Dr. mreže

New York Times: Facebook promenom News Feed-a doprineo jačanju lažnih vesti

Dr. mreže

Uvođenjem promena u načinu funkcionisanja News Feed-a, koje se odnose na manje isticanje postova kompanija, robnih marki i medija, a više objave rodbine i prijatelja, Facebook je doprineo jačanju lažnih vesti, ali i padu popularnosti raznih kompanija, izveštava New York Times

Popularna društvena mreža proteklih dana testira nove opcije, a korisnici u zemljama poput naše, Slovačke, Šri Lanke, Kambodže, Bolivije i Gvatemale se žale na ubrzano deljenje lažnih vesti.

Na primer, policija u Slovačkoj reagovala je nakon što je veliki broj Facebook korisnika podelio lažnu vest o muslimanu koji je navodno upozorio javnost u ovoj zemlji kako planira da izvrši teroristički napad. Međutim, nakon reakcije policije i drugih sigurnosnih organa, vest se na Facebook-u više nije pojavljivala u News Feed-u.

Pored širenja lažnih vesti, izdavači u zemljama u kojima Facebook testira nove opcije kažu kako je opala posćenost na njihovim stranicama usled novih promena, piše New York Times. Facebook nije detaljno naznačio kad će završiti testiranje.

Urednik portala Pagina Siete iz Bolivije, čija polovina posećenosti zavisi od Facebook-a, kazao je kako je ukupna posećenost ovog portala opala za 20 posto nakon promena u načinu funkcionisanja News Feeda. Urednik najčitanijeg portala u Kambodži istakao je kako su čitaoci u ovoj zemlji pomislili da ovaj portal više ne piše o politici zbog nepojavljivanja takvih vesti u News Feed-u.

Facebook je u izjavi za New York Times naveo kako ozbiljno shvata svoju ulogu globalne platforme za informisanje.

Imamo odgovornost prema ljudima koji čitaju, gledaju i dele vesti na Facebook-u i svaki test obavljamo s tom odgovornošću„, izjavio je Adam Mosseri, šef Facebook-ovog News Feeda.

Podsećanja radi, Facebook je u proteklom periodu trpeo kritike zbog uticaja propagande i lažnih vesti u američkim izborima. Kompanija stoga uvođenjem novih promena želi da naglašava sadržaje koji potsdtiču razgovor među članovima porodice i prijateljima, a ne promociju postova kompanija, brendova i medija.

 

Izvor: klix.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Oglašivači prete napuštanjem Facebook-a i Google-a

Advertiser Serbia15. februara 2018.

Natalia Wiechowski, višestruko nagrađivani marketinški stručnjak iz Dubaija dolazi u Zagreb

Advertiser Serbia13. februara 2018.

Facebook napušta sve veći broj mlađih korisnika

Advertiser Serbia13. februara 2018.

Twitter prvi put zaključio tromesečje s neto dobitkom

Advertiser Serbia12. februara 2018.

McDonald’s dominira na društvenim mrežama

Advertiser Serbia12. februara 2018.

Twitter i Snapchat se bore za pažnju medijskih izdavača

Advertiser Serbia9. februara 2018.

Broj korisnika Facebook-a po prvi put u padu

Advertiser Serbia6. februara 2018.

Facebook progoni korisnike koji napuste mrežu

Advertiser Serbia5. februara 2018.

Prihodi Facebook-a skočili 47 posto, broj oglašivača veći od 6 miliona

Advertiser Serbia1. februara 2018.