj multimedijalnih sadržaja i društvenih mreža je u sve većem porastu. Iako smo već nekoliko godina u nazad svesni da su ovi alati prisutni u našem svakodnevnom poslovanju, savremeni trendovi pokazuju da se sada već najveći deo komunikacije sa javnošću odvija upravo na ovaj način. Nekada su to bili alati rezervisani prevashodno za potrošačke brendove, danas i državne institucije sa javnošću komuniciraju putem društvenih mreža. To je po svemu sudeći uvidelo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kad je preduzećima iz svog resora naložilo da otvore naloge na društvenim mrežama.

Takođe, kanali za prenos poruke postali su sa praktično neograničeni – nekada je bilo bitno da se ime klijenta pojavi u novinama, danas personalizovanu poruku možete do potrošača preneti putem bilo kog proizvoda ili oblika komunikacije.

Trudimo se da uvek pratimo trendove i da imajući u vidu posebnosti svakog klijenta razvijemo komunikacionu strategiju koja će na najefikasniji način pomoći klijentu da ostvari poslovne – a ne samo komunikacione – ciljeve.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Transparentnost, uspostavljanje profesionalnih standarda i – komunikacija, nešto što vrlo često zanemarujemo iako se bavimo tržišnim komuniciranjem.

Pod transparentnošću podrazumevam pre svega potrebu da se tenderi organizuju i da se poslovi dodeljuju na transparentan način, tj. da se tačno odrede kriterijumi koji su jasni svima u procesu. Nadalje, ono što je izuzetno važno nama u Graylingu je poslovanje i servisiranje klijenata prema visokim profesionalnim standardima.

A kad kažem komunikacija, pod time mislim komuniciranje agencija međusobno, komuniciranje s klijentima ali i sa širom poslovnom zajednicom. Komunikacijom bismo sigurno zaobišli neke probleme i neshvatanja. Na primer, često se susrećemo s nerazumevanjem uloge PR agencije i njihovom značaju za efikasno poslovanje uspešnih kompanija. Ljudi i danas pod poslovima PR agencija često doživljavaju samo prodaju oglasnog prostora ili dizajn, a podrška kvalitetne i iskusne PR agencije u savremenom poslovanju može se kretati od najjednostavnije organizacije događaja ili saradnje sa medijima do podrške kompanijama koje preduzimaju velike poslovne zaokrete, kao što su proširivanja, spajanja, itd.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Nekoliko je trendova koji će dominirati sektorom tržišnih komunikacija – u Graylingu smo ih izdvojili u našoj regularnoj godišnjoj najavi 6×19.

Ovde bih izdvojila fokusiranje na specifične grupe publike. Naime, kako se bitka za pažnju publike intenzivira, mudri brendovi će se fokusirati na izuzetno specifične grupe publike, kreirajući posebne zajednice koje ih podržavaju i fanove koji pružaju podršku prenoseći poruke ljudima iz njihovog okruženja.

I krajnji korisnici i kompanije sve više “zauzimaju stavove”, bilo da su u pitanju usko fokusirane teme, kao što su konkretni proizvodi i usluge, bilo da su u pitanju globalno značajni fenomeni, kao što su održivo poslovanje, socijalna pravda ili zaštita čovekove sredine. Kao globalna agencija Grayling će upravo nastojati da pozitivne stavove i principe svojih klijenata donese i primeni i u lokalnom okruženju.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Važno je graditi dugoročne odnose koji doprinose obostranom zadovoljstvu. Ako između klijenta i agencije nema međusobnog poverenja i razumevanja, ako se međusobno ne odnose kao poslovni partneri, taj poslovni odnos ne može opstati.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] DAVOR BRUKETA, Bruketa&Žinić&Grey: „Za nas je 2018 bila super godina jer smo imali 45% ukupnog rasta u odnosu na 2017. godinu“

Advertiser Serbia25. aprila 2019.

Deseta DIRECT MEDIA AKADEMIJA najavljuje gostovanja specijalnih gostiju: MINDSCAPES U BEOGRADU!

Advertiser Serbia24. aprila 2019.

Deveta BRENDING konferencija: „Hack the influence“

Advertiser Serbia24. aprila 2019.

Ukupno 15 finalista ulazi u trku za EFFIE nagradu

Advertiser Serbia24. aprila 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] DEGORDIAN: „Vip YouTube Akademija“ za VIPnet

Advertiser Serbia24. aprila 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] PIONIRI: „Metalac – Novi strateški, ne muzički pravac“ za METALAC GRUPU

Advertiser Serbia23. aprila 2019.

MARIJA MATIĆ, vođa modula Mediji na DIRECT MEDIA ACADEMY: „Pokazaćemo u kom pravcu idu mediji“

Advertiser Serbia22. aprila 2019.

Digital Day: Verujete li digital ekspertima?

Advertiser Serbia21. aprila 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] DEGORDIAN: „CROmpiranje“ za ČIPI ČIPS (Adria Snack)

Advertiser Serbia19. aprila 2019.

[POGLED SA VRHA 2018/19] MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Drago nam je što je kvaliteta našeg rada prepoznata na tržištu, a što potvrđuje respektabilan broj novih klijenata“

Advertiser Serbia18. aprila 2019.

Inovativna aplikacija agencije Saatchi & Saatchi pretače dodire samopregleda u dodire ekrana mobilnog telefona

Advertiser Serbia18. aprila 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] SVA: „Beogradsko nefiltrirano pivo“ za M6-EDEN

Advertiser Serbia17. aprila 2019.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „BiH advertajzing sceni nedostaje hrabrost da se dobre ideje u cijelosti realizuju“

Advertiser Serbia16. aprila 2019.

Srbija dobila samoregulatorno telo u oblasti oglašavanja

Advertiser Serbia15. aprila 2019.

[POGLED SA VRHA 2018/19] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Dug je još put do prihvaćanja kreativnosti kao važnog generatora prosperiteta i zdravlja društva“

Advertiser Serbia15. aprila 2019.