Agencije

Novo istraživanje agencije Grayling: Gradovi su nove države

Agencije

Nova analiza kompanije Grayling ispituje posledice porasta uloge gradova kao centara moći u današnjem društvu, i kako ostvarivati uticaj u njima

 

Međunarodna komunikacijska agencija Grayling objavila je izveštaj u kom se identifikuje trend po kojem gradovi sve češće preuzimaju primat državama i postaju tačke na koje se fokusiraju stručnjaci iz oblasti komunikacija i marketinga. Glavni razlog fokusa na gradove je upravo njihova rastuća ekonomska i kulturološka moć. Grayling je analizirao šta ovakav razvoj znači za rad u oblasti odnosa s javnošću i komunikacija.

U izveštaju pod nazivom Nove države (New nations) akcenat je stavljen na ispitivanje uloge savremenih gradova u oblasti komunikacija i marketinga. Ovo istraživanje odgovara na sledeća pitanja: gde se nalaze kreatori trendova i novac, kao i na koji način marketinški stručnjaci mogu obezbediti povraćaj investicija ukoliko svoje napore fokusiraju na gradove.

U svakom gradu postoji određen ekosistem moći i uticaja
Ovaj izveštaj identifikuje četiri tačke uticaja koje su zajedničke većini gradova, ispituje značaj moći i uticaja koje one imaju jedne na druge, kao i uticaj koje imaju na same stanovnike gradova. Ta četiri ključna čvorišta uticaja i moći u gradovima su mediji, društveni influenseri, gradske vlasti i posebne interesne grupe.

Mediji – rad medija je i ostaje izuzetno važan jer uprkos digitalnoj transformaciji medijske kuće zadržavaju značajan uticaj kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Digitalni mediji otvaraju nove mogućnosti putem individualnog mikro-targetiranja.

Interesne grupe – svaki grad ima svoje zasebne interesne grupe. Neke od njih su dobro uhodane i dobro organizovane, dok su druge neformalnije i nestalne, ali sve one imaju veliki uticaj i ne treba ih ignorisati.

Gradske vlasti – zbog svoje ekonomske superiornosti veliki gradovi imaju značajan politički uticaj. Gradonačelnici širom sveta imaju značajan potencijal moći i kontrolišu procese širenja gradova od osmišljavanja javnog prostora do politike stranih ulaganja.

Influenseri – bilo da vam se dopadaju ili ne, influnseri imaju značajnu ulogu u našim zajednicama. Ljudska želja za uzorima poput „ti i ja“ vodi do porasta uticaja „mikro-influensera“ posebno u gradovima. Ljudi njihovu povezanost sa zajednicom doživljavaju kao iskrenu i autentičnu, što im omogućava veliki uticaj u grupi.

Odnos snaga različitih uticaja razlikuje se od grada do grada”, izjavila je Nataša Trslić Štambak direktorka kompanije Grayling za jugoistočnu Evropu. “Pokušaj da se sa što manjim budžetima komunicira na više različitih kanala dovodi do rasplinjavanja poruke i ne donosi rezultate. Stručnjaci iz oblasti komunikacija i marketinga moraju prepoznati moć koju u sebi nose ‘nove države’ i shvatiti na koji način mogu koristiti različite izvore uticaja u svom poslu. Komunikacijski stručnjaci, dakle, moraju biti podjednako upoznati s delovanjem mikro-influensera, kao i tradicionalnih interesnih grupa iz svog okruženja.“

Prema previđanjima Ujedinjenih nacija iz 2016. godine, gradovi će rasti još brže, a više od polovine stanovništva već živi u gradovima. Od 2030. godine ta brojka će se popeti na dve trećine. Do tada će biti deset puta više mega-gradova, odnosno gradova sa više od 10 miliona stanovnika. Gledano s ekonomske strane to znači da će do 2025. godine 60 posto ukupnog globalnog ekonomskog života biti generisano u gradovima. „Iako smo u Srbiji daleko od tih mega-gradova, brendovi, kompanije i njihovi komunikacijski stručnjaci moraju reagovati na ovaj urbani razvoj kako bi ostali relevantni,“ dodala je Nataša Trslić Štambak.

Istraživanje Nove državeje deo serijala “Advantage series” kompanije Grayling, istraživačkog i informativnog programa koji se odnosi na reputacione i komunikacione izazove sa kojima se organizacije danas susreću. Istraživanje Nove države možete pronaći na www.grayling.com

O kompaniji Grayling

Grayling (@GraylingPR) razvija inventivna, integrisana komunikacija rešenja koja klijentima omogućavaju niz prednosti. Kompanija posluje u okviru fleksibilne, internacionalne mreže koja nije sputana granicama, niti među državama niti među disciplinama. Grayling je deo Huntsworth plc.
Posetite: www.grayling.com

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.