Dr. mreže

Novi skandal s Trampovom izbornom kampanjom na Facebook-u?

Da li kompanija koja je sarađivala s Trampovim izbornim štabom za političke oglase na Facebook-u koristila informacije koje nisu smele da im budu dostupne?

Deo korisnika Facebook-a, pogotovo oni koji imaju otvoren profil i objavljuju brojne privatne informacije i fotografije na ovoj mreži, često govore kako ih ne zanima šta ova kompanija zna o njima jer na osnovu objavljenih podataka ionako im ne mogu ništa napraviti, a oni nemaju šta da skrivaju.

No, veliki skandal u koji je indirektno možda upleten i Donald Tramp pokazao je šta sve mogu oglašivačke i analitičke kompanije da naprave na osnovu vaših objava, prijateljstava, lajkova i grupa koje pratite.

Naime, prema informacijama koje su prošle nedelje objavili brojni mediji, čini se kako nisu samo Rusi iskoristili najpopularniju društvenu mreža za širenje političke propagande, već neki tvrde kako je i kompanija Cambridge Analytica koja je vodila Trampovu predsedničku kampanju, za političko oglašavanje iskoristila podatke o 50-ak miliona korisnika Facebook-a kojih su se dokopali na ilegalan način.

Ova je kompanija zaista imala pristup tim podacima, no oni tvrde kako ih nisu iskoristili u predizbornoj kampanji te su ih izbrisali, a Facebook je na celu situaciju reagovao suspenzijom pristupa Cambridge Analytice ovoj mreži.

Još pre nekoliko godina profesor Aleksandr Kogan s Cambridgea putem aplikacije koju koriste psiholozi za testiranje ličnosti korisnika prikupio je podatke o 270 hiljada korisnika i njihovih prijatelja na Facebook-u (ukupno više od 50 miliona). Iako ova aplikacija na čije su korišćenje pristali sami korisnici Facebook-a ne krši pravila ponašanja ove mreže, problem je u tome što je Kogan te podatke prosledio analitičkim kompanijama, što je zabranjeno prema pravilima Facebook-a.

Iz Facebooka su još 2015. znali za ovaj problem te su od kompanija koje su dobile ove podatke (nije u pitanju samo CA) zatražili njihovo brisanje, no čini se kako ekipa iz Cambridge Analytice nije izbrisala te podatke.

Informacije o načinu rada ove kompanije novinarima je otkrio zviždač Christopher Wylie koji je radio u CA-u – oni su 2014. bez odobrenja Facebook-a i njegovih korisnika iskoristili lične informacije s ove društvene mreže za razvoj sistema koji je mogao da napravi profile američkih glasača i plasira im personalizovane političke oglase.

Baza podataka korisnika s Facebook-a, kao i algoritam koji su napravili, snažan su politički alat koji je mogao da predvidi preferencije glasača, ali i da utiče na njih, pogotovo na one neodlučne.

Iskoristili smo Facebook za prikupljanje profila miliona ljudi. I napravili smo model za iskorišćavanje podataka koje smo znali o njima te smo ciljali njihove unutarašnje demone. To je bila osnova na kojoj je cela kompanija izgrađena, otkrio je Wylie.

Iz Cambridge Analytice demantuju sve ove navode i kažu kako se koriste samo podacima koje su dobili na pošten i legalan način, a zanimljivo je kako je ova kompanija učestvovala i u kampanji za izlaz Velike Britanije iz EU.

Biće zanimljivo dalje pratiti ovaj slučaj koji je pokazao da je tržište online političkog oglašavanja, kako je to nazvao senator Mark Warner – divlji zapad, bilo da na njega utiču Rusi s kupovinom oglasa na društvenim mrežama ili putem oglašavanja zasnovanog na podacima do kojih su se ilegalno dokopale analitičke ili oglašivačke kompanije.

 
Priredio: Hrvoje Jurman
Izvor: zimo.hr

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: Britanska televizija tajno snimila izjavu generalnog direktora Cambridge Analytica o Trampu - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Osim ulagača i posetioci polako okreću leđa Facebook-u

Advertiser Serbia10. avgusta 2018.

Snapchat zbog redizajna izgubio milione korisnika

Advertiser Serbia9. avgusta 2018.

Apple, Facebook i YouTube ukidaju sadržaje teoretičara zavere

Advertiser Serbia7. avgusta 2018.

Facebook i Instagram protiv zavisnosti od društvenih mreža

Advertiser Serbia2. avgusta 2018.

Facebook suspendovao vodećeg teoretičara zavera na mesec dana

Advertiser Serbia31. jula 2018.

Twitter razočarao rezultatima, deonice tonu

Advertiser Serbia30. jula 2018.

Posle optužbi Trampa pale akcije Twitter-a

Advertiser Serbia27. jula 2018.

Najveći pad u istoriji berzanskog trgovanja u SAD: Vrednost Facebook-a u jednom danu pala za 119 milijardi dolara

Advertiser Serbia27. jula 2018.

Facebook će lansirati internet satelite

Advertiser Serbia23. jula 2018.