Najnovije istraživanje društvenih mreža, WAVE8: Dominantni značaj sadržaja i njegovog razumevanja

Svetska agencijska mreža UM po osmi put sprovela je Wave – globalno istraživanje o korišćenju društvenih mreža i odnosa korisnika i brendova na društvenim mrežama

Ovo istraživanje sprovedeno je u 65 zemalja, među kojima su i zemlje iz našeg regiona: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija. Podaci su prikupljeni od preko 50 hiljada aktivnih korisnika interneta uzrasta od 16 do 54 godine što predstavlja reprezentativnu sliku potreba, pogleda i ponašanja preko milijardu korisnika društvenih medija u svetu.

RAZUMEVANJE SADRŽAJA

Tema ovog osmog po redu globalnog istraživanja je sadržaj, odnosno značaj i uticaj sadržaja na korisnike društvenih mreža. Wave 8 ima za cilj da utvrdi zašto potrošači na društvenim mrežama dele određene sadržaje, a neke ne, šta je odlučujuće za uspešenu komunikaciju brendova i zaključuje da je za kvalitetne strategije na društvenim mrežama od izuzetne važnosti razumevanje kakvu snagu i uticaj na potrošače danas ima sadržaj koji se deli i razmenjuje i koji je već ušao u sferu društvene robne razmene.

“Nakon osam godina istrazivanja, kroz Wave smo shvatili da postoji samo 5 pravih i osnovnih ljudskih potreba koje potrošači žele da zadovolje i u on line sferi – potreba za učenjem, pripadanjem, priznanjem, napredovanjem i maštanjem.” kaže Katarina Kostić, regionalna direktorka razvoja za medijske operacije I&F McCann Grupe

null

…i dodaje:

“U pretrpanom svetu on line sadržaja, u kom žele da se istaknu ne samo brendovi već i pojedinci, potrošačima je sadržaj koji gledaju, razmenjuju i dele dalje, postao vrsta svojevrsne društvene robne razmene koja nam pomaže da ostvarimo različite lične, društvene i profesionalne ambicije. Zato je bitnije da sadržaj bude podeljen dalje među potrošačima, a ne samo odgledan, lajkovan. Naše lične ambicije zadovoljavamo time iako nam u tome pomaže sadržaj koji je kreiran od strane nekog brenda, korist je obostrana i brendovima nezamenljiva”

null

Katarina Kostić regionalna direktorka razvoja za medijske operacije I&F McCann Grupe

Wave 8 je pokazao da ovih 5 osnovnih ljudskih potreba koje se kriju iza svake naše akcije on line, variraju od kategorije do kategorije proizvoda. Ovo brendovima treba da je jasno i poznato pre nego što krenu u kampanju na društvenim medijima.

3 ZAKLJUČKA WAVE8

Wave 8 donosi tri zaključka koji mogu pomoći brendovima u kvalitetnijem prisustvu na društvenim medijima:

1.  Da bi sadržaj ’radio’ mora da se adaptira po potrebama i željama ciljne grupe. Wave pokazuje da razlozi koji leže iza razmene i deljenja sadržaja su promenljivi od kategorije do kategorije proizvoda, tržišta i demografije ciljne grupe. Vreme je da se brendovi pomere od ideje ’ajde da smislimo nešto interesntno i kul’ do toga da razumeju potrebe i razlike.
null

 

2.  Postoji velika razlika između sadržaja koji potrošači cene i vole da pogledaju i generiše veliki broj pregleda npr. na YouTube kanalu i sadržaja koji će podeliti sa prijateljima na društvenim mrežama. Samo 15% potrošača u Srbiji ceni i gleda sadržaj koji ’odražava i njihove stavove’, ali će zato 35% rado podeliti sa prijateljima baš sadržaj koji odražava lične stavove.
null

 


Motivacije i razlozi za dalje deljenje sadržaja su različiti od tržišta do tržišta.

82% interent korisnika u Srbiji će najmanje jednom mesečno podeliti informaciju o proizvodu koji su kupili, 85% u Bosni, 82% u Hrv, 88% u Bugarskoj, 76% u Makedoniji. Dakle najviše o svojim kupovinama vole da pričaju Bugari…


 

3.Potrošači su emotivno vezani za sadržaj koji dele. Kada delimo neki sadržaj na društvenim mrežama želimo nešto da kažemo i o našim ličnim stavovima i takav sadržaj je u vezi sa našom on line reputacijom. Ova jaka emotivna veza sa sadržajem koji se deli ima posledice i na brendove.
null


„ŽELIM DA POSTANEM ON LINE ZVEZDA…“
Istraživanje Wave 8 otkriva još interesantnih uvida u način na koji koristimo društvene mreže i u naše on line ambicije. Oxfordov rečnik engleskog jezika reč ’selfie’ je već uvrstio u svoj repertoar, a Wave 8 pokazuje da čak 44% korisnika interneta u Srbiji pre postuju samo svoje slike nego slike svojih prijatelja. Još je zanimljivo i da 33% mladih u Srbiji bi volelo da postane poznato putem interneta ili društvenih medija. Ovo je za 10 poena manje nego svetski prosek. Sa druge strane je zanimljivo da 23% nešto starije populacije u Srbiji, 30-55 godina, želi to isto a to je za 8 poena više nego na globalnom nivou za isti uzrast…


 

***

„Navedena saznanja su samo jedan deo rezultata i uvida koje Wave 8 pruža. Wave daje odgovore na mnogo više pitanja na temu sadržaja, zašto ga delimo i kakav uticaj sadžaj ima na brendove. Wave pokriva bilo koju ciljanu populaciju i kategoriju proizvoda i u odnosu na njih daje odgovore“ kaže Katarina Kostić…

…i naglašava da Wave istraživanje donosi mnogo zanimljivih rezultata kao što je nezabeležen rast pametnih telefona, kao i sve veću zabrinutost koji korisnici društvenih medija imaju na temu privatnosti.

„Prvi put za 8 godina, pametni telefon je prevazišao u penetraciji sve ostale uređaje, na svetskom nivou. U Srbiji je nešto manja penetracija i PC je i dalje vodeći, ali je rast dramatičniji. Ne samo da je rast penetracije pametnog telefona dramatičan, već i procenat ljudi koji obavlja kupovinu preko njega. Ovo nam govori da se naše interakcije sa sadržajem i njegovo deljenje takođe pomeraju u pravcu pametnog telefona”.

Rezultati istraživanja Wave 8 će biti predstavljeni javnosti u Srbiji na tribini 18.juna. Voleli bismo da pričamo još više na temu Wave, zato nas slobodno kontaktirajte na adresu office@universalmedia.rs kako bismo organizovali radionicu ili sastanak, a od 18.06. će biti moguće i downloadovati sa naše Facebook strane najnovije izdanje Wave 8 Srbija kao i istraživanja koja su urađena u zemljama regiona na opštoj populaciji od 16-54 godina.


null
Universal Media (UM) je specijalizovana medijska agencija koja se bavi planiranjem i zakupom medijskog prostora za klijente na svim medijskim platformama, sa ciljem što bolje integracije svih komunikacija u medijskom nastupu brendova. Kao deo globalne UM mreže, čiji je cilj da kroz spoj krativnosti, znanja, ideja i radoznalosti, brendovima se pruži konkurentna prednost u medijskom nastupu, UM Srbija već 5 godinu za redom učestvuje u globalnoj studiji Wave.

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: MOMENT MARKETING – kako prepoznati vreme, mesto, kontekst i priče koje će doneti uspeh brendovima - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.