Dr. mreže

Osnivač Facebook-a: Zloupotrebili smo ranjivost ljudske psihe

Dr. mreže

Osnivači Facebook-a znali su od samog pokretanja te stranice da stvaraju nešto što zloupotrebljava ranjivi element ljudske psihe, otkrio je jedan od osnivača te kompanije Sean Parker

Kada je Facebook uzimao maha, ljudi bi mi prilazili i govorili ‘ja nisam na društvenim mrežama„, ispričao je Parker, koji je tada formalno bio predsednik kompanije, na Axios konferenciji u sredu.

Ja sam im govorio: ‘Ok. Ali, znaš, bićeš!’ Onda bi mi oni rekli, ‘Ne, ne. Previše cenim svoje interakcije u stvarnom svetu. Cenim trenutak. Cenim prisustvo. Cenim intimu’. A ja bih im rekao… ‘Kad-tad ćemo te uhvatiti’„, dodao je.

Parker ističe da tada nije shvatao posledice onoga što je govorio i da nije imao svest o ‘nepredvidivim posledicama‘ do kojih dolazi kada mreža naraste na više od 2 milijarde korisnika.

Doslovno menja vaš odnos s društvom, sam odnos među ljudima. Verovatno na čudan način utiče na produktivnost. Ko zna šta radi mozgovima naše dece„, priznao je.

Parker je objasnio da je glavni cilj osnivača Facebook-a bio ‘da zgrabe što više korisničkog vremena i pažnje‘. Takav pristup doveo je do stvaranja dugmeta ‘like’, koji korisnicima pruža ‘malu dozu dopamina‘ svaki put kada dobiju lajk, što ih podstiče da objave još više sadržaja, što dovodi do još većeg broja lajkova… i tako unedogled.

To je povratna petlja društvenog potvrđivanja… nešto što bi haker poput mene mogao da smisli, jer zloupotrebljavate ranjivost ljudske psihe„, rekao je Parker, takođe jedan od osnivača Napstera.

Parker se Facebook-u pridružio 2004. godine, pet meseci nakon njegovog pokretanja. Zakerberg je kasnije za Parkera govorio da je bio ‘ključna osoba koja je pomogla Facebook-u da iz studentskog projekta preraste u stvarnu kompaniju‘.

Sledeće godine, policija je pronašla kokain u Parkerovoj vikendici, a on je bio uhapšen zbog posedovanja. Iako na kraju nije podignuta optužnica, povukao se s čela kompanije kako ne bi obeshrabrivao investitore.

Zahvaljujući svojem kratkom radu za Facebook, njegova imovina danas je vredna više od 2.6 milijardi dolara.

 

Izvor: B92

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Članstvo u Facebook grupama moći će da se naplaćuje i to od 4,99 do 29,99 dolara mesečno

Advertiser Serbia21. juna 2018.

Instagram ima više od milijardu korisnika

Advertiser Serbia21. juna 2018.

Beg sa društvenih mreža: 40% korisnika izbrisalo barem jedan profil

Advertiser Serbia19. juna 2018.

Korisnici sa Facebook-a beže na WhatsApp

Advertiser Serbia15. juna 2018.

Greška u programu Facebook-a pogodila 14 miliona korisnika

Advertiser Serbia11. juna 2018.

Vašington tuži Google i Facebook zbog političkih oglasa

Advertiser Serbia7. juna 2018.

Može li društvena mreža Dotcoma, Assangea i Snowdena da sruši Facebook?

Advertiser Serbia7. juna 2018.

Tinejdžeri napuštaju Facebook u korist YouTube-a, Instagrama…

Advertiser Serbia4. juna 2018.

Facebook ukinuo stotine miliona lažnih profila u prvom kvartalu 2018

Advertiser Serbia30. maja 2018.