Internet

Održana panel diskusija „Ćirilica 3.0“

Internet

Povodom treće godine postojanja ćiriličkog nacionalnog internet domena .СРБ, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovao je danas u Galeriji „Ozon“ panel diskusiju „Ćirilica 3.0“, koju je vodio Zoran Stefanović, izdavač, producent i međunarodni kulturni aktivista.

Učesnici panela bili su domaći i regionalni stručnjaci iz različitih oblasti, a razgovarali su o društveno-tehnološkom fenomenu ćirilice na Internetu, da li ovo pismo može da opstane na globalnoj mreži i pod kojim uslovima, koje su prednosti i trenutno najveći problemi kada je u pitanju .СРБ domen, kao i o dosadašnjim rezultatima RNIDS-a na ovom polju.

Jugoslava Lulić, profesorka Srpskog jezika i književnosti, predstavila je na panelu projekat kreiranja digitalnog časopisa i kreativnog načina rada sa učenicima koji podrazumeva uporedo razvijanje jezičke i digitalne pismenosti.

Aleksandar Vasilić, rukovodilac projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ na internet sajtu славним-прецима.срб, predstavio je pomenuti projekat i pozvao građane Srbije i Srbe u regionu i dijaspori da onlajn putem dostavljaju fotografije svojih predaka, učesnika rata.

Uroš Nedeljković, internet radnik, pravnik i bloger, govorio je o ličnim iskustvima vezanim za ćirilicu na Internetu, kao i o pravnom aspektu upotrebe ćirilice, što po njemu nikako ne sme da se svodi na političko, nacionalističko ili versko pitanje.

Mr Nenad Krajnović, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, predstavio je tokom panela „Analizu standarda, preporuka i praktičnih iskustava u primeni internacionalizovanih naziva domena (IDN)“, čiji je koautor, a koja je vrlo bitna jer i .СРБ spada u IDN domene. Studija se bavi problemima internacionalizacije servisa elektronske pošte.

Sašo Dimitrijoski, direktor MARneta, nacionalnog registra internet domena Makedonije, preneo je njihova iskustva uvođenja ćiriličkog domena .MKD. „Iako je ćirilica zvanično pismo u Makedoniji, mi smo veoma kasno ušli u proces dobijanja ćiriličkog domena. Za dve nedelje registrovano je oko 450 .MKD domena i nadam se da ćemo uz sve napore uspeti da nametnemo ćirilicu i kao zvanično pismo na makedonskom internet prostoru“, dodao je Dimitrijoski.

Poštujući svoja nacionalna pisma, do sada su 23 države, među kojima su i sve najveće zemlje sveta u kojima se ne koristi latiničko pismo (Rusija, Kina i Indija), kao i mnoge arapske i azijske zemlje, donele odluku da uvedu i nacionalne internet domene čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

„Višejezičnost na Internetu je globalno opredeljenje. Još 2003. godine, na 32. sednici Generalne skupštine UNESCO-a u Parizu, usvojena je preporuka kojom se, između ostalog, sugeriše promocija i ravnopravno korišćenja različitih jezika i pisama na Internetu. Od maja 2010. na Internetu su, u okviru domena, prisutni arapsko pismo i ćirilica, a od juna i kinesko pismo, zato mislim da su nove tehnologije više izgovor nego uzrok izumiranje ćirilice na globalnoj mreži“, rekao je Predrag Milićević, rukovodilac Sektora za razvoj poslovanja i marketing u RNIDS-u.

Promocija i očuvanje mogućnosti korišćenja raznih jezika i pisama u savremenoj digitalnoj komunikaciji je suštinski osnov za očuvanje lokalnih društvenih zajednica, poboljšanje interkulturalnog dijaloga, kao i za razvoj međusobnog razumevanja i unapređenje tolerancije, zaključak je panela „Ćirilica 3.0“.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Facebook imao podatke da Instagram utiče na suicidne misli mladih

Advertiser Serbia16. septembra 2021.

SBB osvojio priznanje Best Buy za najboljeg internet provajdera

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

Facebook davao netačne informacije istraživačima

Advertiser Serbia13. septembra 2021.

Twitter lansirao Communities, svoju verziju Grupa

Advertiser Serbia10. septembra 2021.

Facebook optužen za polnu diskriminaciju kod prikazivanja oglasa za posao

Advertiser Serbia9. septembra 2021.

Facebook ne želi da proda Giphy, ušao u sukob s britanskim regulatorom

Advertiser Serbia9. septembra 2021.

Interenet u 60 sekundi: Pošalje se 69 miliona poruka na Facebook-u a na YouTube-u se objavi oko 500 sati raznih sadržaja

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Australijski sud: Mediji odgovorni za komentare čitalaca na Facebook-u

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Uticaj digitalnog marketinga na decu i mlade u Hrvatskoj

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Više se gleda TikTok nego YouTube

Advertiser Serbia7. septembra 2021.

Twitter i zvanično predstavio opciju koja će korisnicima omogućiti zaradu od tvitovanja

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

LinkedIn gasi priče na svojoj mreži

Advertiser Serbia1. septembra 2021.

Aplikacija Telegram preuzeta više od milijardu puta

Advertiser Serbia1. septembra 2021.

Amazon omogućava plaćanje na rate

Advertiser Serbia31. avgusta 2021.

Rusija: Kazne za Twitter, Facebook i WhatsApp

Advertiser Serbia26. avgusta 2021.