Brendovi

Nemačka zabranjuje reklamiranje duvana, ali ne odmah

Brendovi

Za duvansku industriju u Nemačkoj na pomolu su teški dani. Uskoro bi trebalo da bude usvojena radikalna zabrana reklamiranja cigareta i drugih duvanskih proizvoda

 

Legendarni Stetson na čelu, cigareta ležerno u uglu usana, na horizontu se nazire nepregledna prerija. Kauboj iz reklame za Marlboro ranije je bio sveprisutan. U međuvremenu se gotovo izgubio iz javnog prostora.

Marlboro je kauboja poslao u „penziju“, jer više nije bio u skladu s duhom vremena, a i jedan od glumaca koji su ga predstavljali u reklamama – oboleo je od raka. Odlazak Marlborovog mačo-muškarca nekako simbolizuje i slom cele branše. Veza između pušenja i zdravstvenih rizika više nije mogla da se gura pod tepih.

I sad duvanski lobi mora da proguta još jedan poraz u dvoboju s državnim organima i zdravstvenim organizacijama. Nakon višegodišnje debate, poslanički klub Demohrišćana u Bundestagu ipak je pristao na obuhvatnu zabranu reklamiranja duvanskih proizvoda.

I to ćemo uspeti“, rekla je nakon dogovora Angela Merkel – parafrazirajući svoju čuvenu i spornu izjavu iz vremena izbegličke krize.

Kancelarka je iznenadila posmatrače jasnom podrškom zabrani reklamiranja cigareta. Do sada u konzervativnim redovima nije bilo dovoljno političke volje za taj koncept. U prošlom sazivu Bundestaga, poslanički klub Demohrišćana je sprečio usvajanje pooštrenog zakona – koji je pre toga savezna vlada Angele Merkel usvojila.

Zato duvanska industrija u Nemačkoj još uvek sme da reklamira proizvode u bioskopskim salama, na plakatima i u pešačkim zonama – Nemačka je poslednja zemlja EU u kojoj je to dozvoljeno.

Promena kursa se može se objasniti i novčanim argumentima: na jednoj strani su prihodi od poreza na duvanske proizvode od 14 milijardi evra, a na drugoj troškovi (npr. zdravstveni) koje prouzrokuje pušenje – od 78 milijardi evra godišnje.

Tu je država u minusu, a osim toga treba uvažiti i činjenicu da osobe obolele od raka i umiru. Papir Demohrišćana vezan za budući zakon naglašava da je konzumiranje duvana jedan od najvećih zdravstvenih rizika. U tom papiru se citira i Nemački centar za istraživanja raka, prema čijim podacima godišnje od posledica pušenja umre 121.000 ljudi.

Skepsa oko planova

Planovi idu u pravom smeru. Krajnje je vreme, mi smo poslednja zemlja EU koja dozvoljava reklame u javnom prostoru i bioskopima“, kaže za DW Rajner Hanevinkel, upravnik Instituta za istraživanje terapija i zdravlja u Kilu.

S obzirom na dokazanu štetnost pušenja, ovaj stručnjak se pita zašto reklame nisu u potpunosti zabranjene. Nezadovoljan je i rokovima – kraj „reklamiranja za duvanske proizvode predviđen je 2024. – tek za četiri godine“. To je po njemu neshvatljivo i „nije u skladu sa zahtevima zdravstvenih stručnjaka koji zabranu traže u ovom trenutku“.

Plakati sa reklamama za klasične duvanske proizvode bi trebalo da budu zabranjeni od početka 2022. godine, za grejače duvana od početka 2023, a elektronske cigarete od početka 2024. godine. Od 1. januara 2021. više ne bi smele da budu prikazivane reklame pre filmova namenjenih maloletnim osobama. Radijske i TV-reklame su u Nemačkoj već odavno zabranjene.

Moć duvanskog lobija

Razlog za činjenicu da otpor duvanskom dimu u Nemačkoj dosad nije bio intenzivniji leži u sistemskom i uspešnom radu duvanskog lobija. To su dokazali i veliki procesi pred američkim sudovima devedesetih godina. Pravni sporovi u pojedinim američkim saveznim državama su okončani plaćanjem visokih novčanih svota.

U tim postupcima se raspravljalo „da industrija objavi interne dokumente. I to su hiljade stranica koje su u međuvremenu skenirane i mogu se videti na internetu“, objašnjava Hanevinkel.

Kad se u tim dokumentima u pretragu ubaci „Nemačka“ ili „nemačka politika“, „onda se može zaključiti da je ruka industrije vrlo duga i da je lobi očito uspešno uticao i na nauku i na politiku u Nemačkoj“.

Predstavnici industrije su sprečili sve što bi moglo da se negativno odrazi na prodaju duvanskih proizvoda. Postavlja se pitanje zašto je to duvanskom lobiju duže polazilo za rukom nego u drugim evropskim zemljama.

Jedan razlog za to se po mišljenju Rajnera Hanevinkela može potražiti u najmračnijem razdoblju nemačke istorije: u nacionalsocijalizmu sa Adolfom Hitlerom. U istraživanju zdravstva i istraživanju prevencije, Nemačka je nekad bila vodeća zemlja. Istraživanje prevencije raka – to je nemački uspeh.

I onda je došao Treći rajh sa svojom izopačenom definicijom šta je zdravo – dakle, rasno zdravo“, objašnjava rukovodilac Instituta za istraživanje terapija i zdravlja u Kilu.

Posle toga, Nemci su zauzeli stav da „država ne treba da im se meša kada se radi o zdravlju“. I baš zato je u poslednje vreme bilo diskusija o obaveznoj vakcinaciji protiv malih boginja. „Mi smo zemlja u kojoj državna regulacija nije omiljena“, smatra Hanevinkel.

 

Izvor: www.dw.com

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Telenor prvi u Srbiji uvodi Drivey uslugu

Advertiser Serbia1. juna 2020.

Odgovor SBB fondacije na izjavu direktora KC Kragujevac, Predraga Sazdanovića – „Zaboravljena donacija”

Advertiser Serbia29. maja 2020.

OOH reklama za „Toyota Supra“ stoji već 27 godina

Advertiser Serbia29. maja 2020.

Eurobank dobitnik nagrade za Najbolju emisionu Banku u Centralnoj Evropi od strane IFC

Advertiser Serbia29. maja 2020.

Alibaba traži 1.000.000 influensera

Advertiser Serbia29. maja 2020.

Postavimo stvari na pravu meru

Advertiser Serbia27. maja 2020.

Piaggio uspešno osporio dizajn kineskog falsifikatora

Advertiser Serbia26. maja 2020.

Bankrotirao Hertz posle 102 godine iznajmljivanja automobila

Advertiser Serbia23. maja 2020.

Evropska unija zabranila cigarete sa ukusom mentola

Advertiser Serbia21. maja 2020.

EFF pokušava da spreči Google-ovo preuzimanje Fitbit-a

Advertiser Serbia21. maja 2020.

Volkswagen se izvinio zbog rasističke reklame

Advertiser Serbia21. maja 2020.

Trgovci i dobavljači traže od EU obaveznu oznaku Nutri-Score

Advertiser Serbia20. maja 2020.

„J&J“ prestaje da prodaje bebi puder na bazi talka u SAD i Kanadi

Advertiser Serbia20. maja 2020.

EasyJet na udaru sajber napada, hakeri došli do podataka devet miliona korisnika

Advertiser Serbia19. maja 2020.

Ask an expert: SLOBODAN ĐINOVIĆ, direktor kompanije Orion Telekom

Advertiser Serbia19. maja 2020.