Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] LANA BEDEKOVIĆ ROSANDIĆ, Alert: „Svaki novi projekt, bez obzira na klijenta i budžet – radimo s istom strašću i odgovornosti“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Lani Bedeković Rosandić, Managing Partner-u agencije Alert…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

2018 je kao i svaka naša godina bila dinamična i zanimljiva. Započeli smo suradnju s nekim novim klijentima te smo izuzetno ponosni što smo uspješno lansirali brend IQOS na hrvatskom tržištu. Bio je to velik izazov no zajedno s fantastičnim timom Philip Morrisa ostvarili smo sva očekivanja te zajedno idemo dalje.

Odradili smo i niz zanimljivih projekata poput Food truck-a za klijenta Mastercard tijekom ljeta s kojim smo putovali i kuhali lokalne delicije po cijeloj jadranskoj obali. Isto tako, prihvatili smo i neke fantastične pro bono projekte kao što je kampanja “Možemo sve” u kojoj pomažemo svoj djeci s respiratornim problemima, ali i najveći gastro event u Hrvatskoj, Chefs stage koji se upravo održao u Šibeniku, a na kojem su sudjelovali najpoznatiji hrvatski chef-ovi, njihovi strani gosti te domaći i mediji i svi zaljubljenici u dobru hranu.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

Čini mi se da se tek sad naša industrija oporavlja od recesije koja traje još od 2008 – očekivala sam da će se to dogoditi prošle godine no kako se tržište prirodno opravljalo, klijenti su “stopirali” budžete i kalkulirali. Zato je ova godina krenula prilično žestoko već od samog početka godine.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Revidiranje naknada i cijena satnica te rokova plaćanja te manje natječaja za kojima nema potrebe.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Naša očekivanja, obzirom da smo najveći rast ostvarili u doba najveće recesije, nisu nikada velika – svaki novi projekt, bez obzira na klijenta i budžet – radimo s istom strašću i odgovornosti. Furamo svoj film, pomažemo kolegama, podržavamo industriju – to se pokazalo kao ispravan put.

Imamo puno planova – pokrenuli smo i neke vlastite projekte s partnerima poput projekta “We love local” gdje nam je cilj povezati male proizvođače i uzgajivače hrane s restoranima koji serviraju jela pripremljena od lokalnih namirnicama te na taj način pridonijeti i hrvatskoj gastro sceni, ali i turističkoj ponudi obzirom na značaj turizma za Hrvatsku te na položaj malih proizvođača hrane koji rade fantastične stvari. Vjerujem da bi takav projekt imao odličan odaziv i u Srbiji.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Kada nađete svog „admana“, čuvajte ga, pazite ga i nikom ga ne dajte – bitno je pronaći partnera u agenciji s kojim ćete zajednički raditi na komunikacijskim strategijama i rješenjima.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[GOLDEN DRUM 2019] RICCARDO FREGOSO, izvršni kreativni direktor McCann Paris: „Advertajzing je mrtav, živeo advertajzing…ma šta mi odlučili“

Advertiser Serbia15. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #7: Dobro došli u El Dorado – OOH 90-ih

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] ANDREA HENAO, Direktorica 360 Agency: „Budućnost oglašavanja treba da bude održivija“

Advertiser Serbia11. septembra 2019.

Produžen rok za prijave na takmičenje Young Drummers 2019

Advertiser Serbia10. septembra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] RENA EFFENDI, fotografkinja National Geographic: „Verujem u bazičnu snagu vizuelnog pripovedanja”

Advertiser Serbia9. septembra 2019.

IGOR ČERNIŠEVSKI, Direct Media United Solutions: „DIMAQ sertifikat svedoči o vašim znanjima i kompetencama u oblasti digitalnog marketinga i priznat je u celoj Evropi“

Advertiser Serbia7. septembra 2019.

HUOJ: Javni poziv za prijave radova na 5. takmičenje za studentsku nagradu Mlada nada

Advertiser Serbia6. septembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #6: (Stvarnost) kroz ram bilborda

Advertiser Serbia5. septembra 2019.

Poznat žiri za nagrade Sempler

Advertiser Serbia5. septembra 2019.

Osmi Creative Express – „Timski rad za najbolje kreativne rezultate”

Advertiser Serbia3. septembra 2019.

Potpuno drugačija radionica o leadership-u: „Zar je bilo ko poverenje stekao urlanjem?“

Advertiser Serbia2. septembra 2019.

Content Akademija u organizaciji Represent Communications

Advertiser Serbia30. avgusta 2019.

BalCannes: Produžen rok za prijavu radova

Advertiser Serbia29. avgusta 2019.

21. SEMPL, LAUREN KELLY: „Psihologija dizajna – Za kreiranje promena usredsredite se na ponašanje“

Advertiser Serbia29. avgusta 2019.

EPICA lansira PR Grand Prix

Advertiser Serbia28. avgusta 2019.