Agencije

MOMENT MARKETING – kako prepoznati vreme, mesto, kontekst i priče koje će doneti uspeh brendovima

Šta je Moment marketing, Moments planing i Moments Tool? Na tu temu održano je predavanje Viktora Kroitorua, regionalnog strateškog directora UM CEE i radionice za zaposlene u medijskim agencijama UM

Kao članice najbolje svetske medijske mreže u ovoj godini po izboru AdAge i AdWeek magazina, medijske agencije UM, konstantno rade na uvođenju i primeni novih svetskih tool-ova u svakodnevnoj saradnji sa poslovnim parnerima.

null
Stanovnik Srbije na raspolaganju ima preko 100 TV kanala, 17 miliona prenosivih uređaja nove tehnologije, u BiH Facebook ima preko 2 miliona profila, a građani Bugarske pošalju preko 11 milijardi sms/mms poruka godišnje. Slična “krvna slika” je i u drugim zemljama Jugoistočne Evrope u kojima posluju UM agencije. Sve ovo korisnicima medija omogućava da svakodnevno konzumiraju različite sadržaje preko različitih uređaja i platformi. To omogućava svakom od nas da postane kreator, tj. urednik medija. Globalno istraživanje Wave o navikama korisnika društvenih medija pokazuje da u Srbiji 90 odsto internet korisnika brine o svom profilu na nekoj od društvenih mreža, komenatariše, postuje video sadržaje, kači slike, četuje…

Zato se postavlja pitanje kako doći do tog potrošača i što je najvažnije kako privući njegovu pažnju u izobilju sadržaja kojim je okružen? Prosečan nivo pažnje odrasle osobe dok gleda određeni sadržaj 2000-te godine bio 12, a danas je samo 8 sekundi! I u tih 8 sekundi potrebno je “uhvatiti” pažnju potrošača i preneti mu poruku brenda. Kao posledice, TV gledanost se fragmetiše na više kanala, pažnju nam ne drže dugi sadržaji, prebacujemo kanale, gledamo u telefon, proveravamo Facebook profil…Uhvatiti pažnju gledalaca danas je ključ uspeha.

null
Zbog toga UM današnje medije sagledava iz perspektive prepoznavanja ključnih životnih i medijskih momenata, iz perspektive momenta. Kako da prepoznamo ključni momenat, tj. vreme, mesto i kontekst koji ljudima najviše znači? Pored odličnog poznavanja media planiranja i zakupa medijskog porstora, zaposleni u medijskim agencijama danas moraju da znaju i više od toga. Moraju da znaju da spoje podatke, kreativnost, emocije i tako donesu brendovima rezultate.

Timovi iz medijskih agencija UM imali su priliku da kroz predavanje i radionice utvrde “Šta je momenat?”
Jedna smo od retkih agencija, ako ne i jedina koja konstantno ulaže u procese i toolove koji su jedinstveni na našim tržištima” ističe Tijana Stojanović, generalna direktorka UM Ljubljana, a njen kolega iz UM Beograd Aleksandar Đorđević dodaje: „U vremenu u kome potrebe potrošača prevazilaze identifikovanje sa brendom, kao i upotrebnu vrednost samog proizvoda – ključno je u komunikaciji pronaći pravi način, vreme i mesto uvezivanja brenda sa momentima, pričama i stvarima koje su zaista bitne potrošaču“. Tarik Imamagić iz UM Sarajevo naglašava da će mu edukacija pomoći u novom načinu razmišljanja i imaće snažan uticaj na dalji pristup planiranju komunikacije u medijima što na kraju predstavlja izuzetan benefit za klijente, dok Tomislav Lončarević iz UM Zagreb jednostavno zaključuje: „Moments planning trening bio je ‘trening that matters”.

null
Momenat je naše sećanje, na veliki životni momenat kad kupujemo auto ili uzimamo kredit za stan, ili na mali momenti, prvi izlazak, prvi dejt, večera… “ističe Viktor Kroitoru i dodaje: “Zbog toga moramo dobro da osluškujemo kako bi prepoznali irelevantne medijske momente.”

Agencije UM poseduju podatke i alate koji nam pružaju mogućnost da prepoznamo ključne momente koji znače ljudima. Kao novina koju agencije UM pružaju klijentima na tržištima na kojima posluju je i uvođenje Moment Tool-a i novi proces planiranja Moments Planing. Ovaj alat pruža mogućnost da prepoznamo ove ključne momente i da ih povežemo sa relevantnim medijskim kanalima i porukama.
Podaci pomažu da prepoznamo momente koji izazivaju emocije i pažnju kod potrošača i to baš one koje brendovi žele da postignu. Kada ih prepoznamo, oko njih gradimo medijske strategije i planove u saradnji sa medijskim partnerima, kreativnim timovima, ekspertima za digitalne medije. Kada se prepoznaju ovi ključni momenti za potrošače i brend, onda su i biznis ciljevi lakše ostvarivi. Tako momenti postaju uspešne priče jednog brenda.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.