Internet

Nakon Francuske, Italije i Velike Britanije i Španija uvodi digitalni porez

Internet

Španija sledi Francusku, Italiju i Veliku Britaniju u uvođenju digitalnog poreza velikim tehnološkim kompanijama uprkos pretnjama Vašingtona o protivmerama kao što su povećanje poreza na robu iz zemalja koje uvedu takav porez, objavio je El Pais

 

Uvođenje digitalnog poreza nastaviće se uprkos pretnjama kaznenih američkih carina na francusku, italijansku i britansku robu, navode Španci i nakon što SAD pojačava pritisak preteći da će povećati carine na francusku robu za 100 odsto.

Španska ministarka privrede Nadia Calviño utvrdila je kako bi bilo idealno da se dogovor o oporezivanju digitalnih kompanija postigne na globalnom nivou (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj OECD) ili makar u EU, ali ukoliko do toga ne dođe Madrid uvodi nacionalni porez.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen preporučila je zemljama članicama oprez kod uvođenja nacionalnih poreza tehnološkim tvrtkama.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer uveo je porez od 3 odsto velikim tehnološkim kompanijama koje u Francuskoj imaju promet veći od 25 miliona evra ili globalno 750 miliona evra. Italija ima isti globalni prag, ali znatno nižu nacionalnu granicu za oporezivanje od 5,5 miliona evra.

Model oporezivanja velikih tehnoloških kompanija temelji se na broju korisnika u zemlji i prihoda u nacionalnim okvirima od oglašavanja (Facebook, Google), broja maloprodajnih kupaca (Amazon), te dodatno od prihoda ostvarenih prodajom ili prenosom podataka prikupljenih od korisnika. Procena je kako bi za 2019. godinu američke tehnološke kompanije mogle da plate 400 miliona evra samo u Francuskoj.

U Španiji se procenjuje da bi sličan porez mogao doneti 850 miliona evra godišnje.

Uvođenje digitalnog poreza u nekoliko evropskih zemalja naišlo je na oštre reakcije u SAD. Tamošnje državno trgovinsko predstavništvo (United States Trade Representative USTR) tvrdi kako francuski porez na digitalne usluge krši nacionalni zakon o porezu, odnosno Odeljak 301 Zakona o trgovini iz 1974. godine. Navode kako je francuski porezi na digitalne usluge jednostrana akcija protivna multilateralnim sporazumima i bilateralnom ugovoru SAD i Francuske o oporezivanju ​​multinacionalnih korporacija.

Francuski porez na digitalne usluge usko je i neprimereno usmeren na prikupljanje prihoda samo od najvećih kompanija u malom nizu industrija, od kojih su mnoge američke. Te su kompanije već podložne oporezivanju u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama gde ostvaruju prihod. Odluka o oporezivanju prihoda, a ne profita, krši francuske poreske ugovore sa Sjedinjenim Državama i povećava izglede dvostrukog oporezivanja“, smatraju u USTR.

U Vašingtonu su zabrinuti jer još nekoliko zemalja planira uvođenje digitalnog poreza, među njima i Kanada. Tvrde kako bi nesuprostavljanje francuskom porezu bilo ohrabrenje drugim zemljama da slede francuski primer čime bi se, kako kažu, ugrozili pregovori unutar OECD-a o globalnom sporazumu o oporezivanju digitalne privrede.

 

Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

U Crnoj Gori nova Facebook pravila političkog oglašavanja

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Twitter-u preti kazna od 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka radi reklamiranja

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Google-ov Fitbit dogovor pod istragom Komisije

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Tramp preti da će zabraniti TikTok, ako ga Microsoft ne kupi do 15. septembra

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

Amazon dobio zeleno svetlo za pokretanje usluge satelitskog interneta

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Microsoft novi vlasnik TikTok-a od septembra?

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istinomer i AFP zvanični partneri Facebook-a za otkrivanje lažnih vesti u Srbiji

Advertiser Serbia31. jula 2020.

Australija će prva na svetu naterati Facebook i Google da plate za vesti i medijski sadržaj

Advertiser Serbia31. jula 2020.

Turski parlament usvojio sporni zakon o društvenim mrežama

Advertiser Serbia29. jula 2020.

Objavljeni vodiči za sigurnu e-trgovinu

Advertiser Serbia28. jula 2020.

Aukcija za spektar 5G u Srbiji odložena za prvi kvartal 2021

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Australijsko regulatorno telo tuži Google za obmanu svojih korisnika

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Platforme Amazon, Google i Wish uklonile neonacističke sadržaje

Advertiser Serbia25. jula 2020.

Twitter najavio mogućnost uvođenja pretplate zbog pada prihoda

Advertiser Serbia24. jula 2020.

Steve Wozniak tužio YouTube

Advertiser Serbia24. jula 2020.