Brendovi

NECTAR od osnivanja stvorio preko milijardu evra bruto dodate vrednosti

BEOGRAD – Prvih 20 godina kompanije Nectar obeleženo predstavljanjem “Analize ekonomskog uticaja Nectar Grupe u Srbiji u periodu 1998-2018”

 

Kompanija Nectar je za dvadeset godina poslovanja generisala preko milijardu evra bruto dodate vrednosti (oko 3% BDP Srbije u 2017. godini), u sistemu vrednosti u kojem je aktivnostima kompanije podržano preko 5500 zaposlenih u Republici Srbiji – glavna je poruka sa predstavljanja nalaza “Analize ekonomskog uticaja Nectar Grupe u Srbiji u periodu 1998-2018” povodom obeležavanja 20 godina poslovanja koja je održana u prostorijama Privredne komore Srbije, a u prisustvu predstavnika države, privrede, medija i poslovnih partnera.

Nectar je u želji da sagleda put koji je pređen za dvadeset godina, angažovao konsultantske kuće Peterhof Consulting, na čelu sa Draganom Lončarom, profesorom Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Alba Partners. Na osnovu posebno razvijene metodologije analizirana je kompanija sa aspekta bruto dodate vrednosti koju je kreirala svojim poslovanjem u sistemu sa dobavljačima i kupcima, a koja je ostala u Srbiji.

Uz zahvalnost kompaniji Nectar, što je odlučila da svoju priču o uspehu u protekle dve decenije, podeli upravo u Privrednoj komori Srbije, Marko Čadež, predsednik PKS je ocenio da su porodica Radun i njihova kompanija dokaz da i Srbija ima najbolje primere za udžbenike uspešnog porodičnog biznisa.

null

Nectar je primer kako preduzetni, vredni i smeli ljudi, inovativni i otvoreni za znanje i inovacije drugih, mogu da savladaju i najveće izazove sa kojima se porodični biznis suočava, da prepoznaju i iskoriste poslovne prilike i na domaćem i na međunarodnom tržištu i da od dobrih preduzetničkih ideja i male firme izgrade uspešnu, veliku kompaniju – regionalnog lidera u svojoj oblasti„. Po rečima Čadeža, Nectar potvrđuje i da danas imamo poslovne sisteme sposobne da prozvode najkvalitetnije proizvode, da izgrade brendove koji na desetinama tržišta u svetu uspevaju da se izbore sa najjačom konkurencijom i koji ozbiljno ulažu i kod kuće i van granica naše zemlje. I što je, kaže, za budućnost naše ekonomije najvažnije, da imamo poslovne ljude koji strateški razmišljaju i kompanije sa vizijom, koje znaju kako će svoj biznis razvijati i kako će on izgledati i u narednih 20 godina.

null

Ako vam kažem da svaka šesta jabuka koja ostane u Srbiji, završi u Nectar proizvodima, razumećete koliki smo put prešli od registrovanja porodične firme, sa idejom da se bavimo proizvodnjom zdrave hrane, do kompanije koja je osmi najjači brend u regionu,“ rekao je Mihailo Janković, direktor kompanije Nectar. “Kompanija je za ovih 20 godina poslovanja generisala preko milijardu evra bruto dodate vrednosti u Srbiji i jedina je domaća, porodična kompanija, 100% u vlasništvu porodice, koja se sa svojim konsolidovanim prihodima nalazi na listi 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji po podacima APR-a, zbog čega smo jako ponosni.”

Kompanija je iznela i svoju viziju do 2038. godine koju želi da dočeka sa 500 miliona evra prihoda i da tada bude ne samo regionalni lider već i važni globalni učesnik na tržištu zdrave hrane.

null

Ukoliko se ostvare vizionarski planovi Nectara do 2038. godine, kompanija će realizovati preko 5 milijardi evra bruto dodate vrednosti koja će ostati u Srbiji,” rekao je profesor Lončar na kraju samog skupa.

Kompanija Nectar, lider u proizvodnji voćnih sokova u regionu, trenutno zapošljava preko 1300 radnika a sarađuje direktno ili indirektno sa više od 10.000 farmera. U 2017. godini, konsolidovani prihodi Nectara dostigli su 107 miliona evra, a izvoz čini skoro 30 % proizvodnje. Lider je na tržištu regiona u sokovima sa 22% učešća. Veliki iskorak za srpsku privredu ova kompanija napravila je 2011.godine kada je kupila i uspešno integrisala u sistem, najveći brend bivše Jugoslavije u segmentu proizvodnje voćnih sokova – Fructal.
U sistemu Nectar Grupa ima šest proizvodnih lokacija – tri u Srbiji, dve u Sloveniji i jednu u Makedoniji.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Brendovi

Globalna predviđanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija

Advertiser Serbia23. januara 2019.

Kineska manekenka se izvinila zbog učešća u spornoj Dolce&Gabbana reklami

Advertiser Serbia23. januara 2019.

MK Group investira 500 miliona evra u region

Advertiser Serbia22. januara 2019.

AskGamblers Awards 2019 zablistao u Beogradu

Advertiser Serbia22. januara 2019.

Nova Sberbank ekspozitura u novoj 2019. godini

Advertiser Serbia21. januara 2019.

Reklama Red Bull-a zabranjena zbog tvrdnji o poboljšanju koncentracije

Advertiser Serbia18. januara 2019.

Sporna reklama kompanije „Gillette“

Advertiser Serbia18. januara 2019.

Sberbank Srbija i Telekom Srbija potpisali memorandum o saradnji

Advertiser Serbia17. januara 2019.

NIKOLA ŠUĆUR, Apatinska pivara: „Ja želim pivo“ zaslužuje status nezvanične himne muškaraca

Advertiser Serbia17. januara 2019.

McDonald’s izgubio prava na zaštitni znak Big Mac u EU

Advertiser Serbia17. januara 2019.

Moj izbor 2019 – Glasajte za najbolje domaće proizvode i brendove

Advertiser Serbia16. januara 2019.

Samsung predstavio budućnost povezanog načina života

Advertiser Serbia15. januara 2019.

Očekuje se pad prodaje pametnih telefona i u 2019

Advertiser Serbia15. januara 2019.

Pepsi izbacio novi slogan i dizajn limenke na više od 100 globalnih tržišta

Advertiser Serbia11. januara 2019.

Samsung Family Hub frižider predstavljen na sajmu CES 2019

Advertiser Serbia10. januara 2019.