Brendovi

Online prodavnica je potencijal za brži razvoj malih i srednjih preduzeća

Brendovi

„Naša mreža“ u drugoj epizodi podkasta donosi informacije koje će predstavnicima malih i srednjih preduzeća predočiti kako najlakše i najbolje mogu pokrenuti svoju online prodaju i na taj način podstaći svoj biznis da radi i raste.

 

Pandemija je ubrzala proces digitalizacije i dovela do neslućenog rasta online kupovine. Za razliku od ranijeg perioda, kada su outlet roba i proizvodi na sniženju bili jedini razlog za online kupovinu, danas su ovakve prodavnice imperativ za najkvalitetniju uslugu i bržu isporuku, a kupci su spremni da plate i punu cenu. Čak su spremni da izdvoje i više novca, kako bi im željeni proizvod što pre stigao, otkrivaju Zorana Milidrag, predsednica eCommerce Asocijacije Srbije i Igor Grčić, vlasnik Male srpske prodavnice u novoj epizodi podkasta Naša mreža.

Gosti podkasta saglasni su da je online prodaja važan deo celokupnog prisustva na tržištu i zaključuju da svako ko želi ozbiljno da mu pristupi, mora imati dobru i razvijenu online prodavnicu.

U protekle dve godine imamo bum kada je reč o online prodaji u Srbiji. Svako ko je u vreme pandemije logistički bio spreman za ovakav način prodaje, mogao je da ostvari neverovatan rast. Ipak, izazovi poput smanjenja resursa i gužvi sa kurirskim službama bile su glavne prepreke sa kojima se većina online prodavnica suočavala”, objašnjava Zorana Milidrag.

Online prodavnica je sveobuhvatan proces koji mora biti pažljivo pripremljen, sa detaljnim opisom proizvoda, njihovim nazivima, kvalitetnim vizualima. Kada su informacije relevantne za kupce, tada je mnogo lakše da se na to nadoveže tehnologija i podrži dalji proces razvoja.

Igor Grčić kaže da svaka roba zahteva poseban način plasiranja i prodaje. „Krenite od toga šta želite da ponudite i analizirajte tržište da dođete do zaključka ko vam je ciljna grupa. Radite sami koliko možete, jer će posrednik uzimati određeni procenat profita”.

Osim toga, preko posrednika, dugoročno nećete upoznati kupce, njihove želje, navike, objašnjeno je u podkastu Naše mreže.

Najznačajniji je odnos koji gradite sa kupcem. Kod nas je još dosta prisutan call centar kao opcija razgovora između kupca i trgovca. Prva prodaja vam neće doneti zaradu, ali druga i svaka naredna hoće”, ističe Milidrag.

Sagovornici su istakli da su svi troškovi kod online prodaje varijabilni, jer što više prodajete rastu i troškovi. Biće vam potreban veći magacin, više zaposlenih u domenu pakovanja i logistike, veća saradnja sa kurirskim službama. Vodite računa da ljudi danas prvenstveno gledaju online sve što žele da kupe i dolaze spremni u prodavnicu.

Kroz serijal razgovora u formi podkasta „Naša mreža“ pokreće različite teme koje zanimaju preduzetnike. Svake druge srede, odabrani sagovornici će pokušati da predvide koji su to naredni izazovi koji se očekuju i na koji način mogu uspešno da se prevaziđu. Podkast „Naša mreža“ u video formatu biće dostupan na aplikaciji i veb-sajtu www.nasamreza.rs dok će audio format biti objavljen na podkast platformama: Spotify, Soundcloud, Apple podcast, Deezer, Google podcast.

Naša mreža Powered by A1 je prva besplatna biznis aplikacija namenjena malim i srednjim preduzećima. Sa više od 1100 aktivnih korisnika na veb-sajtu i aplikaciji, „Naša mreža“ kroz tri celine: Informiši me, Umreži me i Podrži me nudi korisne informacije i pogodnosti, kao i mogućnost za povezivanje i proširivanje poslovanja. Edukativnoj komponenti platforme Informiši me mogu pristupiti svi i pronaći korisne informacije i inspirativan sadržaj za unapređenje poslovanja. Umreži me je centralni deo platforme, na kome kompanije kreiraju svoje profile koji im pružaju mogućnost da kontaktiraju i umrežavaju se sa drugim kompanijama i na taj način prošire svoje poslovne prilike. Podrži me nudi razne pogodnosti koje, uz pomoć svojih partnera, A1 obezbeđuje kako bi unapredio i olakšao poslovanje svojih biznis korisnika.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Dvanaest srpskih kompanija na SEE TOP 100 rang listi

Advertiser Serbia18. oktobra 2021.

Iskoristite posebne pogodnosti – kompletirajte svoj dom vrhunskim inovacijama i učinite ga lepšim nego ikada pre!

Advertiser Serbia17. oktobra 2021.

Počinju nominacije za jubilarnu godišnju nagradu Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia15. oktobra 2021.

CEFTA i Privredna Komora Srbije predstavile Dodatni protokol 6 o trgovini uslugama

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Obeležavanje Svetskog dana hrane u znaku podrške onima kojima je hrana najpotrebnija

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Produžen rok za prijave za „Kampanje sa svrhom“

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Coca-Cola HBC: Do 2040. godine nula emisije CO2

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Samsung virtuelni događaj „Life Unstoppable: the house of surprises” – sveobuhvatno iskustvo kroz koji se upoznaje moć ekosistema povezanih uređaja

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Prodavnice u Kaliforniji uvode rodno neutralne police za igračke

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Priznanje za izuzetno zalaganje u zaštiti dobrobiti životinja uručeno kompaniji Mars

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija

Advertiser Serbia11. oktobra 2021.

Samsung Galaxy A52s 5G predstavlja zaokruženu A priču

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Podrška Eurobanke preduzetnicima i mikro preduzećima

Advertiser Serbia7. oktobra 2021.

Počeo osmi ciklus programa „AMCHAMPS – MLADI LIDERI PROMENA“

Advertiser Serbia5. oktobra 2021.

Drugi dan 21. Beogradskog ekonomskog foruma: Komercijalna banka odigrala značajnu ulogu u oporavku od ekonomskih posledica pandemije

Advertiser Serbia5. oktobra 2021.