Istraživanja

Online oglašavanje u Hrvatskoj doseglo gotovo 90 miliona evra

Rezultati IAB Croatia studije Online AdEx pokazuju da se ukupna vrednost investicija u online oglašavanje u Hrvatskoj tokom 2021 procenjuje na više od pola milijarde kuna, tj. 89,970,000 evra, a na osnovu prikupljenih podataka prognozira se nastavak rasta od gotovo 8 % u 2022. godini.

 

IAB Croatia predstavio je prvu hrvatsku procenu investicije u online oglašavanje, IAB-ov Online Advertising Expenditure (AdEx), dugo iščekivanu procenu struke – čime je hrvatsko digitalno tržište prvi put dobilo vredne podatke na osnovu istraživanja profesionalne i nezavisne organizacije kojoj je u fokusu razvoj digitalnog i interaktivnog marketinga, a okuplja ključne aktere na tržištu. Vodeći ekonomista IAB-a Europe Daniel Knapp sažeo je to na način da živimo u vremenima geopolitičkih nesigurnosti i potpune transformacije oglašivačke industrije, stoga su razumevanje tržišta i predviđanje njegovog razvoja IAB-ovim AdEx-om presudni za sve koji komuniciraju u digitalu.

ONLINE OGLAŠAVANJE U ZAMAHU

Hrvatsko tržište online oglašavanja prema istraživanju IAB Online AdEx kontinuirano raste, u skladu s globalnim trendovima. U 2021. godini vrednost se procenjuje na gotovo 90 miliona, odnosno 89,970,000 evra, dok je očekivani rast u 2022. oko 8 %.

HRVATSKI IZDAVAČI DRŽE GOTOVO DVE TREĆINE DISPLAY OGLAŠAVANJA

Najveći udeo u 2021. godini ostvaruje display oglašavanje (statični, animirani i video formati) sa 39 %, nakon čega sa 19 % sledi oglašavanje na pretraživačima, kao i oglašavanje na društvenim mrežama. Procenjuje se da će ti kanali nastaviti da dominiraju i u 2022. godini. Trećina ulaganja u display oglašavanje odnosi se na video formate, a čak polovina display oglašavanja zakupljuje se programatski.

KORISNICI I OGLAŠIVAČI NAJVIŠE SU NA MOBILNIM UREĐAJIMA

U online oglašavanju dominira oglašavanje na mobilnim uređajima – dok je u 2021 udeo mobilnog oglašavanja u ukupnom online oglašavanju iznosio 72 %, za 2022. predviđen je trend daljeg rasta i dominacije te će mobilno oglašavanje preuzeti 77 % ukupnog online oglašavanja. Zanimljiva je činjenica da čak 80 % korisnika konzumira video sadržaj na mobilnim uređajima, a predviđa se da će ta brojka narasti na 85 % u 2022.

DOMINACIJA GLOBALNIH PLATFORMI

U oglašavanju na društvenim mrežama vidljiva je dominacija kompanije Meta Inc: Facebook ima udeo od 54 %, Instagram drži 39 %, dok sve ostale društvene mreže zajedno čine tek 7 % ukupnog social oglašavanja u RH. Procenjena je tendencija rasta Instagrama u 2022. U video oglašavanju takođe dominiraju globalne platforme, gde gotovo 60 % ulaganja odlazi na YouTube, a dodatnih 26 % odlazi na Facebook.

Kategorija Classifieds, koja se odnosi na objave individualnih oglasa korisnika, a koja jeste deo IAB standarda, nije prikazana u ovom izveštaju ali obuhvaćena je istraživanjem po kojem se vrednost kategorije u 2021. godini procenjuje na 15 miliona evra.

METODOLOGIJA

IAB-ova Online AdEx studija predstavlja globalni standard industrije i benchmark je za procenu stanja struke. Radna grupa je na osnovu procena neto oglašavanja po pojedinim segmentima online oglašavanja koje su dostavile članice IAB-a Croatia s naglaskom na one s najboljim uvidom u lokalno tržište, javno dostupnih izvora podataka i ekspertize članova radne grupe definisala IAB Online AdEx, procenu neto iznosa ukupnog volumena i strukture online oglašavanja u Hrvatskoj za 2021. godinu te očekivanja za 2022. godinu. Višemesečni projekat dodatno je osnažila agencija za istraživanje tržišta Ipsos, koja je kao nepristrasni partner radila na sintezi i analizi prikupljenih podataka.

IAB Online AdEx uime IAB-a Croatia potpisuje radna grupa koju čine stručnjaci čije su razne perspektive i ekspertiza doprineli kvalitetnoj izradi prvog hrvatskog IAB Online AdExa: Vjeko Srednoselec (dentsu Croatia), Marijan Mihić (Advans Adria), Saša Milinović (Omnicom Media Group) i Boris Zatezalo (Httpool).

Kako bismo ubrzali razvoj tržišta digitalnog marketinga u Hrvatskoj, potrebno ga je prvo razumeti. Istraživanje IAB AdEx značajno povećava naše razumevanje najvažnijih platformi, najefektivnijih kanala te generalni razvoj i trendove u digitalnom marketingu u Hrvatskoj. Ovo je važan početak za sve dalje korake kojima će IAB Croatia unaprediti digitalni marketing za sve učesnike – brendove, agencije i krajnje potrošače„, izjavio je Vjeko Srednoselec (dentsu Croatia), član radne grupe za IAB Croatia Online AdEx.

„Izveštaj IAB Europe AdEx Benchmark pregled je stanja na evropskom tržištu online oglašavanja, a ovaj izveštaj za Hrvatsku važno je jer sadrži važne brojke, uključujući veličinu tržišta, rast i ulaganja u online oglašavanje po kanalima i formatima„, poručio je Boris Zatezalo (Httpool), član radne grupe za IAB Croatia Online AdEx. „Izuzetno smo zadovoljni celim procesom i verujemo da će izveštaj biti konkretan prikaz hrvatskog digitalnog tržišta i jasna slika veličine digitala u hrvatskom oglašivačkom prostoru,“ dodao je.

„Procena stvarne vrednosti svakog oglašivačkog tržišta, a posebno tako sofisticiranog i podložnog stalnom tehnološkom razvoju i novim praksama kao što je online oglašavanje, ogroman je izazov za svakoga. Nema istraživačke metode koja može dati precizan odgovor, niti iko od stručnjaka ima dovoljnu širinu ekspertize i iskustva da samostalno može dati valjanu i kredibilnu procenu“, rekao je Matej Sever (Ipsos). „Najbolje što svi zajedno možemo napraviti jeste razmeniti procene, informacije i iskustva, zajednički iscrtati mapu našeg online oglašivačkog tržišta i očekivanja od budućnosti, kako bismo ga pomoću što pouzdanije mape mogli dalje razvijati, u interesu svih. Drago nam je što smo kao Ipsos mogli dati mali doprinos u tom izazovnom projektu.“

„Potreba za celovitim podacima te procenom stanja na tržištu neverovatna je prilika za napredak celog digitalnog sektora i za hrvatsko tržište, koje postaje fleksibilnije, okretnije i – ono najvažnije – razvijenije“, naglasila je Dunja Ivana Ballon, direktorica IAB-a Croatia i HURA-e, i dodala: „Radna grupa, Ipsos i drugi članovi IAB-a Croatia koji su učestvovali odradili su lavovski posao“.

Pristup celovitim podacima IAB Online AdExa imaju isključivo članovi IAB-a Croatia, a više o ostalim prednostima članstva te aktivnostima IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Istraživanja

Sedmični pregled gledanosti televizije od 9. do 15. maja 2022

Advertiser Serbia19. maja 2022.

vivo na samom vrhu tržišta pametnih telefona u Kini

Advertiser Serbia2. maja 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 11. do 17. aprila 2022

Advertiser Serbia21. aprila 2022.

Poplava informacija na internetu ne dovodi do veće informisanosti mladih

Advertiser Serbia20. aprila 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 4. do 10. aprila 2022

Advertiser Serbia15. aprila 2022.

Televizije su pred izumiranjem?

Advertiser Serbia11. aprila 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 27. marta do 3. aprila 2022

Advertiser Serbia6. aprila 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. marta 2022

Advertiser Serbia16. marta 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 28. februara do 6. marta 2022

Advertiser Serbia11. marta 2022.

Koliku prašinu je podigao Super Bowl na društvenim mrežama?

Advertiser Serbia17. februara 2022.

U toku je serija Effie treninga

Advertiser Serbia17. februara 2022.

Hrvatska tech kompanija sprovela globalno istraživanje: Rastu optimizam i plate, burnout ostaje problem

Advertiser Serbia16. februara 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 17. do 23. januara 2022

Advertiser Serbia27. januara 2022.

Zvanični dokazi da SBB ima najbrži internet* u Srbiji

Advertiser Serbia26. januara 2022.

WARC: Globalno tržište oglašavanja beleži rekordan rast u 2021 uz porast od 23,8%

Advertiser Serbia19. januara 2022.