Agencije

Novo istraživanje agencije Grayling: Gradovi su nove države

Agencije

Nova analiza kompanije Grayling ispituje posledice porasta uloge gradova kao centara moći u današnjem društvu, i kako ostvarivati uticaj u njima

 

Međunarodna komunikacijska agencija Grayling objavila je izveštaj u kom se identifikuje trend po kojem gradovi sve češće preuzimaju primat državama i postaju tačke na koje se fokusiraju stručnjaci iz oblasti komunikacija i marketinga. Glavni razlog fokusa na gradove je upravo njihova rastuća ekonomska i kulturološka moć. Grayling je analizirao šta ovakav razvoj znači za rad u oblasti odnosa s javnošću i komunikacija.

U izveštaju pod nazivom Nove države (New nations) akcenat je stavljen na ispitivanje uloge savremenih gradova u oblasti komunikacija i marketinga. Ovo istraživanje odgovara na sledeća pitanja: gde se nalaze kreatori trendova i novac, kao i na koji način marketinški stručnjaci mogu obezbediti povraćaj investicija ukoliko svoje napore fokusiraju na gradove.

U svakom gradu postoji određen ekosistem moći i uticaja
Ovaj izveštaj identifikuje četiri tačke uticaja koje su zajedničke većini gradova, ispituje značaj moći i uticaja koje one imaju jedne na druge, kao i uticaj koje imaju na same stanovnike gradova. Ta četiri ključna čvorišta uticaja i moći u gradovima su mediji, društveni influenseri, gradske vlasti i posebne interesne grupe.

Mediji – rad medija je i ostaje izuzetno važan jer uprkos digitalnoj transformaciji medijske kuće zadržavaju značajan uticaj kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Digitalni mediji otvaraju nove mogućnosti putem individualnog mikro-targetiranja.

Interesne grupe – svaki grad ima svoje zasebne interesne grupe. Neke od njih su dobro uhodane i dobro organizovane, dok su druge neformalnije i nestalne, ali sve one imaju veliki uticaj i ne treba ih ignorisati.

Gradske vlasti – zbog svoje ekonomske superiornosti veliki gradovi imaju značajan politički uticaj. Gradonačelnici širom sveta imaju značajan potencijal moći i kontrolišu procese širenja gradova od osmišljavanja javnog prostora do politike stranih ulaganja.

Influenseri – bilo da vam se dopadaju ili ne, influnseri imaju značajnu ulogu u našim zajednicama. Ljudska želja za uzorima poput „ti i ja“ vodi do porasta uticaja „mikro-influensera“ posebno u gradovima. Ljudi njihovu povezanost sa zajednicom doživljavaju kao iskrenu i autentičnu, što im omogućava veliki uticaj u grupi.

Odnos snaga različitih uticaja razlikuje se od grada do grada”, izjavila je Nataša Trslić Štambak direktorka kompanije Grayling za jugoistočnu Evropu. “Pokušaj da se sa što manjim budžetima komunicira na više različitih kanala dovodi do rasplinjavanja poruke i ne donosi rezultate. Stručnjaci iz oblasti komunikacija i marketinga moraju prepoznati moć koju u sebi nose ‘nove države’ i shvatiti na koji način mogu koristiti različite izvore uticaja u svom poslu. Komunikacijski stručnjaci, dakle, moraju biti podjednako upoznati s delovanjem mikro-influensera, kao i tradicionalnih interesnih grupa iz svog okruženja.“

Prema previđanjima Ujedinjenih nacija iz 2016. godine, gradovi će rasti još brže, a više od polovine stanovništva već živi u gradovima. Od 2030. godine ta brojka će se popeti na dve trećine. Do tada će biti deset puta više mega-gradova, odnosno gradova sa više od 10 miliona stanovnika. Gledano s ekonomske strane to znači da će do 2025. godine 60 posto ukupnog globalnog ekonomskog života biti generisano u gradovima. „Iako smo u Srbiji daleko od tih mega-gradova, brendovi, kompanije i njihovi komunikacijski stručnjaci moraju reagovati na ovaj urbani razvoj kako bi ostali relevantni,“ dodala je Nataša Trslić Štambak.

Istraživanje Nove državeje deo serijala “Advantage series” kompanije Grayling, istraživačkog i informativnog programa koji se odnosi na reputacione i komunikacione izazove sa kojima se organizacije danas susreću. Istraživanje Nove države možete pronaći na www.grayling.com

O kompaniji Grayling

Grayling (@GraylingPR) razvija inventivna, integrisana komunikacija rešenja koja klijentima omogućavaju niz prednosti. Kompanija posluje u okviru fleksibilne, internacionalne mreže koja nije sputana granicama, niti među državama niti među disciplinama. Grayling je deo Huntsworth plc.
Posetite: www.grayling.com

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Rađanje jedne zvezde: Nastanak kompanije ALMA QUATTRO

Advertiser Serbia19. novembra 2019.

Kompletiran program četvrtog DIABLOG-a

Advertiser Serbia18. novembra 2019.

Autorski članak KRISTINE MAKSIMOVIĆ, Represent Communications: Šta ni najiskusniji PR ne može da predvidi na eventu? LSPR iz ugla jedne polaznice

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.

Na konferenciji DIABLOG o budućnosti influencers marketinga – Vrednost industrije do 2022. godine 15 milijardi dolara

Advertiser Serbia4. novembra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #13: Prosto da pocrveniš

Advertiser Serbia1. novembra 2019.

Objavljen program Effie Awards 2020

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

McCann Beograd agencija godine u Srbiji

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Autorski članak TAMARE JOKANOVIĆ, Represent Communications: Golden Drum iz ugla jednog PR-a

Advertiser Serbia31. oktobra 2019.

Proglašen pobednički tim takmičenja MarTech Challenge: Emitto najbolji mladi startap u oblasti marketinga!

Advertiser Serbia30. oktobra 2019.

Na četvrtom DIABLOG-u tema društvena odgovornost blogera i influensera

Advertiser Serbia29. oktobra 2019.

Agencija Grayling osvojila nagradu Global SABRE Awards za Global Public Affairs Agency za 2019. godinu

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Kolumna DARKA JOVANČIĆA, Digital Group Account Manager DIRECT MEDIA United Solutions: Da li možemo u potpunosti verovati veb-sajt analitici i zašto ne?

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

M2COMMUNICATIONS sa dva projekta u finalu za event godine na Eventiada IPRA festivalu u Moskvi

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #12: Kako banka opipava puls

Advertiser Serbia24. oktobra 2019.