Agencije

NENAD NIKOLIĆ, MPG: “BTL u kombinaciji sa digitalnim marketingom će uvek biti aktuelan“

Kako je prefiks „digitalno“ dodat na gotovo većinu usluga, servisa i delatnosti pre nekoliko godina, tako se sada i ne spominje – sada se podrazumeva…U nastavku pročitajte u celosti stručni tekst Nenada Nikolića, Digital Communication Specialist agencije MPG

Čak ni tehnološka pismenost tj. nedostatak iste ne sprečava prodavce i kompanije da svoje proizvode ili usluge promovišu u malo drugačijem (čitaj digitalnijem) formatu nego što tradicija nalaže. Zašto? Jeftinije je….Mnogo je jeftinije.

Takav trend je od situacije gde vam je punjač bio potreban samo za telefon doveo do toga da ga koristite i za veliki broj drugih uređaja koje svakodnevno upotrebljavate (…čak i cigarete)! Nekada je bilo neozbiljno izaći iz kuće bez olovke, a danas se bez punjača ne ide ni u šetnju kućnog ljubimca.

Brzom rastu tehnologija prenosivih uređaja, Internet je očekivano ponudio posebno mesto, sadržaj, način kupovine i plaćanja i naravno sasvim nov način obraćanja tržištu. Za jako kratko vreme cela priča je bila zaokružena i završena, sve je postalo online.

BTL kao pristup nije ostao imun na nalet cele transformacije. Prvi talas koji je sugerisao „zanemari tradicionalno i digitalizuj sve!“ je vrlo brzo podigao ručnu i debatu pretvorio u „hajde da vidimo kako možemo da uvežemo najbolje od oba“ pristupa.

BTL i digitalni marketing, koji su srodni po pitanju preciznijeg odabira ciljne grupe, vrlo brzo su postali kompatabilni u zajedničkom nastupu.

Bez obzira da li BTL-om želite da zainteresujete tržišni segment kao vaš budući auditorijum na Internetu i na društvenim mrežama ili najavom putem digitalnih kanala želite da okupite željeni tip potencijalnih konzumenata vaših usluga na nekoj promociji, manifestaciji ili aktivaciji – rezultati će biti tu uz brojne dodatne vrednosti. Razlika je samo u tome gde želite da počnete i gde da završite.

U moru kojekakvih ponuda na Internetu, BTL predstavlja uvek ubedljiv pristup za kupce jer im pruža mogućnost da proizvod dožive u punom svojstvu. Sa druge strane, Internet je mesto gde ljudi za proizvode saznaju po prvi put, gde ih analiziraju i gde dolaze do konačne odluke o kupovini. Ključna stvar u ovakvom pristupu je prava mera između BTL-a i digitalnog marketinga koja bi trebala da pruži najbolji rezultat. Taj odnos se značajno može razlikovati u odnosu na to na koju delatnost primenjuje, ciljnu grupu ili proizvod.
Iako srodni, i digitalni marketing i BTL, zasebno imaju svoje nedostatke. BTL u nekim svojim segmentima može publiku postaviti u previše pasivan položaj ali pruža snažan utisak. Digitalni marketing, pak, treba da prenese poruku koja se nalazi u moru drugih, ali ukoliko u tome uspe aktivira publiku i otvara mogućnost za vrlo efektnu interakciju, maksimizujući konačan efekat uz mnogo manje troškove u odnosu na one koje bi jedan kanal imao za iste rezultate u samostalnom nastupu.

Verovatno mnogo bitniji efekat je onaj na dugoročan odnos sa kupcima.

Usmeravanje BTL efekata na digitalne kanale komunikacije može da omogući potrošačima bliži odnos sa brendom, pogotovo ako je komunikacija otvorena, komentari pažljivo saslušani i sugestije usvojene.

Kad je proces obrnut, BTL dobija korisnike raspoloženije da pruže svoj utisak o proizvodu.

Dodatna vrednost ovakvog marketing miksa je postojanje više kanala koji prenose vašu poruku a koji će obuhvatiti i vaše potencijalne potrošače do kojih nikako ne biste uspeli da dođete koristeći samo jedan kanal.
Oba kanala su pod međusobnim uticajem evoluirala. Digitalni marketing kao kanal koji može pokriti celokupno tržište (poput ATL pristupa) ili samo njegove ključne segmente (poput BTL pristupa) na Internetu, se kao glavnom alatu okrenuo – sadržaju. I to posebno sadržaju koji kreiraju sami potrošači na osnovu dobrog iskustva sa proizvodom ili uslugom. A ko je taj koji može u slici, reči pa čak i video formatu da prikupi kvalitetan sadržaj direktno od potrošača? Tako je…BTL.

Bez obzira na neke buduće marketing trendove koji će određeni pristup favorizovati u većoj ili manjoj meri, BTL u kombinaciji sa digitalnim marketingom će uvek biti aktuelan

jer u jednom paketu pruža – merljive podatke, ključne indikatore uspeha, optimizaciju budžeta, povratnu informaciju većeg broja manjih tržišnih segmenata, prilagođeni pristup različitim ciljnim grupama i na kraju jasnu sliku (pa čak i sitnih elemenata) celokupnog uspeha kampanja i nastupa.

null

NENAD NIKOLIĆ, Digital Communication Specialist agencije MPG Beograd, novi je član tima ove agencije koja je jedna od vodećih u oblasti BTL-a u SEE regionu. Posle pet godina rada na poslovima digitalnog bankarstva i digitalnog marketinga, promenio je stranu stola i prešao u MPG Beograd. Pored digitalnog marketinga u bankarskom sektoru je radio na poslovima vođenja, razvoja i uređivanja sadržaja sajta i na razvoju aplikativnih rešenja za klijente banke. Svojim iskustvom doprineće MPG digital timu koji je klijentima već pokazao šta zna.

 

Autor: Nenad Nikolić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

DANKA TRBOJEVIĆ nova direktorica agencije DRIVE

Advertiser Serbia6. decembra 2019.

Veliki Sempler za projekat „Ne odričem se svoga deteta“

Advertiser Serbia30. novembra 2019.

Grand Sempler i dva Zlata za UM Beograd na SEMPL festivalu

Advertiser Serbia29. novembra 2019.

Širom gradova Srbije osvanula bilbord kampanja za program „Podrška, ne perfekcija”

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] ALMA QUATTRO: „Od Glavne pošte do Marsa – 25 godina rada AQ“

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

weCAN: Na oglašavanje u CEE regionu u 2018 potrošeno 13,8 milijardi evra

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions donirala savremeni dijagnostički aparat Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“

Advertiser Serbia25. novembra 2019.

Sve više influensera koristi svoj uticaj za razvijanje vlastitih biznisa i brendova

Advertiser Serbia23. novembra 2019.

Bilbordi duž celog Marsa: ALMA QUATTRO proslavila 25 godina rada

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja otvoren do 6. decembra

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

SANJA PEŠIĆ, Generalna direktorka ALMA QUATTRO: Biti žena među ljudima

Advertiser Serbia20. novembra 2019.

Rađanje jedne zvezde: Nastanak kompanije ALMA QUATTRO

Advertiser Serbia19. novembra 2019.

Kompletiran program četvrtog DIABLOG-a

Advertiser Serbia18. novembra 2019.

Autorski članak KRISTINE MAKSIMOVIĆ, Represent Communications: Šta ni najiskusniji PR ne može da predvidi na eventu? LSPR iz ugla jedne polaznice

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.