Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] LANA BEDEKOVIĆ ROSANDIĆ, Alert: „Svaki novi projekt, bez obzira na klijenta i budžet – radimo s istom strašću i odgovornosti“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Lani Bedeković Rosandić, Managing Partner-u agencije Alert…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

2018 je kao i svaka naša godina bila dinamična i zanimljiva. Započeli smo suradnju s nekim novim klijentima te smo izuzetno ponosni što smo uspješno lansirali brend IQOS na hrvatskom tržištu. Bio je to velik izazov no zajedno s fantastičnim timom Philip Morrisa ostvarili smo sva očekivanja te zajedno idemo dalje.

Odradili smo i niz zanimljivih projekata poput Food truck-a za klijenta Mastercard tijekom ljeta s kojim smo putovali i kuhali lokalne delicije po cijeloj jadranskoj obali. Isto tako, prihvatili smo i neke fantastične pro bono projekte kao što je kampanja “Možemo sve” u kojoj pomažemo svoj djeci s respiratornim problemima, ali i najveći gastro event u Hrvatskoj, Chefs stage koji se upravo održao u Šibeniku, a na kojem su sudjelovali najpoznatiji hrvatski chef-ovi, njihovi strani gosti te domaći i mediji i svi zaljubljenici u dobru hranu.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

Čini mi se da se tek sad naša industrija oporavlja od recesije koja traje još od 2008 – očekivala sam da će se to dogoditi prošle godine no kako se tržište prirodno opravljalo, klijenti su “stopirali” budžete i kalkulirali. Zato je ova godina krenula prilično žestoko već od samog početka godine.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Revidiranje naknada i cijena satnica te rokova plaćanja te manje natječaja za kojima nema potrebe.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Naša očekivanja, obzirom da smo najveći rast ostvarili u doba najveće recesije, nisu nikada velika – svaki novi projekt, bez obzira na klijenta i budžet – radimo s istom strašću i odgovornosti. Furamo svoj film, pomažemo kolegama, podržavamo industriju – to se pokazalo kao ispravan put.

Imamo puno planova – pokrenuli smo i neke vlastite projekte s partnerima poput projekta “We love local” gdje nam je cilj povezati male proizvođače i uzgajivače hrane s restoranima koji serviraju jela pripremljena od lokalnih namirnicama te na taj način pridonijeti i hrvatskoj gastro sceni, ali i turističkoj ponudi obzirom na značaj turizma za Hrvatsku te na položaj malih proizvođača hrane koji rade fantastične stvari. Vjerujem da bi takav projekt imao odličan odaziv i u Srbiji.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Kada nađete svog „admana“, čuvajte ga, pazite ga i nikom ga ne dajte – bitno je pronaći partnera u agenciji s kojim ćete zajednički raditi na komunikacijskim strategijama i rješenjima.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN WORLDGROUP mreža godine na CANNES LIONS 2019 kao i svetska Healthcare mreža godine

Advertiser Serbia26. juna 2019.

Završen Cannes Lions 2019 dodelom i trećeg Grand Prix-a za FCB NEW YORK USA i BURGER KING

Advertiser Serbia22. juna 2019.

MCCANN TALKS: “Mobilni telefoni vratili moć nazad u ruke potrošača”

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Dodeljene nagrade u kategorijama Creative Data, Creative Strategy, Direct, Media, PR i Social & Influencer

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Otvoreno Young Drummers takmičenje 2019

Advertiser Serbia20. juna 2019.

21. SEMPL, EMMA RODERO: „Veštačkim glasom teško je izazvati emocije“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Krcko Oraščić“

Advertiser Serbia19. juna 2019.

Bronzani Lav za STUDIO SONDA na Kanskom festivalu

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Cannes Lions 2019: Proglašeni dobitnici nagrada u kategorijama Outdoor, Design, Print & Publishing, Health & Wellness i Pharma

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN ZAGREB: „Mrlja“ za GORENJE

Advertiser Serbia18. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Elan W Studio kolekcija“ za ELAN

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Danas počinje Cannes Lions 2019

Advertiser Serbia16. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Srbija je neXt inspiracija“ za NEXT (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia16. juna 2019.

26. GOLDEN DRUM Festival otvoren za prijavu radova i registracije

Advertiser Serbia14. juna 2019.