Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Drago nam je što je kvaliteta našeg rada prepoznata na tržištu, a što potvrđuje respektabilan broj novih klijenata“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Manueli Šola, General Manager-u agencije Komunikacijski laboratorij…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Sa zadovoljstvom mogu reći da nam je 2018. godina bila zaista uspješna. Međutim, kultura naše agencije uvijek je težiti napretku tako da smo novu godinu počeli vrlo aktivno i s nimalo manje entuzijazma i rada, dapače suprotno. Drago nam je što je kvaliteta našeg rada prepoznata na tržištu, a što potvrđuje respektabilan broj novih klijenata koji su nam ukazali svoje povjerenje.

Prošlu godinu svakako nam je obilježio autorski projekt, konferencija o budućnosti – Future Tense. U Hrvatsku smo doveli četiri svjetska futurologa koji su predstavili svoje viđenje budućnosti (zastupljene teme bile su razvoj tehnologije i utjecaj na čovječanstvo, pametni gradovi, budućnost plaćanja i budućnost prehrane), okupili smo poslovnu zajednicu i dali doprinos promjeni agende u medijima i okretanje ka temama budućnosti što nam je kao naciji, vjerujem da ćemo se svi složiti, prijeko potrebno.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

U agencijskom poslu svaka godina je dinamična i izazovna, komunikacija je sve brža i potrebne su specifične vještine za usmjeravanje, kreiranje i planiranje komunikacije. Ključ je prilagođavati se promjenama koje nam dolaze.

Nažalost, još uvijek nam izazov predstavlja nedostatak razumijevanja struke odnosa s javnošću, a tu je i borba s fake newsom koji je nažalost postao današnja svakodnevica s kojim se u zaštiti reputacije brenda moramo proaktivno boriti. Izazov s kojim se susreću sve industrije, ne samo tržišne komunikacije, jesu djelatnici te privlačenje kvalitetnih kadrova sa zadovoljavajućim radnim iskustvom, specifičnim vještinama, a koji uz određenu razinu znanja moraju i dijeliti kulturu agencije u koju dolaze.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

1. Poznavanje struke odnosa s javnošću, njezinog dosega, mogućih rezultata i postavljanje jasnih očekivanja, svakako potreban je značajan angažman i s naše strane kako bi sve navedeno bilo ostvarivo
2. Na tragu prvog prijedloga, uključivanje komunikacijskih stručnjaka u faze planiranja poslovanja, korištenje njihovog znanja i specifičnih vještina u savjetodavne svrhe i izgradnju odnosa sa svim dionicima kompanije, a ne samo u zadnjoj fazi komunikacije projekta
3. Izgradnja dugoročnog partnerstva kako bi se znanje agencije maksimalno pridonijelo napretku i dobrobiti klijenta

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Kao što sam spomenula, 2019. godinu počeli smo jednakim intenzitetom kao što smo završili i prethodnu.

Fokusirani smo na postojeće klijente, ali uvijek rado primamo nove od kojih učimo i s kojima se razvijamo.

Upravo smo završili još jedne Dane komunikacija, respektabilni regionalni festival za čije odnose s javnošću smo zaduženi već treću godinu za redom, a pred nama je drugo izdanje Future Tense konferencije koje nas očekuje u listopadu, prošle godine smo postavili visoko standarde koje planiramo nadmašiti u 2019. godini.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Ako nije nužno nemojte raditi ad hoc komunikacijske projekte, ozbiljno pristupite komunikaciji svoje kompanije, dopustite da ju planiramo zajedno. Strukturirana i proaktivna komunikacija svakako će se pozitivno odraziti na reputaciju kompanije i pomoći pri izgradnji ili održavanju ugleda, a neizbježno će olakšati poslovanje i drugim kanalima kompanije.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

PIONIRI pobedili u četiri od devet kategorija na IAB Mixx Awards 2019

Advertiser Serbia19. maja 2019.

Ovation BBDO, Popular, Nikola Majdak i Ana Nedeljković dobitnici Mixx Awards Grand Prix-a

Advertiser Serbia18. maja 2019.

WAVE X: Remix Kultura – Koliko imamo poverenja na internetu?

Advertiser Serbia17. maja 2019.

Drugi dan Digital Day konferencije: Oko 40 odsto klijenata ne veruje agencijama

Advertiser Serbia17. maja 2019.

Održan prvi dan Digital Day konferencije: Tržište digitalnog oglašavanja poraslo za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu

Advertiser Serbia16. maja 2019.

DIRECT MEDIA AKADEMIJA najavljuje gostovanja specijalnih gostiju: DRAGAN BJELOGRLIĆ 30. maja u Madlenijanumu!

Advertiser Serbia15. maja 2019.

Obezbedite svoje mesto na dodeli EFFIE nagrada

Advertiser Serbia15. maja 2019.

Proglašeni pobednici YOUNG LIONS SRBIJA za 2019: Jer ja tako kažem nije argument

Advertiser Serbia15. maja 2019.

BOJAN MUSULIN na DIRECT MEDIA AKADEMIJI: Revolucija muzičkog biznisa

Advertiser Serbia15. maja 2019.

MCCANN BEOGRAD i MASTERCARD® u kampanji za istinske superheroje

Advertiser Serbia14. maja 2019.

ORANGE STUDIO: Partnerstvo sa kompanijom ALMA QUATTRO predstavlja jednu od onih saradnji bez kojih nikada ne bismo mogli da budemo ono što jesmo

Advertiser Serbia14. maja 2019.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: „Kreativnost u oglašavanju nije jednosmjerna cesta“

Advertiser Serbia14. maja 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Znate od koga kupujete“ za MAXI (Delez Srbija)

Advertiser Serbia13. maja 2019.

Early Bird kotizacije za devetu BRENDING KONFERENCIJU možete uloviti još do nedelje 12. maja

Advertiser Serbia10. maja 2019.

RAVID KUPERBERG na DIRECT MEDIA AKADEMIJI: „Mindscapes kreativni alati su zrak svetlosti u mračnoj sobi“

Advertiser Serbia9. maja 2019.