Internet

[POGLED SA VRHA 2018/19] BOJAN LEKOVIĆ, KupujemProdajem.com: „2018 je za nas bila još jedna uspešna godina, bili smo usmereni na dalji održivi rast“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz najznačajnijih kompanija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Bojanu Lekoviću, osnivaču i generalnom direktoru vodećeg oglasnog portala KupujemProdajem.com…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu kompaniju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša kompanija sprovela tokom prethodne godine?

Za nas, 2018 je bila još jedna uspešna godina. Imajući u vidu specifičnosti naše industrije i poslovnog modela, za nas su najznačajnije aktivnosti bile usmerene ka daljem održivom rastu.

Naš sistem mora da podržava konstanti rast od 20-30% godišnje. To je istovremeno i tehnološki i organizacioni izazov. Zato smo sproveli niz aktivnosti i projekata koji su dodatno ojačali našu tehnološku platformu, ali smo puno pažnje posvetili i razvoju ključnih ljudi, kao i strateškim pojačanjima tima.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u pogledu uslova poslovanja? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– Prethodna godina nam, imajući u vidu generalne trendove, nije donela previše iznenađenja u pogledu opštih uslova poslovanja. Uopšteno gledano, utisak je da se ti uslovi, mada sporije nego što bismo voleli, postepeno poboljšavaju.

Kada su u pitanju konkretna iskušenja, izdvojio bih možda ona koja su specifična za tehnološki sektor uopšte, a radi se o pristupu kvalitetnom IT kadru.

S jedne strane naš obrazovni i privredni sistem ne mogu da dovoljno brzo odneguju dovoljan broj stručnjaka, a sa druge imamo činjenicu da ljudski potencijal koji kao društvo uspemo da kreiramo, često dodatnu vrednost, na ovaj ili onaj način, isporučuje van granica naše zemlje.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje poslovnog okruženja za kompaniju kao što je vaša? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja poslovnog okruženja

– Mislim da se naše preporuke u ovom smislu ne razlikuju puno od onoga što bi tražile kompanije iz drugih sektora.

Koliko god to bilo izazovno sa aspekta kratkoročne ekonomske stabilnosti zemlje, treba tražiti način da se smanje porezi i doprinosi na zarade.

Visoko optrećenje zarada je univerzalni problem, a kada gledamo uže, iz perspektive tehnološkog sektora, čini se da dosta odmaže u naporima da se u Srbiji kreira nova vrednost.

Dodatno, voleli bismo da u narednim godinama vidimo konstantno jačanje opšte pravne sigurnosti, kao i dalju modernizaciju pravne regulative.


Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu uslova poslovanja vaše kompanije? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Očekujemo, svakako, da nastavimo sa stabilnim rastom.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa njima

– Pa, za nas ovo nije baš jednostavan zadatak, budući da u našem ekosistemu “žive” različiti tipovi oglašivača – od fizičkih lica, preko malih firmi i preduzetnika, do velikih kompanija sa kompleksnim marketinškim planovima. To je i naša jedinstvena prednost, jer svi oni zapravo trebaju jedni drugima i uživaju benefite jedni od drugih.

Ako bismo morali da objedinimo jednu poruku, poručio bih im da ćemo nastaviti da razumevamo njihove realne potrebe i nudimo im jednostavna i inovativna rešenja. Kao velika online platforma, nastavićemo da spajamo pravu ponudu sa pravom potražnjom.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Google uvodi promene u rezultatima pretrage

Advertiser Serbia13. septembra 2019.

Podpredsednik Facebook-a upozorava: „Ako nešto ne učinimo, doći će do balkanizacije interneta“

Advertiser Serbia13. septembra 2019.

Google plaća 500 miliona evra kazne u Francuskoj

Advertiser Serbia12. septembra 2019.

Roditelji devetogodišnjaka koji na YouTube-u zarađuje milione pod istragom

Advertiser Serbia10. septembra 2019.

Vivaldi stiže i na mobilne uređaje

Advertiser Serbia10. septembra 2019.

Facebook pod istragom zbog kršenja zakona o zaštiti konkurencije

Advertiser Serbia8. septembra 2019.

Novi problemi s privatnošću na Facebook-u

Advertiser Serbia5. septembra 2019.

YouTube-u dosuđena rekordna kazna od 170 miliona dolara

Advertiser Serbia4. septembra 2019.

Facebook ukida softver za automatsko prepoznavanje lica

Advertiser Serbia4. septembra 2019.

SQUID – Aplikacija za vesti stiže i u Srbiju

Advertiser Serbia3. septembra 2019.

Lajkovi na Facebook-u neće više biti vidljivi?

Advertiser Serbia3. septembra 2019.

Microsoft će ukloniti Flash iz svih svojih pregledača do decembra 2020

Advertiser Serbia2. septembra 2019.

YouTube-u preti kazna i do 200 miliona dolara

Advertiser Serbia1. septembra 2019.

Francuska popustila oko digitalnog poreza i izbegla trgovinski rat sa SAD-om

Advertiser Serbia28. avgusta 2019.

Više od petine Hrvata nikada nije koristilo internet

Advertiser Serbia26. avgusta 2019.