Analize

Neki od trenutno najvažnijih internet trendova

Analize

Mary Meeker, bivša analitičarka banke Morgan Stanley i investitorka u rizične poduhvate, objavila je novo izdanje svog izveštaja o ključnim internet trendovima

 

Slede najinteresantniji delovi:

– Internet koristi 3,8 milijardi ljudi širom sveta, što je više od polovine ukupnog stanovništva, ali rast tog broja se usporava u odnosu na prethodne godine. Otprilike svaki peti internet korisnik je u Kini (gde ih je oko 800 miliona, odnosno 21 posto ukupnog broja), što tu državu čini globalnim predvodnikom. Slede je Indija, Sjedinjene Države i Indonezija.

– Sedam od deset najvećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji su tehnološke kompanije, a četiri od prvih šest imaju sedište u SAD-u.

– Kineske kompanije drže sedam od prvih 30 pozicija na top listi svetskih predvodnika po tržišnoj kapitalizaciji. Uvrštene su Alibaba, Tencent, Meituan Dianping, JD.com, Baidu, NetEase i Xiaomi, a ukupno ih je jedna manje nego prošle godine.

– Amerikanci su po prvi put proveli više vremena na svojim mobilnim uređajima nego pred televizorom. Smartfoni i drugi uređaji nadmašili su TV za deset minuta, dobrim delom zahvaljujući i tome što se druge uređaje koristili paralelno s televizorom. Ujedno su stanovnici SAD-a proveli dosad nezabeleženih 6,3 sati dnevno u interakciji s digitalnim medijima (od čega 3,6 sati na desktop i laptop računarima).

– U svetu online oglašavanja pojavljuju se novi igrači. Iako Google i Facebook dominiraju tom arenom, Amazon, Twitter i Pinterest zajedno su porasli šest puta, gledano godinu za godinom, od 2017. godine. Usput, najefektniji marketinški alat za promovisanje servisa za streaming bili su – besplatni probni periodi.

– Mobilno oglašavanje sad čini 33 posto ukupnog oglašavanja. Još 2010 taj je udeo je bio 0,5 posto. Usprkos tome, rast prihoda od digitalnog oglašavanja usporava: pao je na 20 posto s 29 posto zabeleženih prošle godine.

– E-trgovina je zabeležila rast od 12,4 posto. Obična trgovina takođe raste, ali puno sporije (tek dva posto).

– Video igre za više igrača poput Fortnitea sve su više nalik društvenim mrežama, što je važno zato što privlače uglavnom publiku mlađu od 17 godina. Za njihov rast ključne su platforme kao što su Twitch i Discord.

– Sve više koristimo slike u komunikaciji. Npr. više od 50 posto svih tvitova uključivalo je sliku, a platforme poput Instagrama podstiču nas na takvo izražavanje.

– Svaki četvrti odrasli Amerikanac tvrdi kako se retko odvaja od interneta. Kod uzrasta od 18 do 29 godina taj udeo raste na 39 posto.

– Platforme za razgovore koje nude automatsku ili enkripciju od pošiljaoca do primaoca ubrzano postaju sve popularnije. Telegram, WhatsApp i njima slične aplikacije rastom su nadmašile servise poput Twittera i WeChata.

– Prihod od usluga u oblaku doneo je Google-u, Amazon-u i Microsoft-u zajedno 14 milijardi američkih dolara, 58 posto više nego prethodne godine. U oblaku je sad pohranjeno više podataka nego na poslovnim servisima privatnih kompanija i potrošačkim uređajima.

Kompletnu prezentaciju možete preuzeti na www.scribd.com/document/413052320/Mary-Meeker-s-Internet-Trends-2019
 
Izvor: Tportal.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Đorđević: Robu preko interneta kupovalo 1,8 miliona Srba

Advertiser Serbia16. jula 2019.

RTS i Novak Đoković postigli rekordnu gledanost

Advertiser Serbia15. jula 2019.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u drugom kvartalu 2019

Advertiser Serbia10. jula 2019.

Zenith: Usporava se rast online oglašavanja

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Generacija Z ne koristi Facebook, prešli su na Instagram i YouTube

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Eurostat: 52 odsto Srba koristi društvene mreže

Advertiser Serbia1. jula 2019.

Da li nas je više osvojio GOT ili Černobilj?

Advertiser Serbia28. juna 2019.

Digitalna piraterija „košta“ SAD preko 29 milijardi dolara godišnje

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Rojtersov godišnji izveštaj: Facebook manje popularan, ali i dalje najvažniji za širenje vesti; Rastu Instagram i WhatsApp

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Najpopularnije reklame na YouTube-u u periodu između dva Kanska festivala

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Amazon prestigao Google i postao vodeći globalni brend

Advertiser Serbia13. juna 2019.

Koliko smo bili društveno odgovorni u prvom kvartalu ove godine?

Advertiser Serbia11. juna 2019.

Microsoft najvrednija kompanija u SAD, premašio bilion dolara

Advertiser Serbia11. juna 2019.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa do juna 2019

Advertiser Serbia6. juna 2019.