Dr. mreže

Nasilje na internetu treba odmah prijaviti, ključ prevencije je otvoreni razgovor dece i roditelja

BEOGRAD – Svaki slučaj ugrožavanja bednosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama treba obavezno prijaviti Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu na broj 19833 ili putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs čim se dogodi, a ako poruke sadrže pretnje nasiljem, uhođenje, napastovanje, dečju pornografiju i sl., potrebno je, pored Centra, neodložno obavestiti i policiju.

 

Kako bismo sebi i svojoj deci pružili bezbedno digitalno iskustvo i sprečili sajber-zlostavljanje, o njemu moramo otvoreno razgovarati odmah kada ga uočimo, i to sa onima na koje smo najviše upućeni: roditelji i nastavnici s decom, a deca sa svojim najbližima i vršnjacima. Važno je i na vreme potražiti pomoć stručnjaka i institucija, zajednička je poruka Nacionalnog kontakt-centra za bezbednost dece na internetu i programa Nova pismenost.

Internet i društvene mreže za svakoga u Srbiji moraju biti pre svega bezbedan prostor. Digitalna pismenost, stalno učenje i prevencija ključne su veštine za nas i našu decu. Kroz nacionalnu Strategiju razvoja digitalnih veština, platformu „Pametno i bezbedno”, Vladin projekat „Digitalna ekspedicija” i druge aktivnosti, Ministarstvo radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih, što je uslov za digitalnu bezbednost, ali i za prosperitet našeg društva, navela je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Edukatori Nacionalnog kontakt-centra na broju 19833 i u razgovorima uživo sa decom, roditeljima i nastavnicima imaju zadatak da osvetle digitalne tehnologije kao sastavni deo života koje pružaju mogućnost za napredovanje, obrazovanje, bržu komunikaciju, istraživanje, zabavu. Prema rečima Emine Beković iz ovog Centra, te tehnologije sa sobom nose i mnoge rizike i zloupotrebe, pa je digitalna pismenost neophodna veština za snalaženje u 21. veku.

Više od petine građana (22 posto) ne zna na koji način bi se zaštitili od zlostavljanja na internetu, a ove godine je 37 posto ispitanika doživelo neprijatnost u onlajn prostoru, za četiri procentna poena više nego 2020. Preko 44 posto mlađih od 25 godina imalo je neprijatnosti u komunikaciji putem interneta, nalazi su CeSID-ovog istraživanja digitalne pismenosti za program Nova pismenost, koji partnerski vode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

Institucije, građani, nevladin sektor, novinari i uostalom svi mi koji smo onlajn, moramo svakodnevno zajednički da unapređujemo digitalnu pismenost, istakao je Darko Soković, direktor programa Nova pismenost. Bez obzira na to jesmo li stalni ili povremeni korisnici interneta, medijske kuće, influenseri, kreatori sadržaja, deca, roditelji, biznis ili državna uprava, svi smo mediji. Uz tu ulogu dolazi obaveza odgovornog delovanja u onlajn svetu, pa pre nego što postavimo bilo koji sadržaj na nekoj od mreža, razmislimo još jednom da li time nekoga ugrožavamo, vređamo ili zastrašujemo. Svako ima pravo na sigurno onlajn i oflajn okruženje, poručio je Soković.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dr. mreže

Za dve godine broj sati provedenih ispred mobilnih telefona porastao skoro za trećinu

Advertiser Serbia13. januara 2022.

Tramp će idućeg mesec lansirati svoju društvenu mrežu Truth Social

Advertiser Serbia11. januara 2022.

Francuska: Google i Facebook moraju da plate 210 miliona evra zbog internet kolačića

Advertiser Serbia10. januara 2022.

TikTok skoro posećeniji od Google-a

Advertiser Serbia23. decembra 2021.

Kompanija Meta proglašena za najgoru kompaniju u 2021

Advertiser Serbia19. decembra 2021.

Instagram uveo „Take a Break“ opciju za tinejdžere, stiže još noviteta

Advertiser Serbia8. decembra 2021.

Meta ukida zabranu reklamiranja za kriptovalute

Advertiser Serbia2. decembra 2021.

Yappy, ruska alternativa za TikTok

Advertiser Serbia1. decembra 2021.

Twitter zabranio deljenje privatnih fotografija i videa bez dozvole

Advertiser Serbia1. decembra 2021.

Dorsey potvrdio da odlazi sa čela Twitter-a, novi CEO je Parag Agrawal

Advertiser Serbia30. novembra 2021.

Britansko regulatorno telo kompaniji Meta naredilo da proda Giphy

Advertiser Serbia30. novembra 2021.

Jack Dorsey odlazi sa čela Twitter-a?

Advertiser Serbia29. novembra 2021.

Društvene mreže kao koristan alat za razvoj biznisa

Advertiser Serbia29. novembra 2021.

EU ograničava onlajn oglašavanje političara

Advertiser Serbia25. novembra 2021.

Kompanija Lush Cosmetics gasi profile na pojedinim društvenim mrežama

Advertiser Serbia23. novembra 2021.