Konferencije

Održana 5. konferencija #Digital2018 – Građani su nosioci tehnološkog razvoja društva i države

Konferencije

Peta regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima “Digital 2018“, u organizaciji kompanije “Color Media Communications“, okupila je preko 700 govornika, učesnika, medija i gostiju iz celog regiona i inostranstva, 6. i 7. septembra u Beogradu

 

Konferenciju je svečano otvorio ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.

Digitalni mediji i društvene mreže uzeli su primat, naročito među mladim generacijama – ističe Vukosavljević, a zatim dodaje da Ministarstvo planira niz aktivnosti za povratak ćirilice u digitalne medije.

Na otvaranju su govorili i ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif i državna sektretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.
U pripremi za ovu konferencije razmišljao sam o evoluciji digitalizacije. Moj subjektivni utisak jeste da su se glavne promene desile u poslednje četiri godine – istakao je ambasador Kif, a zatim je podelio svoje interesantno digitalno iskustvo u tom vremenskom periodu: – Otvorio sam Twitter nalog, pisao blogove na raznim jezicima, vodio dijaloge na mrežama, upoznao “trolove”, fotografije sa mog telefona završile su u mnogim novinama, moja ambasada dobila je prvu aplikaciju, a počeo sam i da koristim Instagram.

Digitalizacija je imperativ naše budućnosti. Prenos informacija koji je nekada podrazumevao dane, pa čak i godine, danas se meri sekundama. To najbolje znaju naši operateri. Prihod od telekomunikacija beleži stalan rast i predstavlja čak 4.3 % ukupnog BDP-a – istakla je Tatjana Matić, a zatim dodaje kakve su se novine desile na polju digitalizacije u ovom sektoru.

Drugi dan konferencije otvorio je Branko Ružić i tom prilikom izjavio da su državne službe preko informacionog sistema eZUP razmenili dokumenta oko 500.000 puta, odnosno da građani toliko puta nisu imali obavezu da idu na različite šaltere i donose dokumenta.

Službenici su to uradili za njih, sa svog računara pristupajući ključnim bazama kao što su MUP, matične knjige, poreska, PIO, katastar, NZS, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i sudska dokumenta“, rekao je Ružić.

Ambasadorka Kanade Keti Čaba rekla je na otvaranju drugog dana konferencije da su građani nosioci tehnološkog razvoja društva i države. Ona je kazala da kroz tehnološku inovaciju Kanada olakšava rad privrede i funkcionisanje društva.

Program konferencije je tradicionalno počeo panelom u kojem govore CEO telekom lidera regiona: Ranko Jelača, Telekom Slovenije, Marek Slačik, PPF grupa (Telenor), Slobodan Đinović, Orion, Predrag Ćulibrk, Telekom Srbija i Dejan Turk, Vip mobile.

Tokom dva dana konferencije, kroz diskusije u 9 panela i 13 studija slučaja, razgovaralo se o tranziciji ka on-demand kanalima, generaciji Z, autorskim pravima u digitalnom dobu, političkim konsultacijama u regionu, e-sportu, ekonomiji deljenja, industriji zabave, fake news-u, digitalnom marketingu, digitalizaciji kulture, bezbednom internetu, domaćoj IT sceni i mnogim drugim temama.

Među ovogodišnjim učesnicima su: Kenechi Belusevic, Discovery, Michael Moriarty, AMCNI, Gregory Dorcel, MARC DORCEL Group, Marija Matić, Direct Media, Marijana Vukašinović, Telekom Srbija, Solen Lagranze, Ginx TV, Severine Garuso, Thema, Vuk Guberinić, CAR:GO, Dejan Ćirjaković, Državni posao, Srđan Vuk Stankov, Exit Festival, Tomislav Ricov, Weekend Media Festival, Iftah Kjuriel, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, Jelena Jovanović, Privredna komora Srbije, Mirko Topalski, Eipix Entertainment, Nenad Milanović, Coing, Vukašin Stojkov, Startit. Milan Šolaja, Vojvođanski IKT klaster, Srđa Popović, CANVAS, Branimir Brkljač, Mokrin House, Tanja Tatomirović, Microsoft, Marko Mudrinić, Netokracija, Nenad Milosavljević, njuz.net i mnogi drugi.

Konferenciju “Digital 2018” su podržali: FOX, Viasat World, Epic Drama, AMC Network International, Direct Media, A1 Telekom Austria group, Telekom Srbija, Discovery Channel, AMS osiguranje, VOX Electronics, CarCo, Smart Water, National Geographic, Thema A canal + Group Company, Ginx Esports TV, Grand kafa, Tuborg.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Konferencije

U Zagreb stiže Branislav Vujović, regionalni lider za digitalnu transformaciju

Advertiser Serbia18. februara 2019.

Stručnjak za digitalnu transformaciju sa IEDC Bled dolazi na Digital Takeover

Advertiser Serbia4. februara 2019.

Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti – Nove regulative i nove bojazni

Advertiser Serbia29. januara 2019.

Na Digital Takeover stiže autor bestselera „Funky Business“

Advertiser Serbia29. januara 2019.

Ćirilica na poklon

Advertiser Serbia28. januara 2019.

Osnivač Native Advertising Institute stiže na Digital Takeover

Advertiser Serbia24. januara 2019.

IEDC- Poslovna škola Bled ekskluzivni edukacijski partner Digital Takeover-a

Advertiser Serbia14. januara 2019.

Kreativni direktor globalnih kampanja za IKEA, MTV, H&M i Volvo dolazi na Digital Takeover

Advertiser Serbia10. januara 2019.

Digital Takeover predstavlja know-how za pun tržišni potencijal u digitalnoj eri

Advertiser Serbia30. decembra 2018.

KOMferencija o komunikacijama okupila rekordnih 500 učesnika iz svih sfera komunikacijskog tržišta

Advertiser Serbia12. decembra 2018.

Završena jubilarna 20. SEMPL konferencija – Koliko je svetla budućnost medija?

Advertiser Serbia3. decembra 2018.

David Brier na SEMPL-u: Klišei su najveći neprijatelji brenda

Advertiser Serbia26. novembra 2018.

Održana prva konferencija “Blendiranje uspeha” u Srbiji

Advertiser Serbia26. novembra 2018.

Glavni trend u influence marketingu je video sadržaj

Advertiser Serbia23. novembra 2018.

Prvi put kod nas trodnevna konferencija – blendiranje uspeha

Advertiser Serbia20. novembra 2018.