Agencije

Objavljeni rezultati istraživanja Evropski komunikacijski monitor 2018

Agencije

Ovogodišnje Istraživanje sprovedeno u 48 evropskih zemalja među 3.100 stručnjaka ukazuje na rastući trend lažnih vesti, doprinosu komunikacija organizacijskom uspehu, kao i radnom okruženju za komunikacijske stručnjake u Evropi

 

Na osnovu primljenih odgovora, istraživanje otkriva da, uprkos stalnoj raspravi o lažnim vestima širom Evrope, ono nije slika svakodnevnog iskustva komunikacijskih stručnjaka u praksi. Najveći uticaj vidljiv je u državnom i javnom sektoru te političkim organizacijama.

Najjači uticaj lažnih vesti o njihovim organizacijama beleži se u Rusiji, slede je Srbija, Slovenija i Poljska, a rezultat su prenosa lažnih vesti s društvenih mreža u javni prostor, a onda i kroz medije.

Poseban problem većine komunikacijskih odeljenja i agencija je prepoznati lažnu vest i odnositi se prema njoj kroz unapred određeni obrazac.

Osim ključnih trendova kao što su lažne vesti, anketa istražuje doprinose komunikacije organizacijskog uspeha kao i radno okruženje komunikacijskih stručnjaka u Evropi. Radni angažman i stres, zadovoljstvo poslom kao i status vođstva u komunikacijskim jedinicama istraženo je uz dodatne detaljne analize za 22 zemlje.

Iako je pružanje informacija donosiocima odluka kroz različite vrste praćenja, anketa ili obaveštenja o novostima, uobičajena praksa za većinu komunikacijskih jedinica širom Evrope (89,1%), samo 28,4% komunikacijskih odeljenja i agencija u Evropi imaju oblikovane forme redovnog izveštavanja.

U poređenju sa anketama iz 2010. i 2014. godine pokazuje usporeno opadanje ukupnog zadovoljstva radnika među komunikacijskim stručnjacima koji se sve teže nose sa stresom čime opada i zadovoljstvo poslom. 28,9% anketiranih praktičara želelo bi da promeni sadašnje radno mesto i to u sledećih dvanaest meseci. Međutim, tri četvrtine komunikacijskih stručnjaka u Evropi sretni su na svom poslu – izdvaja se podatak da je najveće zadovoljstvo zaposlenih kod konsultanta ili agencija (79,0%).

Celokupno istraživanje potražite na www.communicationmonitor.eu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

Blogeri žele da ih brendovi više plaćaju

Advertiser Serbia16. novembra 2018.

Prema podacima Gemius-a DDL.rs za samo 10 meseci od osnivanja među najposećenijim sajtovima u Srbiji

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

Coca-Cola i mts na Kaktus festivalu osvojili nagrade u prestižnim kategorijama

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

EACA pokrenula studentsko takmičenje s ciljem ukidanja stereotipa u oglašavanju igračaka

Advertiser Serbia14. novembra 2018.

Cannes Lions i MediaLink lansiraju inicijativu “Connect. Learn. Experience.”

Advertiser Serbia13. novembra 2018.

Konferencija Future is Now – Korak u budućnost

Advertiser Serbia10. novembra 2018.

20. SEMPL: U naprednoj tehnološkoj sredini moramo postati humaniji

Advertiser Serbia9. novembra 2018.

Novi ROSA projekat ljubavi

Advertiser Serbia8. novembra 2018.

Cannes Lions najavio festival 2019

Advertiser Serbia7. novembra 2018.