Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] DAVOR BRUKETA, Bruketa&Žinić&Grey: „Za nas je 2018 bila super godina jer smo imali 45% ukupnog rasta u odnosu na 2017. godinu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Davoru Bruketi, Kreativnom direktoru agencije Bruketa&Žinić&Grey…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Za nas je 2018. bila super godina jer smo imali 45% ukupnog rasta u odnosu na 2017. godinu. Plus, porastao nam je i udio od inozemnih prihoda na 42% jer smo kao dizajn i digitalni hub globalne Grey grupe kreirali projekte prisutne na oko 25 tržišta. Prošle smo godine najbolje ocijenjeni od svojih klijenata u Kantarovom ispitivanju unutar Grey Europe mreže za WPP-ov Vantage program na što smo jako ponosni.

U toj uzbudljivoj godini, oko stotinu naših kreativnih zaposlenika, kojima i ovim putem još jednom želim zahvaliti, radilo je sve od konzultantskih projekata u području razvoja novih proizvoda i digitalne transformacije poslovanja, preko razvoja korisničkih putovanja i sučelja za aplikacije i softver, dizajna fizičkih interijera hotela u Zagrebu pa do većih i manjih komunikacijskih projekata. S brojnim oglašivačima iz telekomunikacijske, tehnološke i turističke industrije proveli smo i radionice za agilno rješavanje problema. Istaknuo bih i prošlogodišnja strukovna priznanja koja su nas dodatno motivirala: na Danima komunikacija 2018 smo proglašeni agencijom godine u Hrvatskoj. Zajedno s Brigadom, osvojili smo tri Red Dot nagrade, međunarodne oznake za kvalitetu dizajna za izložbu Croatia je Hrvatska, zatim godišnje izvješće Adris grupe Otvorena knjiga te u kategoriji tiskanih medija za betonsku knjigu Nikola. Croatia je Hrvatska također je proglašena najboljim digital mix projektom u regiji na SoMo borcu. Knjiga Nada koju smo radili sa Zakladom Adris ušla je u knjižnice na sveučilištima Yale i Columbia nakon što ju je Američki institut za grafički dizajn uvrstio među 50 knjiga s najbolje dizajniranim omotom na svijetu. Osim toga smo s Addiko bankom uvršteni među marketinški najefikasnije u Europi jer smo se jedini iz financijskog sektora u Europi plasirali u finale renomiranog natjecanja Euro Effie. O agencijskim su projektima pisali i brojni mediji od SAD-a, Njemačke, Rusije, Švedske do Australije. Uzbudljiva je bila „vožnja“ kroz 2018.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

Naša industrija raste, veseli me vidjeti kako sve više izvozimo, dok na domaćem tržištu u uskoj suradnji s oglašivačima imamo prilike svoj kreativni „mišić“ upogoniti pomažući klijentima ne samo u komunikacijskim projektima, već i u rješavanju njihovih drugih poslovnih izazova i razvijati nove proizvode.

Sve češće „oglašavamo“ činjenjem, ne samo govorenjem, osmišljavajući konkretna rješenja u vidu novih proizvoda i usluga. S druge strane, učinkovitost naših napora jača zbog svijesti o potrebi takozvanog omnichannel pristupa komunikaciji i korisničkog iskustva kakvo će pratiti potrebe onih kojima se obraćamo. Najveći izazovi s kojima se susrećemo su vezani uz kontinuiranu transformaciju našeg poslovanja ka organizaciji kakva će pružiti podršku klijentima u njihovim izazovima.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Kao i poslodavcima u svim drugim sektorima na našim prostorima, izazov nam je omogućiti čim bolje uvjete kako bismo privukli najkvalitetnije radnike. Osim toga, izazov je i zakonska regulativa na kojoj bi se moglo poraditi. Također trajni su izazov nove tehnologije, točnije stalna transformacija koju one unose u naš proizvod i općenito u naše poslovanje. O ovome hrvatske agencije udruženo razgovaraju s nacionalnom gospodarskom komorom, a velike napore ulaže i strukovno udruženje HURA.

Cilj nam je podići struku na višu razinu i ozbiljnim pristupom i angažmanom držati korak s međunarodnom konkurencijom. Razvojem novih tehnologija svi smo ionako već odavno igrači na međunarodnoj kreativnoj sceni.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Nadam se da ćemo zajedno s HURA-om i Hrvatskom gospodarskom komorom postići barem minimalan pomak u olakšavanju izazova koje sam gore spomenuo.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Mi najbolju suradnju imamo s klijentima s kojima surađujemo dugi niz godina, što je logično jer se najbolje poznajemo, najbolje razumijemo međusobne potrebe i očekivanja i zato dolazimo do rješenja koja djeluju. Hvala im na povjerenju. Povjerenje s kojim dolazi otvorena komunikacija, ključan je sastojak za dobre rezultate.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia
Foto: Luka Šalamun

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #1: Reklama u doba kraljeva čokolade

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Danijela Čavlović novo pojačanje seniorskog tima agencije Komunikacijski laboratorij

Advertiser Serbia19. jula 2019.

Predstavljen preliminarni program Festivala GOLDEN DRUM 2019

Advertiser Serbia18. jula 2019.

Otvorene prijave za program AcademIAA

Advertiser Serbia17. jula 2019.

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Mladi kreativci u saradnji sa UNICEF-om obeležavaju 30 godina Konvencije o pravima deteta

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Zenith: Usporava se rast online oglašavanja

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Festival GOLDEN DRUM ponovo sarađuje sa MSL Group

Advertiser Serbia8. jula 2019.

Osmi BalCannes vrednovaće najbolje agencijske projekte iz osam zemalja regiona

Advertiser Serbia8. jula 2019.

HURA za svet jednakih mogućnosti

Advertiser Serbia5. jula 2019.

GOLDEN DRUM predstavlja još tri predavača ovogodišnjeg izdanja festivala

Advertiser Serbia4. jula 2019.

Mali oglasi velike podrške

Advertiser Serbia3. jula 2019.

Autorski članak ANE ROLAND, Represent Communications: Šta je novo u oglašavanju banaka?

Advertiser Serbia1. jula 2019.

SLAVOJ ŽIŽEK, jedan od najistaknutijih javnih intelektualaca poslednjih decenija biće predavač na predstojećem GOLDEN DRUM-u

Advertiser Serbia28. juna 2019.

Raspevani intervju pobednice DIVNE PEŠKIR: Zlatni V(RAB)AC za McCann Beograd i “Vitaklince“

Advertiser Serbia28. juna 2019.