Dr. mreže

Osnivač Facebook-a: Zloupotrebili smo ranjivost ljudske psihe

Dr. mreže

Osnivači Facebook-a znali su od samog pokretanja te stranice da stvaraju nešto što zloupotrebljava ranjivi element ljudske psihe, otkrio je jedan od osnivača te kompanije Sean Parker

Kada je Facebook uzimao maha, ljudi bi mi prilazili i govorili ‘ja nisam na društvenim mrežama„, ispričao je Parker, koji je tada formalno bio predsednik kompanije, na Axios konferenciji u sredu.

Ja sam im govorio: ‘Ok. Ali, znaš, bićeš!’ Onda bi mi oni rekli, ‘Ne, ne. Previše cenim svoje interakcije u stvarnom svetu. Cenim trenutak. Cenim prisustvo. Cenim intimu’. A ja bih im rekao… ‘Kad-tad ćemo te uhvatiti’„, dodao je.

Parker ističe da tada nije shvatao posledice onoga što je govorio i da nije imao svest o ‘nepredvidivim posledicama‘ do kojih dolazi kada mreža naraste na više od 2 milijarde korisnika.

Doslovno menja vaš odnos s društvom, sam odnos među ljudima. Verovatno na čudan način utiče na produktivnost. Ko zna šta radi mozgovima naše dece„, priznao je.

Parker je objasnio da je glavni cilj osnivača Facebook-a bio ‘da zgrabe što više korisničkog vremena i pažnje‘. Takav pristup doveo je do stvaranja dugmeta ‘like’, koji korisnicima pruža ‘malu dozu dopamina‘ svaki put kada dobiju lajk, što ih podstiče da objave još više sadržaja, što dovodi do još većeg broja lajkova… i tako unedogled.

To je povratna petlja društvenog potvrđivanja… nešto što bi haker poput mene mogao da smisli, jer zloupotrebljavate ranjivost ljudske psihe„, rekao je Parker, takođe jedan od osnivača Napstera.

Parker se Facebook-u pridružio 2004. godine, pet meseci nakon njegovog pokretanja. Zakerberg je kasnije za Parkera govorio da je bio ‘ključna osoba koja je pomogla Facebook-u da iz studentskog projekta preraste u stvarnu kompaniju‘.

Sledeće godine, policija je pronašla kokain u Parkerovoj vikendici, a on je bio uhapšen zbog posedovanja. Iako na kraju nije podignuta optužnica, povukao se s čela kompanije kako ne bi obeshrabrivao investitore.

Zahvaljujući svojem kratkom radu za Facebook, njegova imovina danas je vredna više od 2.6 milijardi dolara.

 

Izvor: B92

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Etihad Airways nagrađen za odnos sa korisnicima na društvenim medijima

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Da li su mladi „otpisali“ Facebook?

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

Instagram pokreće novu aplikaciju koja će olakšati internet kupovinu?

Advertiser Serbia6. septembra 2018.

Facebook Watch, ponuda originalnog video sadržaja, od sada dostupna u celom svetu

Advertiser Serbia31. avgusta 2018.

Nemačka planira prve korake u istrazi protiv Facebook-a

Advertiser Serbia28. avgusta 2018.

Facebook počeo da ocenjuje korisnike

Advertiser Serbia24. avgusta 2018.

#HashtagDay: Twitter proslavlja rođendan heštega

Advertiser Serbia23. avgusta 2018.

Raste zabrinutost oko budućnosti Facebook-a

Advertiser Serbia20. avgusta 2018.

Egipat ozakonio oštriju kontrolu interneta

Advertiser Serbia20. avgusta 2018.