Agencije

Objavljeni rezultati istraživanja Evropski komunikacijski monitor 2018

Agencije

Ovogodišnje Istraživanje sprovedeno u 48 evropskih zemalja među 3.100 stručnjaka ukazuje na rastući trend lažnih vesti, doprinosu komunikacija organizacijskom uspehu, kao i radnom okruženju za komunikacijske stručnjake u Evropi

 

Na osnovu primljenih odgovora, istraživanje otkriva da, uprkos stalnoj raspravi o lažnim vestima širom Evrope, ono nije slika svakodnevnog iskustva komunikacijskih stručnjaka u praksi. Najveći uticaj vidljiv je u državnom i javnom sektoru te političkim organizacijama.

Najjači uticaj lažnih vesti o njihovim organizacijama beleži se u Rusiji, slede je Srbija, Slovenija i Poljska, a rezultat su prenosa lažnih vesti s društvenih mreža u javni prostor, a onda i kroz medije.

Poseban problem većine komunikacijskih odeljenja i agencija je prepoznati lažnu vest i odnositi se prema njoj kroz unapred određeni obrazac.

Osim ključnih trendova kao što su lažne vesti, anketa istražuje doprinose komunikacije organizacijskog uspeha kao i radno okruženje komunikacijskih stručnjaka u Evropi. Radni angažman i stres, zadovoljstvo poslom kao i status vođstva u komunikacijskim jedinicama istraženo je uz dodatne detaljne analize za 22 zemlje.

Iako je pružanje informacija donosiocima odluka kroz različite vrste praćenja, anketa ili obaveštenja o novostima, uobičajena praksa za većinu komunikacijskih jedinica širom Evrope (89,1%), samo 28,4% komunikacijskih odeljenja i agencija u Evropi imaju oblikovane forme redovnog izveštavanja.

U poređenju sa anketama iz 2010. i 2014. godine pokazuje usporeno opadanje ukupnog zadovoljstva radnika među komunikacijskim stručnjacima koji se sve teže nose sa stresom čime opada i zadovoljstvo poslom. 28,9% anketiranih praktičara želelo bi da promeni sadašnje radno mesto i to u sledećih dvanaest meseci. Međutim, tri četvrtine komunikacijskih stručnjaka u Evropi sretni su na svom poslu – izdvaja se podatak da je najveće zadovoljstvo zaposlenih kod konsultanta ili agencija (79,0%).

Celokupno istraživanje potražite na www.communicationmonitor.eu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

Prosvetljeni bilbord kompanije ALMA QUATTRO dobio novi život u sklopu jedne umetničke instalacije

Advertiser Serbia19. septembra 2018.

Iskrice ponosa za McCann Podgorica – ,,Iskra“ u Holivudu

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Produžen rok za prijavu radova za Young Drummers takmičenje

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim: Boris Ličina Borja na poziciji rukovodioca digitalnih komunikacija

Advertiser Serbia17. septembra 2018.

Australijski marketing guru, Damian Damjanovski, savetuje srpske startape

Advertiser Serbia14. septembra 2018.

WFA i IAB Europe izdali smernice za GDPR

Advertiser Serbia12. septembra 2018.

IPG Mediabrands drugi u svetu u dobijanju novih klijenata

Advertiser Serbia11. septembra 2018.

Srebro za Scandinavian Design Group na Pentawards

Advertiser Serbia10. septembra 2018.

Lansirana prva TV emisija u produkciji Represent Systema

Advertiser Serbia7. septembra 2018.