Dizajn

Počela 41. Grafima

Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije GRAFIMA svečano je otvoren u hali 4 Beogradskog sajma, uz prisustvo brojnih gostiju i izlagača

 

Ova elitna regionalna sajamska manifestacija, namenjena promociji tehnoloških dostignuća u grafičkoj industriji, izdavaštvu, štampanim medijima, dizajnu, reklamnoj, muzičkoj i filmskoj industriji, u proizvodnji, doradi i preradi papira i brojnim drugim segmentima ovih privrednih grana, već 41. put uspešno povezuje mašinsku industriju, informaciono-komunikacione tehnologije, kreativno-umetničke grafičke žanrove i veštine, namenski IC i dizajnerski hardver i softver.

Tokom svečanog otvaranja ove sajamske manifestacije, g. Dragutin Ilić, direktor kompanije Europaier Dunav, ovogodišnjeg domaćina Grafime, podsetio je na činjenicu da je ova kompanija povezana sa Grafimom još iz vremena kada su na njenim štandovima promovisane tehnologije od kojih neke danas više uopšte ne postoje. Ta duga istorija saradnje i izlaganja na Grafimi rezultirala je čašću da se bude domaćin ove manifestacije, rekao je on.

Ilić je podsetio da Europapier Dunav posluje u okviru austrijske grupacije Europapier, koja je, pak, deo Heinzel grupe, internacionalne multinacionalne kompanije. U okviru grupacije postoje dve fabrike celuloze, tri fabrike papira i jedna fabrika kartona u Evropi, a sama krovna grupa bavi se trgovinom na četiri kontinenta. Europapier posluje u 13 zemalja centralne i istočne Evrope i predstavlja tržišnog lidera u ovoj oblasti.

Europapier Dunav se kontinuirano trudi da u svoj asortiman uvodi nove proizvode i programe, a u poslovanju beleži stalni rast, što govori o ispravnosti poslovne filozofije ali i o dinamičnosti tržišta grafičkih proizvoda u Srbiji, uprkos svim problemima i promenama u grafičkoj industriji na planu potrošnje papira i ekonomskim krizama i kod nas i u Evropi.

Kompanija se uspešno snašla u transformaciji i aktivnom praćenju novih tehnologija u okviru digitalne štampe, mašine koje to rade i materijala na kojima se štampa. Europapier se, tako, pored „tradicionalnih“ nivoa štampanja i materijala vrlo uspešno uključio u vizuelne komunikacije, kojima je, u suštini, posvećen veći deo i ovogodišnje Grafime u celini. Ove godine smo, rekao je Ilić, počeli prvi put da izlažemo i opremu i mašine talijanske firme Fleksa, doradne mašine u sektoru digitalne štampe.

Direktor Europapier-Dunava je izrazio nadu da će i ovogodišnja Grafima na pozitivan način doprineti dinamičnim promenama na tržištu štampe papira i tehnološkog razvoja da će okupiti sve one koji su u stanju da se prilagode novim vremenima.

Govoreći o svojim prvim utiscima sa ove manifestacije, g. Michael Hicker, komercijalni direktor grupe Europapier Austria, rekao je da je veoma iznenađen onim što je video i obimom izlagačkih programa, potvrđujući tvrdnje prethodnog govornika da Europapier može da takvom utisku i sam da značajan pečat. Diversifikaciju poslovanja sa tradicionalnih na nove i moderne robe i tehnologije objasnio je i uticajem i značajem koji vizuelne komunikacije danas predstavljaju u globalnoj grafičkoj industriji.

Proglašavajući Grafimu 2019. otvorenom Michael Hicker je poželeo da Europapierov model razvoja i poslovanja bude strateški uzor i na srpskom i na tržištima drugih zemalja u kojima posluje.

Grafima će za posetioce biti otvorena od srede, 25. septembra, do subote, 28. septembra, od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, za grupne posete 300 (za učenike i studente 200), a parking je 150 dinara po satu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dizajn

Logo kompanije NECTAR privremeno izmenjen, kako bi ukazali na važnost izolovanja i socijalne distance

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Volkswagen i Audi „promenili“ logotipe zbog korone

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Rezultati istraživanja pokazali da je stari BMW logo bolji

Advertiser Serbia16. marta 2020.

BMW menja logo

Advertiser Serbia4. marta 2020.

Saatchi & Saatchi Croatia & Violeta: Ovo pakovanje je smeće i na to smo ponosni

Advertiser Serbia11. februara 2020.

Emmy-jem nagrađivani dizajner i mentor miliona ljudi Chris Do dolazi na Dane komunikacija

Advertiser Serbia31. januara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Untouched by Light“ za RADGONSKE GORICE

Advertiser Serbia26. decembra 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] STUDIO SONDA: Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“

Advertiser Serbia24. decembra 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] DEGORDIAN BEOGRAD: „Redizajn sajta JDP-a“

Advertiser Serbia19. decembra 2019.

Mirko Ilić otvorio svoju izložbu „Tolerancija“ u Beogradu

Advertiser Serbia17. novembra 2019.

Zlatni i Sajamski ključevi za najbolje na 57. Sajmu nameštaja

Advertiser Serbia10. novembra 2019.

Facebook ima novi logo i strategiju brenda

Advertiser Serbia5. novembra 2019.

Otvoren 57. Međunarodni sajam nameštaja

Advertiser Serbia5. novembra 2019.

Sud: Politika neovlašćeno promenila glavu lista, povređena autorska prava

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

„Pariz 2024“ – reklama za šampon ili logo Olimpijskih igara

Advertiser Serbia22. oktobra 2019.