Analize

Organska hrana skuplja, a nije kvalitetnija? Kvalitet i sastav isti

Analize

BEOGRAD – Rezultati ispitivanja hemijskog sastava istog povrća sa beogradskih pijaca gajenog na organski i na klasičan način pokazali su da razlike u kvalitetu nema

 

Kupovina znatno skuplje organske hrane praktično je — bacanje para.

Organska proizvodnja je velika marketinška priča, kaže za Sputnjik dr Jagoda Jorga.

Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta uradio je ispitivanje hemijskog sastava 11 vrsta povrća i šampinjona sa tri beogradske pijace, one sa organskom hranom, i dve zelene tržnice. Analiza je pokazala da povrće gajeno na organski način nije boljeg kvaliteta u pogledu nutritivno značajnih elemenata od onih dobijenih konvencionalnom proizvodnjom.

Organska hrana skuplja, a nije kvalitetnija

Profesorka sa Instituta Jelena Popović Đorđević kaže da su rezultati ukazali na to da se proizvodi sa organske pijace nisu mnogo razlikovali po ispitivanim parametrima, osim što su imali više kalijuma.

Analiziran je 21 esencijalni, toksični i potencijalno toksični element u uzorcima 12 namirnica sa tri pijace i najvažnije je da većina toksičnih elemenata uopšte nije detektovana u povrću i šampinjonima. Prema pravilniku koji važi u našoj zemlji, prisustvo olova i kadmijuma bilo je ispod nivoa maksimalno dozvoljenih koncentracija, precizirala je Jelena Popović Đorđević.

Naša poznata lekara Jagoda Jorga koja je supspecijalista za ishranu kaže da je nisu iznenadili ovakvi rezultati istraživanja.

Priča o čistoj organskoj proizvodnji je jako pogrešno tumačena. Apsolutno je netačno da se u organskoj proizvodnji ne koristi ništa od raznih hemijskih sredstava. Postoji spisak dozvoljenih i mera i sredstava. Taj zakon sam detaljno čitala, pravili su ga odlični stručnjaci iz Novog Sada i on ne predviđa da to bude, što bi se reklo, sterilna hrana„, napominje sagovornica Sputnjika.

Hemija je svuda, bitna je kontrola

Ona napominje da kontrole agrotehničkih mera u svetu, odnosno u zemljama u kojima se primenjuju, odavno podrazumevaju kontrolu svih herbicida i pesticida koji su u ograničenom obimu neophodni za gajenje zdravih poljoprivrednih proizvoda.

Organska proizvodnja je velika marketinška priča, a nije velika stručna priča. Nikada nijednim preporukama na svetu niko nije napisao da ljudi, da bi se hranili kako treba, treba da koriste isključivo organski gajene proizvode„, kategorična je Jagoda Jorga.

Ona zato smatra da je jako dobro da se objavljuju takvi podaci, da je red da se ljudi upoznaju sa tim, pa neka se opredeljuju na osnovu njih. Pri tome je, kako kaže, jako važno da ozbiljna država, kako bi zaštitila zdravlje ljudi, stalno kontroliše kvalitet sve hrane koja postoji na tržištu, bila ona organska ili klasično uzgajana.

Prema oceni Jagode Jorge, od hemijskih materija kojima se biljke tretiraju mnogo je veći problem prekomerni unos čak i onog što je jako kvalitetno, a posebno šećera, masnoća i soli.

To je ono što odslikava problem ishrane savremenog čoveka, a to je prekomerni unos različitih stvari i naravno imamo problem prekomernog unosa hrane lošeg kvaliteta. Ne u smislu hemijske zagađenosti, nego u smislu siromašnog nutritivnog sastava, kakva je, na primer, većina grickalica„, kaže sagovornica Sputnjika.

Takvim proizvodima lošeg nutritivnog sastava i niske cene, a dobrog ukusa, da li zbog toga što je začinjeno, ljuto, slano, pikantno ili slatko, podstiče se njihovo prekomerno unošenje sa idejom — prodati što više. Zato Jorga napominje da je, kada je hrana u pitanju, veći problem u prerađivačkoj sferi, nego u primarnoj proizvodnji.

I u svetu isti zaključak

Analiza našeg Poljoprivrednog fakulteta praktično je samo potvrdila ono do čega su došli istraživači sa američkog Stanford univerziteta, koji su još 2012. godine zaključili da nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili uticaja na zdravlje.

Pre Stanforda takve rezultate je dobila i britanska Agencije za standard hrane.

Neki veruju da je organska hrana uvek zdravija i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvideli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje„, rekla je jedna od autorki istraživanja urađenog još pre deset godina, doktorka Kristal Smit Spangler.

 

Izvor: Sputnik

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u februaru 2021. godine

Advertiser Serbia3. marta 2021.

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Eurostat: Petina građana EU koristi pametni aksesoar

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Facebook: Prihodi u četvrtom kvartalu 2020 porasli za trećinu

Advertiser Serbia29. januara 2021.

Eurostat: U koje svrhe se koristio internet u 2020 u EU?

Advertiser Serbia29. januara 2021.

Brand Finance Global 500: Apple ponovo najvredniji globalni brend

Advertiser Serbia28. januara 2021.

EACA: Sedam lekcija za evropske premium brendove koji žele da napreduju tokom recesije

Advertiser Serbia26. januara 2021.

Kina ostaje najveće tržište onlajn maloprodaje na svetu

Advertiser Serbia20. januara 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u 2020

Advertiser Serbia19. januara 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 4. do 10. januara 2021. godine

Advertiser Serbia14. januara 2021.

Najpopularniji YouTuber na Balkanu više nije Baka Prase, prestigao ga Omčo

Advertiser Serbia12. januara 2021.

Preporuka Sault Sainte Marie Univerziteta: Prečesto korišćene izraze u 2020 proterati iz medija

Advertiser Serbia3. januara 2021.

Znamo šta se guglalo u svetu u 2020, a evo šta je guglala Srbija!

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

Devetogodišnjak proglašen najplaćenijom zvezdom YouTube-a

Advertiser Serbia25. decembra 2020.

VIVACOM kompanija United Grupe među najbrže rastućim provajderima satelitskih usluga za poslovne korisnike na svetu

Advertiser Serbia17. decembra 2020.