Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] NATAŠA TRSLIĆ ŠTAMBAK, Grayling: „2018 je za Grayling bila godina uspešno savladanih izazova na srpskom tržištu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nataši Trslić Štambak, Regionalnoj Direktorici za Jugoistočnu Evropu agencije Grayling…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– 2018 je bila godina izazova za Grayling na srpskom tržištu. Zahvaljujući praćenju trendova, usavršavanju, delenju iskustva sa našim kolegama iz globalne mreže uspešno smo savladali izazove.

Teško je izdvojiti samo neke projekte i aktivnosti, ali pokušaću: Komunikaciona podrška klijentu Hilton Belgrade prilikom otvaranja koje je bilo dešavanje godine svakako zavređuje da se istakne. Osim toga, izdvojila bih pažljivo osmišljenu PR podršku za Discovery Channel kako bismo najavili emisiju „Tesla: Strogo poverljivo“ te B2B kampanju za klijenta Kaspersky Lab kako bismo propratili klijentovu partnersku konferenciju.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– U prethodnom periodu bili smo svedoci gradualnih promena poslovnog okruženja koje su se, sa druge strane, tektonski odrazile na poslove odnosa sa javnošću.

Granice između biznisa, politike i kulture postaju sve nejasnije i organizacije nemaju više prostora za oklevanje, jer potrošači zahtevaju jasnoću, posvećenost i akciju, a raznolikost je imperativ.

Značaj multimedijalnih sadržaja i društvenih mreža je u sve većem porastu. Iako smo već nekoliko godina u nazad svesni da su ovi alati prisutni u našem svakodnevnom poslovanju, savremeni trendovi pokazuju da se sada već najveći deo komunikacije sa javnošću odvija upravo na ovaj način. Nekada su to bili alati rezervisani prevashodno za potrošačke brendove, danas i državne institucije sa javnošću komuniciraju putem društvenih mreža. To je po svemu sudeći uvidelo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kad je preduzećima iz svog resora naložilo da otvore naloge na društvenim mrežama.

Takođe, kanali za prenos poruke postali su sa praktično neograničeni – nekada je bilo bitno da se ime klijenta pojavi u novinama, danas personalizovanu poruku možete do potrošača preneti putem bilo kog proizvoda ili oblika komunikacije.

Trudimo se da uvek pratimo trendove i da imajući u vidu posebnosti svakog klijenta razvijemo komunikacionu strategiju koja će na najefikasniji način pomoći klijentu da ostvari poslovne – a ne samo komunikacione – ciljeve.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Transparentnost, uspostavljanje profesionalnih standarda i – komunikacija, nešto što vrlo često zanemarujemo iako se bavimo tržišnim komuniciranjem.

Pod transparentnošću podrazumevam pre svega potrebu da se tenderi organizuju i da se poslovi dodeljuju na transparentan način, tj. da se tačno odrede kriterijumi koji su jasni svima u procesu. Nadalje, ono što je izuzetno važno nama u Graylingu je poslovanje i servisiranje klijenata prema visokim profesionalnim standardima.

A kad kažem komunikacija, pod time mislim komuniciranje agencija međusobno, komuniciranje s klijentima ali i sa širom poslovnom zajednicom. Komunikacijom bismo sigurno zaobišli neke probleme i neshvatanja. Na primer, često se susrećemo s nerazumevanjem uloge PR agencije i njihovom značaju za efikasno poslovanje uspešnih kompanija. Ljudi i danas pod poslovima PR agencija često doživljavaju samo prodaju oglasnog prostora ili dizajn, a podrška kvalitetne i iskusne PR agencije u savremenom poslovanju može se kretati od najjednostavnije organizacije događaja ili saradnje sa medijima do podrške kompanijama koje preduzimaju velike poslovne zaokrete, kao što su proširivanja, spajanja, itd.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Nekoliko je trendova koji će dominirati sektorom tržišnih komunikacija – u Graylingu smo ih izdvojili u našoj regularnoj godišnjoj najavi 6×19.

Ovde bih izdvojila fokusiranje na specifične grupe publike. Naime, kako se bitka za pažnju publike intenzivira, mudri brendovi će se fokusirati na izuzetno specifične grupe publike, kreirajući posebne zajednice koje ih podržavaju i fanove koji pružaju podršku prenoseći poruke ljudima iz njihovog okruženja.

I krajnji korisnici i kompanije sve više “zauzimaju stavove”, bilo da su u pitanju usko fokusirane teme, kao što su konkretni proizvodi i usluge, bilo da su u pitanju globalno značajni fenomeni, kao što su održivo poslovanje, socijalna pravda ili zaštita čovekove sredine. Kao globalna agencija Grayling će upravo nastojati da pozitivne stavove i principe svojih klijenata donese i primeni i u lokalnom okruženju.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Važno je graditi dugoročne odnose koji doprinose obostranom zadovoljstvu. Ako između klijenta i agencije nema međusobnog poverenja i razumevanja, ako se međusobno ne odnose kao poslovni partneri, taj poslovni odnos ne može opstati.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.