Internet

Počela nacionalna kampanja „Budimo pametni“

Inicijativa „Digitalna Srbija“ pokrenula je nacionalnu kampanju za digitalnu transformaciju društva pod nazivom „Budimo pametni“

 

Cilj kampanje je upoznavanje široke javnosti sa najvažnijim pojmovima u oblasti digitalne transformacije i pokretanje dijaloga o tome šta bi iskorak ka digitalnom društvu značio za živote svih građana. Poseban fokus u kampanji stavljen je na istorijsku šansu koju ubrzani tehnološki razvoj stavlja pred našu zemlju, a koju je jedino moguće iskoristiti uz obrazovanje okrenuto budućnosti.

Počela je Četvrta industrijska revolucija koja nosi tehnologije koje menjaju način na koji živimo, radimo i odnosimo se jedni prema drugima. Ova revolucija pred nas stavlja izbor – da li želimo da kao celokupno društvo prođemo kroz potpunu digitalnu transformaciju i iz nje izađemo kao pobednici ili ćemo dozvoliti da još jednom budemo zemlja pogrešnih odluka i propuštenih prilika. Vreme je da budemo pametni,“ izjavio je povodom početka kampanje direktor Microsoftovog Razvojnog centra u Srbiji i jedan od osnivača naše organizacije Dragan Tomić.

Tokom prethodnih par nedelja, građane Srbije zbunili su nepotpisani bilbordi i televizijski spotovi sa decom koja izjavljuju da ne žele da budu nezaposlena kada porastu, kao i da ne žele da napuste Srbiju – bio je ovo uvod u kampanju „Budimo pametni“. Kao rešenje pomenutih izazova sa kojima smo suočeni, inicijativa „Digitalna Srbija“ sugeriše da društveni fokus treba da bude na razvoju digitalne ekonomije jer otvara mogućnost da Srbija stigne čak i najrazvijenije zemlje sveta.

Svojoj deci dugujemo obrazovanje koje će im doneti bolju budućnost, ovde u Srbiji. Ako iskoristimo sklonost ka prirodnim i tehničkim naukama koju imamo kao narod i nadogradimo je savremenim znanjima, imaćemo generacije mladih ljudi koje će nam omogućiti da stignemo, a možda i prestignemo najrazvijenije svetske ekonomije. Digitalna transformacija je istorijska šansa za naše društvo, dok je jačanje obrazovanja najvažniji korak na tom putu,“ izjavio je Branko Milutinović, jedan od osnivača kompanije Nordeus i predsednik našeg Upravnog odbora.

Tokom kampanje, fokus će biti na podršci privrede u sprovođenju nastave u specijalizovanim IT odeljenjima u gimnazijama širom zemlje, na uključivanje što većeg broja naših učenika u Evropsku nedelju kodiranja, kao i na organizaciju posebnog kursa u oblasti veštačke inteligencije za studente. U narednih nekoliko meseci, na specijalnom sajtu posvećenom kampanji redovno ćemo objavljivati priče koje pokazuju svetle primere pojedinaca, startapa i kompanija koje su prepoznale potencijal digitalne ekonomije, biće objašnjeni osnovni pojmovi koji definišu Četvrtu industrijsku revoluciju, a posebni sadržaji baviće se temom obrazovanja fokusiranog na poslove budućnosti. Tokom kampanje biće pozvana i najšira javnost da dâ svoje predloge na koji način bi digitalne tehnologije mogle da unaprede srpsko društvo.

Kampanju „Budimo pametni“ sprovodi Inicijativa „Digitalna Srbija“ u saradnji sa svim svojim članicama i uz podršku Fondacije Petlja i medijskih partnera koje čine Antenna Group, Pink Media Group i javni medijski servis Radio-televizija Srbije.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Twitter pokrenuo Birdwatch kao rešenje u borbi protiv dezinformacija

Advertiser Serbia27. januara 2021.

Brojevi telefona 533 miliona korisnika Facebook-a prodaju se putem bota na Telegramu

Advertiser Serbia26. januara 2021.

Hanfa upozorava korisnike Facebook-a na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu

Advertiser Serbia22. januara 2021.

Google preti Australiji isključivanjem zbog zahteva da novinarima plati deo prihoda od oglasa

Advertiser Serbia22. januara 2021.

Google postigao dogovor u Francuskoj o plaćanju preuzetih sadržaja

Advertiser Serbia21. januara 2021.

Kina ostaje najveće tržište onlajn maloprodaje na svetu

Advertiser Serbia20. januara 2021.

Turska zabranila Twitter-u, Pinterest-u i Periscope-u nove ugovore o oglašavanju

Advertiser Serbia19. januara 2021.

Nova SBB investicija u Srbiji: Počinje digitalizacija Sombora, Valjeva i Leskovca

Advertiser Serbia18. januara 2021.

Google-ov eksperiment blokiranja novinskih izdavača u Australiji

Advertiser Serbia18. januara 2021.

Na eBay-u se prodaju lični dokumenti građana iz BiH

Advertiser Serbia17. januara 2021.

Google: Bez političkih reklama do 21. januara

Advertiser Serbia13. januara 2021.

Odloženo uvođenje 5G mreže u Srbiji

Advertiser Serbia13. januara 2021.

Signal beleži sve veći broj korisnika

Advertiser Serbia13. januara 2021.

Otac interneta razočaran smerom u kojem se on razvija i najavio veliku borbu za prava korisnika

Advertiser Serbia12. januara 2021.

Policija zatvorila najveće svetsko tržište na Dark Web-u

Advertiser Serbia12. januara 2021.