Agencije

Objavljena komparativna analiza prakse samoregulacije oglašavanja u Republici Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu

Rad koji potpisuju stručnjaci komunikacijske industrije Kamilo Antolović i Mario Fraculj i student Antonio Mikatović daje detaljan uvid u problematiku etičnosti oglašavanja

 

U želji da se približi problematika etičnosti oglašavanja i njene ukupne društvene odgovornosti i utvrdi efikasnost samoregulacije, Kamilo Antolović, Mario Fraculj i Antonio Mikatović pristupili su analizi rada samoregulatornih tela i samog sadržaja etičkih dvoumljenja koja su ocenjivala etička tela.

Sud časti je organ HURA-e koji zaprima prigovore, tumači odredbe i ocenjuje povrede Kodeksa kao samoregulatorno telo. U periodu od 18. 3. 2008. do 16. 1. 2019. godine zaprimio je prigovore na sadržaj 71 oglasne kampanje te je kod 47 kampanja utvrdio povredu jednog ili više članova Kodeksa, a autori rada hrvatske su statistike uporedili sa statistikama Ujedinjenog Kraljevstva.

Autori su nakon analize odluka Suda časti HURA-e uočili da se od ukupnog broja od 88 povreda najviše njih odnosilo na član 5. Kodeksa – čak u 17 slučajeva. Član 5. odnosi se na istinitost i navodi da bi tržišno komuniciranje trebalo da bude istinito te ne bi smelo da navodi na pogrešne zaključke, što znači da se najučestaliji prigovori odnose na preterivanje sa svojstvima ili prednostima proizvoda koji se oglašavaju.

Član 2. koji se odnosi na pristojnost od 2008. godine prekršen je 13 puta, uočava se u radu, a po učestalosti prekršaja prate ga članovi 18., 8. i 3.: “Tržišno komuniciranje bi prema tom članu trebalo da poštuje standarde pristojnosti u određenoj državi. Član 18. prekršen je 11 puta, a odnosi se na decu i mlade. Upravo njima bi trebalo posvetiti najveću pažnju zbog njihove ranjivosti i lakovernosti. Taj član upozorava na to da se ne sme iskorišćavati dečja lakovernost i neiskustvo, zalaže se za sprečavanje štete kod mladih i dece te za očuvanje društvenih vrednosti. Član 8. prekršen je 10 puta. Član 8. Kodeksa odnosi na dokazivanje. Sve tvrdnje koje se iznose trebaju biti potkrepljene dokazima. Član 3. prekršen je ukupno 6 puta, a odnosi na to da omalovažavanje osoba ili kompanija, njihovih proizvoda i drugog nije dopušteno. Povrede ostalih članova Kodeksa HURA-e bile su manje učestale.”

U dokumentu je vidljiv pregled rada Suda časti s obzirom na stanje na hrvatskom tržištu, kao i poređenje s mnogo većim i kompleksnijim tržištem Ujedinjenog kraljevstva kao zaključak o važnosti kvalitetne samoregulacije – ključa društvene odgovornosti.

Tržište Ujedinjenog Kraljevstva za primer je uzeto kao jedno od najrazvijenijih tržišta sveta s bogatom i višegodišnjom tradicijom samoregulacije, dok je Republika Hrvatska primer novoga tržišta i tranzicije privrede gde su savremeno oglašavanje i marketing postali nezaobilazni deo tržišne preorijentacije društva.

Rad u celosti i zaključci dostupni su na linku.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN BEOGRAD najuspešnija agencija u Adriatik regionu na Golden Drum Festivalu

Advertiser Serbia19. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE osvojili Golden Drum za kampanju „Mame, dobro došle na svet“

Advertiser Serbia19. oktobra 2019.

HOWtoWOW dovodi jednog od top 10 svetskih advertajzing reditelja

Advertiser Serbia18. oktobra 2019.

Danas počinje 26. GOLDEN DRUM

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

MCCANN BEOGRAD i LEO BURNETT BEOGRAD u finalu festivala Golden Drum 2019

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing predstavili rezultate istraživanja o Lajk generaciji – Mladi u Srbiji: Sreća nije u materijalnom bogatstvu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE donose prvi Euro Effie u Srbiju!

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Autorski članak BORISLAVA MILJANOVIĆA: Represent Communications od sada i na TikTok-u – Šta će to nama?

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.