Agencije

Održan prvi panel o kreativnoj ekonomiji na Kopaonik biznis forumu 2018

Jedna od najaktuelnijih tema u svetskim okvirima je kreativna ekonomija od koje žive najbogatije zemlje sveta poput Velike Britanije i USA, a da je značajno mesto pronašla i na našoj sceni, govori prvi panel na temu kreativne ekonomije u Srbiji koji je održan na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu

O važnosti daljeg ulaganja u kreativnu ekonomiju i njene oblasti poput IT-a, dizajna, filma, pozorišta, muzike, arhitekture, umetnosti, medija, advertisinga, mode, izdavaštva … govori i podatak da je kreativna ekonomija u Srbiji ostvarila rast veći od 37,4% što je čini najbrže rastućim sektorom u našoj zemlji, prema podacima iz studije Svetske banke, koju je naručio Kabinet Predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Panel je vodila Branka Conić, Direktor PR Agencije New Moment, a odgovore na pitanja šta je kreativna ekonomija, koji su njeni potencijali i izazovi u Srbiji i da li kreativnost i nove ideje mogu da budu najdragoceniji izvozni proizvod naše zemlje u budućnosti dali su učesnici panela: Lazar Džamić, profesor i nekadašnji direktor planiranja u Google UK, najrarazvijenijoj kreativnoj ekonomiji na svetu; naš istaknuti glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, čija serija „Senke nad Balkanom“ obara rekorde gledanosti u celom regionu; Branko Milutinović, CEO Nordeusa, jedne od najuspešijih srpskih globalnih digitalnih kompanija, globalnog lidera u gaming industriji i Lazar Sakan, kreativni direktor kompanije New Moment, koja je prošle godine osvojila 5 nagrada na najvećem svetskom takmičenju za kreativnost Cannes Lions.

Profesor Džamić je definisao kreativne ekonomije kao jedini pametan odgovor na izazove sadašnjeg sveta u kome će automatizacija i robotizacija potpuno pojesti sadašnje prednosti jeftinog rada. On je dodao da mi ne možemo da radimo ni jeftinije, ni bolje od mnogih zemalja, ali možemo pametnije.

Lazar Sakan je istakao da snaga Srbije leži upravo u tome što kroz istoriju nismo imali jasne, unapred definisane sisteme i zadata pravila, što je ostavlajlo prostora za improvizaciju, snalaženje i razvoj kreativnosti. Kreativnost je nama u krvi, a New Moment agencija je najbolji dokaz da naši kreativci mogu da stoje rame uz rame sa kreativcima iz celog sveta i ne da su sa njima ravnopravni, već i da u kreativnoj utakmici pobeđuju.

Dragan Bjelogrlić je istakao veliki izvozni potencijal srpskog filma, po kome itekako možemo da budemo prepoznatljivi u svetu. „Srbija u filmskom izrazu treba da se pozicionira nešto otprilike kao „Južna Amerika Evrope“, a inspiraciju i teme treba da tražimo u našem mentalitetu i svakodnevici. Budućnost filma je na TV platformama koje omogućavaju da vam neki sadržaj bude dostupan u svakom trenutku kad god poželite i koliko god poželite“. Govoreći o budućnosti srpske kinomatografije, Bjelogrlić je istakao da je ona već danas, a da tek može da bude lider u našem regionu i naglasio da ga raduje činjenica da se prepoznaje važnost specijalizovanih kanala koji promovišu domaći igrani program.
Raduje me pojava Top kanala koji pušta samo filmove i serije. Ne znam kako će se on dalje razvijati, ali to zaita može da bude revulucionarno za nas. Važna je pojava takvog kanala koji je prepoznao biznis i prepoznao igranu formu kao nešto u šta treba ulagati„, rekao je Bjelogrlić.

Branko Milutinović, osnivač Nordeusa je ukazao na jedinstvenu šansu Srbije da baš u oblasti kreativne ekonomije uhvati korak sa najsavremenijim zemljama sveta. U ovoj oblasti su nam šanse izjednačene i jedino sa čime se takmičimo su naši talenti i upornost da u tome istrajemo, Milutinović je istakao važnost ulaganja u obrazovanje i mlade koji će biti naši lideri za budućnost.

Na panelu na Kopaoniku je premijerno najavljeno održavanje prve konferencije na temu kreativne ekonomije u Srbiji, na inicijativu Premijerke RS Ane Brnabić, koja će se održati u Kinoteci, 13. marta od 11.30 do 20h.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

Digital Day i Mixx Awards 8. i 9. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Advertiser Serbia21. marta 2018.

Prijavite se za IAB MIXX Awards Serbia 2018

Advertiser Serbia21. marta 2018.

Dani komunikacija: AdBlock na advertising festivalu

Advertiser Serbia21. marta 2018.

Otvorene prijave za EACA European Advertising Certificate

Advertiser Serbia20. marta 2018.

Advertising Fail Stories: Otkrili smo kako dođe Uspeh kad „zakucaš“ Neuspeh

Advertiser Serbia19. marta 2018.

iPhone-ova Siri dolazi na Dane komunikacija

Advertiser Serbia15. marta 2018.

Premijerka ANA BRNABIĆ: “Spoj digitalizacije, kreativnosti i nauke – recept za brži razvoj društva i ekonomije”

Advertiser Serbia14. marta 2018.

Svetski stručnjaci privukli 1300 posetilaca na konferenciji Digital Takeover

Advertiser Serbia14. marta 2018.

Agencija MPG traži grafičkog dizajnera

Advertiser Serbia12. marta 2018.