Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Drago nam je što je kvaliteta našeg rada prepoznata na tržištu, a što potvrđuje respektabilan broj novih klijenata“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Manueli Šola, General Manager-u agencije Komunikacijski laboratorij…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Sa zadovoljstvom mogu reći da nam je 2018. godina bila zaista uspješna. Međutim, kultura naše agencije uvijek je težiti napretku tako da smo novu godinu počeli vrlo aktivno i s nimalo manje entuzijazma i rada, dapače suprotno. Drago nam je što je kvaliteta našeg rada prepoznata na tržištu, a što potvrđuje respektabilan broj novih klijenata koji su nam ukazali svoje povjerenje.

Prošlu godinu svakako nam je obilježio autorski projekt, konferencija o budućnosti – Future Tense. U Hrvatsku smo doveli četiri svjetska futurologa koji su predstavili svoje viđenje budućnosti (zastupljene teme bile su razvoj tehnologije i utjecaj na čovječanstvo, pametni gradovi, budućnost plaćanja i budućnost prehrane), okupili smo poslovnu zajednicu i dali doprinos promjeni agende u medijima i okretanje ka temama budućnosti što nam je kao naciji, vjerujem da ćemo se svi složiti, prijeko potrebno.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

U agencijskom poslu svaka godina je dinamična i izazovna, komunikacija je sve brža i potrebne su specifične vještine za usmjeravanje, kreiranje i planiranje komunikacije. Ključ je prilagođavati se promjenama koje nam dolaze.

Nažalost, još uvijek nam izazov predstavlja nedostatak razumijevanja struke odnosa s javnošću, a tu je i borba s fake newsom koji je nažalost postao današnja svakodnevica s kojim se u zaštiti reputacije brenda moramo proaktivno boriti. Izazov s kojim se susreću sve industrije, ne samo tržišne komunikacije, jesu djelatnici te privlačenje kvalitetnih kadrova sa zadovoljavajućim radnim iskustvom, specifičnim vještinama, a koji uz određenu razinu znanja moraju i dijeliti kulturu agencije u koju dolaze.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

1. Poznavanje struke odnosa s javnošću, njezinog dosega, mogućih rezultata i postavljanje jasnih očekivanja, svakako potreban je značajan angažman i s naše strane kako bi sve navedeno bilo ostvarivo
2. Na tragu prvog prijedloga, uključivanje komunikacijskih stručnjaka u faze planiranja poslovanja, korištenje njihovog znanja i specifičnih vještina u savjetodavne svrhe i izgradnju odnosa sa svim dionicima kompanije, a ne samo u zadnjoj fazi komunikacije projekta
3. Izgradnja dugoročnog partnerstva kako bi se znanje agencije maksimalno pridonijelo napretku i dobrobiti klijenta

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Kao što sam spomenula, 2019. godinu počeli smo jednakim intenzitetom kao što smo završili i prethodnu.

Fokusirani smo na postojeće klijente, ali uvijek rado primamo nove od kojih učimo i s kojima se razvijamo.

Upravo smo završili još jedne Dane komunikacija, respektabilni regionalni festival za čije odnose s javnošću smo zaduženi već treću godinu za redom, a pred nama je drugo izdanje Future Tense konferencije koje nas očekuje u listopadu, prošle godine smo postavili visoko standarde koje planiramo nadmašiti u 2019. godini.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Ako nije nužno nemojte raditi ad hoc komunikacijske projekte, ozbiljno pristupite komunikaciji svoje kompanije, dopustite da ju planiramo zajedno. Strukturirana i proaktivna komunikacija svakako će se pozitivno odraziti na reputaciju kompanije i pomoći pri izgradnji ili održavanju ugleda, a neizbježno će olakšati poslovanje i drugim kanalima kompanije.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #1: Reklama u doba kraljeva čokolade

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Danijela Čavlović novo pojačanje seniorskog tima agencije Komunikacijski laboratorij

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Predstavljen preliminarni program Festivala GOLDEN DRUM 2019

Advertiser Serbia18. jula 2019.

Otvorene prijave za program AcademIAA

Advertiser Serbia17. jula 2019.

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Mladi kreativci u saradnji sa UNICEF-om obeležavaju 30 godina Konvencije o pravima deteta

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Zenith: Usporava se rast online oglašavanja

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Festival GOLDEN DRUM ponovo sarađuje sa MSL Group

Advertiser Serbia8. jula 2019.

Osmi BalCannes vrednovaće najbolje agencijske projekte iz osam zemalja regiona

Advertiser Serbia8. jula 2019.

HURA za svet jednakih mogućnosti

Advertiser Serbia5. jula 2019.

GOLDEN DRUM predstavlja još tri predavača ovogodišnjeg izdanja festivala

Advertiser Serbia4. jula 2019.

Mali oglasi velike podrške

Advertiser Serbia3. jula 2019.

Autorski članak ANE ROLAND, Represent Communications: Šta je novo u oglašavanju banaka?

Advertiser Serbia1. jula 2019.

SLAVOJ ŽIŽEK, jedan od najistaknutijih javnih intelektualaca poslednjih decenija biće predavač na predstojećem GOLDEN DRUM-u

Advertiser Serbia28. juna 2019.

Raspevani intervju pobednice DIVNE PEŠKIR: Zlatni V(RAB)AC za McCann Beograd i “Vitaklince“

Advertiser Serbia28. juna 2019.