Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] IGOR GRMUŠA, Degordian Beograd: „U 2018 smo nastavili rast, povećali broj zaposlenih i značajno podigli prihod“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Igoru Grmuši, Country Manager-u za Srbiju agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

U 2018. godini nastavili smo rast. Povećali smo broj zaposlenih, preselili se u bolji i veći prostor i podigli značajno prihod u odnosu na prethodnu godinu. Jedna od važnijih stvari je da smo podigli nivo kvaliteta procesa i usluga produkcijskog tima, pa je usledila i logična odluka da postanemo produkcijski hub za celu Degordian grupu.

To znači veći broj regionalnih projekata koje će razvijati tim u Beogradu. Verujem da ćemo za neke od tih projekata dobiti potvrdu i kroz regionalne i globalne nagrade. Poslednji projekat koji je izašao iz naše kuhinje je sajt www.ikador.com.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– Nemam sve potrebne informacije da bih mogao da dam preciznu ocenu za celu industriju, ali na osnovu informacija koje imam, čini mi se da je 2018. godina bila umereno dobra.

Rekao bih da su najveći izazovi kašnjenje plaćanja, nedovoljno razvijeno tržište, kao i nedostatak talenata – što su ujedno iskušenja sa kojima se susreću i druge industrije u Srbiji, u većoj ili manjoj meri.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

– Definitivno bi jača povezanost agencija i zajednički nastup u odbrani interesa donekle pomogao, ali formula za značajniju promenu je izuzetno kompleksna. Sveukupan način nastupa i rada u poslednjih 20 godina nas je pozicionirao ovde gde se sada nalazimo i to ćemo veoma teško promeniti u narednim godinama.

Agencije se često biraju na osnovu najniže finansijske ponude. Teško je kada procurement timovi biraju marketing agencije po istom sistemu kao što nabavljaju građevenski materijal ili sirovine za proizvodnju.

Produbljivanje odnosa, građenje čvršćih veza i boljeg međusobnog poznavanja, bi dugoročno dao bolje rezultate u odnosu na kratkoročne uštede kroz brze promene agencija, na osnovu niže cene, u frekventnim pitchevima sa 10+ agencija. Kvalitet i znanje ipak košta, ali se na kraju najčešće i isplati.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Mislim da se neće nešto značajno promeniti u 2019. godini u odnosu na prethodnu, ako pričamo o uslovima poslovanja.

Što se Degordiana tiče, pored plana da nastavimo sa rastom svih naših sektora, planiramo da pokrenemo i edukativni centar.

U okviru njega ćemo pružiti potrebna teorijska, ali i praktična znanja, pre svega brand managerima i marketing managerima kompanija, kako bi mogli bolje da razumeju ovaj deo posla i lakše komuniciraju sa svojim agencijama kada je u pitanju digitalni marketing.

Takođe, planiramo da uvedemo i neke nove usluge, stavljajući modernu tehnologiju u službu marketing aktivnosti (npr. beacons), kao i da agresivnije ponudimo tržištu razvoj PWA (progressive web applications).

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

– Najdraži naši oglašivači,

Imajte više poverenja u nas. Dajte nam kvalitetnije brifove i više vremena. Uključite nas u vaš rad. Budite transparentni i delite sa nama rezultate kampanja. U partnerskom odnosu i rezultati će biti bolji!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Elan W Studio kolekcija“ za ELAN

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Danas počinje Cannes Lions 2019

Advertiser Serbia16. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Srbija je neXt inspiracija“ za NEXT (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia16. juna 2019.

26. GOLDEN DRUM Festival otvoren za prijavu radova i registracije

Advertiser Serbia14. juna 2019.

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] VLADIMIR MITROVIĆ, Ovation BBDO: „Preduslov razigravanja u advertajzingu je utemeljen brend identitet“

Advertiser Serbia13. juna 2019.

Dodeljene četiri srebrne i četiri bronzane EFFIE nagrade

Advertiser Serbia13. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL.: „Postani Saradnik za RRP“ za FILIP MORIS

Advertiser Serbia13. juna 2019.

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: „Mi smo prije tri godine dokazali da je moguće i donijeli prvog Lava u Hrvatsku“

Advertiser Serbia12. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Maxi pijaca – voće i povrće“ za MAXI (Delez Srbija)

Advertiser Serbia12. juna 2019.

21. SEMPL, GREG SATELL: „Problem je suštinski pokretač inovacija“

Advertiser Serbia12. juna 2019.

Koliko smo bili društveno odgovorni u prvom kvartalu ove godine?

Advertiser Serbia11. juna 2019.

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] JANA SAVIĆ RASTOVAC, McCann Beograd: „Grand Prix for Good i Glass Award na festivalu Eurobest ukazali su nam kanski put za kampanju Neželjena“

Advertiser Serbia11. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] STUDIO SONDA: „Kolekcija Piquentum Sv. Vital“ za VINSKI PODRUM BUZET

Advertiser Serbia11. juna 2019.

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] SINIŠA WALDINGER, Bruketa&Žinić&Grey: „Iznjedrili smo dva projekta za koja vjerujemo da mogu nešto značajno učiniti na Cannes Lions“

Advertiser Serbia10. juna 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD: „Započni nešto neprocenjivo“ za MASTERCARD

Advertiser Serbia10. juna 2019.