Agencije

NENAD NIKOLIĆ, MPG: “BTL u kombinaciji sa digitalnim marketingom će uvek biti aktuelan“

Kako je prefiks „digitalno“ dodat na gotovo većinu usluga, servisa i delatnosti pre nekoliko godina, tako se sada i ne spominje – sada se podrazumeva…U nastavku pročitajte u celosti stručni tekst Nenada Nikolića, Digital Communication Specialist agencije MPG

Čak ni tehnološka pismenost tj. nedostatak iste ne sprečava prodavce i kompanije da svoje proizvode ili usluge promovišu u malo drugačijem (čitaj digitalnijem) formatu nego što tradicija nalaže. Zašto? Jeftinije je….Mnogo je jeftinije.

Takav trend je od situacije gde vam je punjač bio potreban samo za telefon doveo do toga da ga koristite i za veliki broj drugih uređaja koje svakodnevno upotrebljavate (…čak i cigarete)! Nekada je bilo neozbiljno izaći iz kuće bez olovke, a danas se bez punjača ne ide ni u šetnju kućnog ljubimca.

Brzom rastu tehnologija prenosivih uređaja, Internet je očekivano ponudio posebno mesto, sadržaj, način kupovine i plaćanja i naravno sasvim nov način obraćanja tržištu. Za jako kratko vreme cela priča je bila zaokružena i završena, sve je postalo online.

BTL kao pristup nije ostao imun na nalet cele transformacije. Prvi talas koji je sugerisao „zanemari tradicionalno i digitalizuj sve!“ je vrlo brzo podigao ručnu i debatu pretvorio u „hajde da vidimo kako možemo da uvežemo najbolje od oba“ pristupa.

BTL i digitalni marketing, koji su srodni po pitanju preciznijeg odabira ciljne grupe, vrlo brzo su postali kompatabilni u zajedničkom nastupu.

Bez obzira da li BTL-om želite da zainteresujete tržišni segment kao vaš budući auditorijum na Internetu i na društvenim mrežama ili najavom putem digitalnih kanala želite da okupite željeni tip potencijalnih konzumenata vaših usluga na nekoj promociji, manifestaciji ili aktivaciji – rezultati će biti tu uz brojne dodatne vrednosti. Razlika je samo u tome gde želite da počnete i gde da završite.

U moru kojekakvih ponuda na Internetu, BTL predstavlja uvek ubedljiv pristup za kupce jer im pruža mogućnost da proizvod dožive u punom svojstvu. Sa druge strane, Internet je mesto gde ljudi za proizvode saznaju po prvi put, gde ih analiziraju i gde dolaze do konačne odluke o kupovini. Ključna stvar u ovakvom pristupu je prava mera između BTL-a i digitalnog marketinga koja bi trebala da pruži najbolji rezultat. Taj odnos se značajno može razlikovati u odnosu na to na koju delatnost primenjuje, ciljnu grupu ili proizvod.
Iako srodni, i digitalni marketing i BTL, zasebno imaju svoje nedostatke. BTL u nekim svojim segmentima može publiku postaviti u previše pasivan položaj ali pruža snažan utisak. Digitalni marketing, pak, treba da prenese poruku koja se nalazi u moru drugih, ali ukoliko u tome uspe aktivira publiku i otvara mogućnost za vrlo efektnu interakciju, maksimizujući konačan efekat uz mnogo manje troškove u odnosu na one koje bi jedan kanal imao za iste rezultate u samostalnom nastupu.

Verovatno mnogo bitniji efekat je onaj na dugoročan odnos sa kupcima.

Usmeravanje BTL efekata na digitalne kanale komunikacije može da omogući potrošačima bliži odnos sa brendom, pogotovo ako je komunikacija otvorena, komentari pažljivo saslušani i sugestije usvojene.

Kad je proces obrnut, BTL dobija korisnike raspoloženije da pruže svoj utisak o proizvodu.

Dodatna vrednost ovakvog marketing miksa je postojanje više kanala koji prenose vašu poruku a koji će obuhvatiti i vaše potencijalne potrošače do kojih nikako ne biste uspeli da dođete koristeći samo jedan kanal.
Oba kanala su pod međusobnim uticajem evoluirala. Digitalni marketing kao kanal koji može pokriti celokupno tržište (poput ATL pristupa) ili samo njegove ključne segmente (poput BTL pristupa) na Internetu, se kao glavnom alatu okrenuo – sadržaju. I to posebno sadržaju koji kreiraju sami potrošači na osnovu dobrog iskustva sa proizvodom ili uslugom. A ko je taj koji može u slici, reči pa čak i video formatu da prikupi kvalitetan sadržaj direktno od potrošača? Tako je…BTL.

Bez obzira na neke buduće marketing trendove koji će određeni pristup favorizovati u većoj ili manjoj meri, BTL u kombinaciji sa digitalnim marketingom će uvek biti aktuelan

jer u jednom paketu pruža – merljive podatke, ključne indikatore uspeha, optimizaciju budžeta, povratnu informaciju većeg broja manjih tržišnih segmenata, prilagođeni pristup različitim ciljnim grupama i na kraju jasnu sliku (pa čak i sitnih elemenata) celokupnog uspeha kampanja i nastupa.

null

NENAD NIKOLIĆ, Digital Communication Specialist agencije MPG Beograd, novi je član tima ove agencije koja je jedna od vodećih u oblasti BTL-a u SEE regionu. Posle pet godina rada na poslovima digitalnog bankarstva i digitalnog marketinga, promenio je stranu stola i prešao u MPG Beograd. Pored digitalnog marketinga u bankarskom sektoru je radio na poslovima vođenja, razvoja i uređivanja sadržaja sajta i na razvoju aplikativnih rešenja za klijente banke. Svojim iskustvom doprineće MPG digital timu koji je klijentima već pokazao šta zna.

 

Autor: Nenad Nikolić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.