Dr. mreže

Osnivač Facebook-a: Zloupotrebili smo ranjivost ljudske psihe

Dr. mreže

Osnivači Facebook-a znali su od samog pokretanja te stranice da stvaraju nešto što zloupotrebljava ranjivi element ljudske psihe, otkrio je jedan od osnivača te kompanije Sean Parker

Kada je Facebook uzimao maha, ljudi bi mi prilazili i govorili ‘ja nisam na društvenim mrežama„, ispričao je Parker, koji je tada formalno bio predsednik kompanije, na Axios konferenciji u sredu.

Ja sam im govorio: ‘Ok. Ali, znaš, bićeš!’ Onda bi mi oni rekli, ‘Ne, ne. Previše cenim svoje interakcije u stvarnom svetu. Cenim trenutak. Cenim prisustvo. Cenim intimu’. A ja bih im rekao… ‘Kad-tad ćemo te uhvatiti’„, dodao je.

Parker ističe da tada nije shvatao posledice onoga što je govorio i da nije imao svest o ‘nepredvidivim posledicama‘ do kojih dolazi kada mreža naraste na više od 2 milijarde korisnika.

Doslovno menja vaš odnos s društvom, sam odnos među ljudima. Verovatno na čudan način utiče na produktivnost. Ko zna šta radi mozgovima naše dece„, priznao je.

Parker je objasnio da je glavni cilj osnivača Facebook-a bio ‘da zgrabe što više korisničkog vremena i pažnje‘. Takav pristup doveo je do stvaranja dugmeta ‘like’, koji korisnicima pruža ‘malu dozu dopamina‘ svaki put kada dobiju lajk, što ih podstiče da objave još više sadržaja, što dovodi do još većeg broja lajkova… i tako unedogled.

To je povratna petlja društvenog potvrđivanja… nešto što bi haker poput mene mogao da smisli, jer zloupotrebljavate ranjivost ljudske psihe„, rekao je Parker, takođe jedan od osnivača Napstera.

Parker se Facebook-u pridružio 2004. godine, pet meseci nakon njegovog pokretanja. Zakerberg je kasnije za Parkera govorio da je bio ‘ključna osoba koja je pomogla Facebook-u da iz studentskog projekta preraste u stvarnu kompaniju‘.

Sledeće godine, policija je pronašla kokain u Parkerovoj vikendici, a on je bio uhapšen zbog posedovanja. Iako na kraju nije podignuta optužnica, povukao se s čela kompanije kako ne bi obeshrabrivao investitore.

Zahvaljujući svojem kratkom radu za Facebook, njegova imovina danas je vredna više od 2.6 milijardi dolara.

 

Izvor: B92

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Oglašivači prete napuštanjem Facebook-a i Google-a

Advertiser Serbia15. februara 2018.

Natalia Wiechowski, višestruko nagrađivani marketinški stručnjak iz Dubaija dolazi u Zagreb

Advertiser Serbia13. februara 2018.

Facebook napušta sve veći broj mlađih korisnika

Advertiser Serbia13. februara 2018.

Twitter prvi put zaključio tromesečje s neto dobitkom

Advertiser Serbia12. februara 2018.

McDonald’s dominira na društvenim mrežama

Advertiser Serbia12. februara 2018.

Twitter i Snapchat se bore za pažnju medijskih izdavača

Advertiser Serbia9. februara 2018.

Broj korisnika Facebook-a po prvi put u padu

Advertiser Serbia6. februara 2018.

Facebook progoni korisnike koji napuste mrežu

Advertiser Serbia5. februara 2018.

Prihodi Facebook-a skočili 47 posto, broj oglašivača veći od 6 miliona

Advertiser Serbia1. februara 2018.