Internet

PC Press − dodela nagrada TOP 50

Internet

Redakcija časopisa PC Press, već 21. put zaredom, dodelila je nagrade Top 50 najboljim sajtovima, stranicama na društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama u Srbiji

Vredan domaći online sadržaj je svuda oko nas, sve je brojniji i raznovrsniji. Ne svodi se samo na Web sajtove od nekoliko strana, već je sve dinamičniji, pa u interakciji sdruštvenim mrežama nudi sve više servisa koji se prilagođavaju korisnicima. Ne treba zanemariti ni sve veće učešće aplikacija koje predstavljaju agregatoreonline informacija i isporučuju nam baš ono čemu su namenjene – poput informacija o poljoprivredi, javnom saobraćaju ili nam pomažu da se lakše snađemo u vožnji ili parkiranju. Sve ovo je učinilo da ovogodišnji izbor najboljih online stvari ne bude nimalo lak. Ovoga puta smo priznali da ne možemo sve sami, pa smo u pomoć pozvali tri stručnjaka da budu ravnopravni članovi žirija i učestvuju u izboru: to su Dragana Đermanović, Dragan Varagić i Vojislav Žanetić.

U kategoriji Vesti i mediji nagrađeni su sajtovi danas.rs, nedeljnik.rs, krik.rs, rts.rs, a glavnu nagradu je odneo sajt rs.n1info.com. Kao regionalni informativni partner CNN a, N1 konstantno unapređuje svoj sadržaj, oslanjajući se na bogato iskustvo ove velike kuće. Portal ove medijske kuće uspešno pokriva najbitnije događaje u sferi vesti, informacija, sporta, zabave i obrazovanja.

Pobednik u kategoriji Poslovni i društveni servisije sajt hbogo.rs, koji omogućava gledaocima hiljade sati najzanimljivijih filmova i serija iz najnovije svetske produkcije. Drugi sajtovi nagrađeni u ovoj kategoriji sumcloud.rs, netfilm.tv, startit.rs, kao i poslovi.infostud.com.

Dobar e market sajt ima dve ključne komponente – veliki izbor zanimljivih proizvoda i interfejs za laku kupovinu. Sajt takolako.com je uspeo da uspostavi dobru ravnotežu između ta dva i ujedno je naš favorit u kategoriji E-market. Drugi sajtovi koji su dobili nagradu iz oblasti e-trgovine su jysk.rs, eponuda.rs, sportvision.rs i maxi.rs.

U kategoriji Obrazovanje i kultura pobednik je sajt petlja.org, koji je posvećen unapređivanju algoritamske pismenosti mladih u Srbiji. Nagrađeni su i sajtovi kinoteka.org.rs, galerijamaticesrpske.rs, svetnauke.org, kao i srbijomkrozvekove.rs.

Što se tiče kategorije Dom i zabava nagrađeni su sajtovi hronokuhinja.rs, beforeafter.rs, roditelj.org, simpo.rs, dok je pobednik u ovoj kategoriji sajt njuz.net, koji je kroz prethodne godine postao neprikosnoveni izvor satiričnih sadržaja usmerenih pre svega na lokalna zbivanja.

U oblasti Sport i (avan)turizam prvu nagradu je odneo sajt srbija.travel, koji predstavlja zvaničnu internet prezentaciju Turističke organizacije, a bogat je autorskim multimedijalnim sadržajem koji na atraktivan način promoviše turističku moć naše zemlje. Nagrađeni u ovoj kategoriji su i sajtovi: putokosveta.com, sport.blic.rs, kao i sportklub.rs.

Ove godine smo prvi put ustanovili nagradu Digital life – digitalizacijom do unapređenja kvaliteta života. U ovoj izuzetnoj kategoriji imamo dvoje nagrađenih. Priznanje Digital life dodelili smobuildcon.org, mobilnoj aplikaciji koja je namenjena građevinskim kompanijama radi bolje kontrole procesa u građevinarstvu, a kompanija Lafarge kuće je jedna od njihovih zadovoljnih korisnika.

nullNagradu Digital life za unapređenje kvaliteta života primenom digitalizacije dodeli smo AIK Banci i kompaniji Mastercard, za uvođenje Mastercard beskontaktnih plaćanja u javnom prevozu. AIK Banka, partner u projektu, odredila je razvoj digitalnih servisa i inovativnih projekata plaćanja, kao jedno od svojih strateških opredeljenja. Prihvativši nagradu, Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: „Za kompaniju Mastercard, pametne tehnologije nisu same sebi cilj, već su i sredstvo koje omogućava gradovima da unaprede kvalitet života stanovnika i posetilaca, pomažući gradovima da upravljaju logistikom na efikasniji način. Naša beskontaktna tehnologija je sastavni deo transportnog sistema u preko 100 gradova širom sveta i u svakom je doprinela bržem, lakšem i ekonomičnijem svakodnevnom funkcionisanju grada. Veoma smo ponosni i veliko nam je zadovoljstvo što možemo da primenimo našu tehnologiju, podatke i ekspertizu u okviru javnog prevoza u Beogradu, jednom od najvažnijih elemenata gradske infrastrukture i pomognemo u odlučujućem iskoraku prema pametnom rastu tržišta.”

Specijalnu nagradu za korporativne komunikacije je dobio portal Naftne industrije Srbije nis.rs/nisuzivo, dok je nagrada publike zasluženo otišla u ruke sajtu nsuzivo.rs. Lider u oblasti hosting usluga na domaćem tržištu, mCloud, od ove godine dodeljuje specijalnu nagradu za najveći doprinos razvoju Web i IT zajednice. Cilj ovog priznanja je da skrene pažnju na zaslužne pojedince i grupe koje su uvek nekako u „bekstejdžu“, a zapravo bez njih ne možemo. Ovogodišnja nagrada odlazi u ruke Udruženja PHP Srbija, zbog razvoja velikog OpenSource PHP projekta.

Kada su u pitanju društvene mreže, izbor najboljih je bio ujedno i najteži posao. Nagrađene Facebook stranice su Pokreni se za posao!, BarcaffeEspresso, Booka, Grazia Srbija. Jedini nagrađeni profil na poslovnoj mreži LinkedIn je BelMedic. Što se tiče Youtube-a, nagrade smo dodelili YouTube kanalima Državni posao i 24 minuta. Instagram profili kojima smo dodelili ovogodišnju nagradu TOP 50 su IKEA Srbija i Aura kozmetika, a nagrađeni tviteraši Vlado Georgiev i Marko Somborac.

null

Što se tiče mobilnih aplikacija, nagrade smo dodelili aplikacijama agrosens.rs, novinarnica.net, parkingmanijak.com, planplus.rs i busplus.rs.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Internet

Izabran novi Upravni odbor RNIDS-a

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Microsoft poziva kompanije da prestanu da koriste Internet Explorer

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Cilj Telekoma milion i po korisnika kablovske i interneta

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Twitter-u rastu prihodi, ali investitore brine skok troškova

Advertiser Serbia8. februara 2019.

Nemačka: Facebook-u naređeno da skuplja manje podataka

Advertiser Serbia8. februara 2019.

Firefox će blokirati automatsku reprodukciju zvuka i videa

Advertiser Serbia7. februara 2019.

Visoki troškovi i niže cene oglašavanja Alphabet-a razočarali analitičare

Advertiser Serbia6. februara 2019.

94 odsto mladih u Srbiji ima profil na društvenim mrežama

Advertiser Serbia6. februara 2019.

Facebook slavi petnaesti rođendan

Advertiser Serbia4. februara 2019.

Google odlučio da 2. aprila ugasi Google+ za privatne korisnike

Advertiser Serbia1. februara 2019.

Rast uprkos skandalima, Facebook ima 2,32 milijarde korisnika

Advertiser Serbia31. januara 2019.

EU traži od internet giganata veće napore u borbi protiv lažnih vesti

Advertiser Serbia30. januara 2019.

Povodom sedmog rođendana .СРБ domena RNIDS poklanja ćiriličke fontove

Advertiser Serbia30. januara 2019.

Facebook pooštrava propise o političkim reklamama u EU

Advertiser Serbia29. januara 2019.

Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti – Nove regulative i nove bojazni

Advertiser Serbia29. januara 2019.