Dr. mreže

Novi problemi s privatnošću na Facebook-u

Dr. mreže

Sigurnosni istraživač pronašao je nezaštićenu bazu podataka koja uključuje brojeve telefona, a u nekim slučajevima i druge podatke korisnika Facebook-a

 

Sve do aprila prošle godine na Facebook-u je postojala mogućnost pretraživanja korisnika prema njihovim brojevima mobilnih telefona, ali pokazalo se da je ta opcija iskorišćavana za prikupljanje javnih informacija s Facebook-a. Nakon skandala s Cambridge Analyticom Zuckerbergova kompanija napokon je posvetila malo više pažnje privatnosti korisnika, pa su onemogućili takav način pretraživanja svoje društvene mreže.

Iako takva opcija već dugo nije dostupna, izgleda da ona i dalje „proganja“ Facebook te je jedan sigurnosni istraživač na internetu pronašao nezaštićenu bazu podataka koja sadrži više od 419 miliona telefonskih brojeva korisnika Zuckerbergove društvene mreže koji su povezani s Facebook ID-jem, a u nekim slučajevima pohranjene su i druge informacije, poput pola, adrese i slično. Ko je prikupio podatke i kada, tj. za koju svrhu, nije poznato ali nakon što su oni pronađeni na serveru, ta je baza podataka izbrisana.

Podaci koji, dakle, nisu bili zaštićeni nikakvom lozinkom sadržali su informacije o oko 133 miliona korisnika iz SAD-a, 50 miliona iz Vijetnama i 18 miliona iz Velike Britanije. Iz Facebook-a su za medije komentarisali kako nije reč o nekom novom sigurnosnom propustu koji je iskorišćen za prikupljanje podataka, već su to stari podaci prikupljeni pre više od godinu dana, što, naravno, ne smanjuje njihovu odgovornost za novi skandal. Kako je reč o ličnim podacima i brojevima telefona, jasno je da su za veliku većinu korisnika oni i dalje aktuelni jer ljudi retko menjaju brojeve mobilnih telefona.

Takođe, kažu i da je veliki broj dvostrukih informacija, tako da je stvaran broj korisnika čiji su podaci pronađeni na tom serveru oko 210 miliona te da nisu pronašli dokaze o iskorišćavanju korisničkih naloga na Facebook-u. Na novinarske upite hoće li kompanija obavestiti korisnike čiji su podaci pronađeni, (još) nije bilo odgovora.

Stručnjaci za sigurnost često upozoravaju na opasnosti do kojih može doći ako se prevaranti ili kibernetički kriminalci dokopaju njihovih brojeva telefona poput iskorišćavanja brojeva za slanje spamova, zlostavljanja pa čak i za tzv. SIM swapping – prebacivanje vašeg broja telefona na novu karticu, što nekada iskorišćavaju vešti prevaranti za prebacivanje tuđeg broja telefona na svoju karticu. Npr. tako nešto dogodilo se šefu Twittera Jacku Dorseyu – prevarant se koristeći tu metodu dokopao njegovog broja telefona i „oteo“ mu profil na Twitteru te s njega objavljivao uvredljive tvitove.

 
Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dr. mreže

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: Kuda ide content marketing i šta ćemo posle kraha društvenih mreža?

Advertiser Serbia17. septembra 2019.

Podpredsednik Facebook-a upozorava: „Ako nešto ne učinimo, doći će do balkanizacije interneta“

Advertiser Serbia13. septembra 2019.

Facebook pod istragom zbog kršenja zakona o zaštiti konkurencije

Advertiser Serbia8. septembra 2019.

Facebook ukida softver za automatsko prepoznavanje lica

Advertiser Serbia4. septembra 2019.

Lajkovi na Facebook-u neće više biti vidljivi?

Advertiser Serbia3. septembra 2019.

Facebook objavio email-ove koji pokazuju da su još 2015 znali koliko je kompanija Cambridge Analytica opasna i nisu ništa preduzeli

Advertiser Serbia25. avgusta 2019.

Twitter više ne prihvata oglase državnih medija

Advertiser Serbia21. avgusta 2019.

Facebook pokrenuo novi alat koji blokira praćenje

Advertiser Serbia21. avgusta 2019.

Instagram kreće u borbu protiv širenja lažnih informacija

Advertiser Serbia19. avgusta 2019.

Ovih 5 stvari su ključne za veliki broj pratilaca na Instagramu

Advertiser Serbia16. avgusta 2019.

Facebook priznao da je snimao i preslušavao glasovne poruke korisnika

Advertiser Serbia15. avgusta 2019.

Facebook će medijima plaćati velike iznose za korišćenje njihovih vesti

Advertiser Serbia14. avgusta 2019.

Verizon prodaje Tumblr vlasniku WordPress-a

Advertiser Serbia13. avgusta 2019.

Najpopularniji profili na društvenim mrežama imaju više od pedeset odsto lažnih pratilaca

Advertiser Serbia13. avgusta 2019.

21. SEMPL, MADDIE READTS: „Od lajkova je važnije kako je sadržaj primljen“

Advertiser Serbia12. avgusta 2019.