Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] DAVOR BRUKETA, Bruketa&Žinić&Grey: „Za nas je 2018 bila super godina jer smo imali 45% ukupnog rasta u odnosu na 2017. godinu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Davoru Bruketi, Kreativnom direktoru agencije Bruketa&Žinić&Grey…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Za nas je 2018. bila super godina jer smo imali 45% ukupnog rasta u odnosu na 2017. godinu. Plus, porastao nam je i udio od inozemnih prihoda na 42% jer smo kao dizajn i digitalni hub globalne Grey grupe kreirali projekte prisutne na oko 25 tržišta. Prošle smo godine najbolje ocijenjeni od svojih klijenata u Kantarovom ispitivanju unutar Grey Europe mreže za WPP-ov Vantage program na što smo jako ponosni.

U toj uzbudljivoj godini, oko stotinu naših kreativnih zaposlenika, kojima i ovim putem još jednom želim zahvaliti, radilo je sve od konzultantskih projekata u području razvoja novih proizvoda i digitalne transformacije poslovanja, preko razvoja korisničkih putovanja i sučelja za aplikacije i softver, dizajna fizičkih interijera hotela u Zagrebu pa do većih i manjih komunikacijskih projekata. S brojnim oglašivačima iz telekomunikacijske, tehnološke i turističke industrije proveli smo i radionice za agilno rješavanje problema. Istaknuo bih i prošlogodišnja strukovna priznanja koja su nas dodatno motivirala: na Danima komunikacija 2018 smo proglašeni agencijom godine u Hrvatskoj. Zajedno s Brigadom, osvojili smo tri Red Dot nagrade, međunarodne oznake za kvalitetu dizajna za izložbu Croatia je Hrvatska, zatim godišnje izvješće Adris grupe Otvorena knjiga te u kategoriji tiskanih medija za betonsku knjigu Nikola. Croatia je Hrvatska također je proglašena najboljim digital mix projektom u regiji na SoMo borcu. Knjiga Nada koju smo radili sa Zakladom Adris ušla je u knjižnice na sveučilištima Yale i Columbia nakon što ju je Američki institut za grafički dizajn uvrstio među 50 knjiga s najbolje dizajniranim omotom na svijetu. Osim toga smo s Addiko bankom uvršteni među marketinški najefikasnije u Europi jer smo se jedini iz financijskog sektora u Europi plasirali u finale renomiranog natjecanja Euro Effie. O agencijskim su projektima pisali i brojni mediji od SAD-a, Njemačke, Rusije, Švedske do Australije. Uzbudljiva je bila „vožnja“ kroz 2018.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

Naša industrija raste, veseli me vidjeti kako sve više izvozimo, dok na domaćem tržištu u uskoj suradnji s oglašivačima imamo prilike svoj kreativni „mišić“ upogoniti pomažući klijentima ne samo u komunikacijskim projektima, već i u rješavanju njihovih drugih poslovnih izazova i razvijati nove proizvode.

Sve češće „oglašavamo“ činjenjem, ne samo govorenjem, osmišljavajući konkretna rješenja u vidu novih proizvoda i usluga. S druge strane, učinkovitost naših napora jača zbog svijesti o potrebi takozvanog omnichannel pristupa komunikaciji i korisničkog iskustva kakvo će pratiti potrebe onih kojima se obraćamo. Najveći izazovi s kojima se susrećemo su vezani uz kontinuiranu transformaciju našeg poslovanja ka organizaciji kakva će pružiti podršku klijentima u njihovim izazovima.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Kao i poslodavcima u svim drugim sektorima na našim prostorima, izazov nam je omogućiti čim bolje uvjete kako bismo privukli najkvalitetnije radnike. Osim toga, izazov je i zakonska regulativa na kojoj bi se moglo poraditi. Također trajni su izazov nove tehnologije, točnije stalna transformacija koju one unose u naš proizvod i općenito u naše poslovanje. O ovome hrvatske agencije udruženo razgovaraju s nacionalnom gospodarskom komorom, a velike napore ulaže i strukovno udruženje HURA.

Cilj nam je podići struku na višu razinu i ozbiljnim pristupom i angažmanom držati korak s međunarodnom konkurencijom. Razvojem novih tehnologija svi smo ionako već odavno igrači na međunarodnoj kreativnoj sceni.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Nadam se da ćemo zajedno s HURA-om i Hrvatskom gospodarskom komorom postići barem minimalan pomak u olakšavanju izazova koje sam gore spomenuo.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Mi najbolju suradnju imamo s klijentima s kojima surađujemo dugi niz godina, što je logično jer se najbolje poznajemo, najbolje razumijemo međusobne potrebe i očekivanja i zato dolazimo do rješenja koja djeluju. Hvala im na povjerenju. Povjerenje s kojim dolazi otvorena komunikacija, ključan je sastojak za dobre rezultate.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia
Foto: Luka Šalamun

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Noviteti na Eurobest-u 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

Autorski članak JELENE MIKIĆ, Represent System: Kad porastem baviću se edukacijom…

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic: „Najvažnija je kreativnost u upotrebi iskustava, svakoga dana nešto novo i nešto bolje“

Advertiser Serbia8. oktobra 2019.

Odabrani finalisti Martech Challenge takmičenja!

Advertiser Serbia8. oktobra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #10: Inoviraj ili umri!

Advertiser Serbia7. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] LLUIS ROTGER, zamenik kreativnog direktora Geometry Prague: „U stalnoj smo promeni, a ni agencije ni brendovi još nisu pronašli formulu“

Advertiser Serbia4. oktobra 2019.

Raste svest preduzetnika i zanatlija o važnosti odnosa s javnošću

Advertiser Serbia3. oktobra 2019.

Objavljena komparativna analiza prakse samoregulacije oglašavanja u Republici Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu

Advertiser Serbia1. oktobra 2019.

Objavljen konkurs UEPS-a za tradicionalna godišnja priznanja

Advertiser Serbia30. septembra 2019.