Brendovi

Mid Europa: U Imlek, Bambi i Knjaz Miloš još 100 miliona evra

BEOGRAD – U tri najveće domaće kompanije – Imlek, Bambi i Knjaz Miloš – koje su odnedavno u vlasništvu londonskog investicionog fonda Mid Europa Partners, novi vlasnik u narednih tri do pet godina uložiće još 100 miliona evra, rečeno je na zvaničnom predstavljanju tog fonda.

Fond koji je nedavno za 575 miliona evra kupio Dunav hrana grupu, u okviru koje su poslovale ove tri kompanije i dve mlekare u Makedoniji i Republici Srpskoj, ubuduće će poslove tih firmi voditi u okviru holding kompanije pod novim imenom „Moji brendovi“.

Novo rukovodstvo je najavilo ambiciozne planove za Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, od kojih očekuju da će u narednom periodu postati regionalni lider u svojoj oblasti, a to će se postići, kako su rekli, novim ulaganjem, širenjem, unapređivanjem brendova, inovacijama, što će dovesti i do novih zapošljavanja.

„Planiramo da konsolidujemo tržište, ukrupnimo poslovanje u svim segmentima i da postanemo siguran lider u regionu. Cilj nam je da ove firme postanu ozbiljne evropske kompanije“, izjavio je lokani partner i investitor u novu holding kompaniju, ujedno i generalni direktor „Mojih brendova“ Andrej Jovanović.

Partner u fondu Mid Europa Partners Robert Knor poručio je da novac za dalja ulaganja neće biti problem, odnosno da kapital neće biti ograničavajući faktor u daljim planovima Imleka, Bambija i Knjaz Miloša.

„Imamo dodatan kapital i dostupne kredite za ekspanziju, unapređenje kompanija, nove mašine, inovacije. Hoćemo da unapredimo te kompanije i planiramo da u narednim godinama uložimo još 100 miliona evra“, rekao je Knor.

On je podsetio da je Mid Europa Partners kupio Dunav hrana grupu (Denube Foods Group – DFG) za 575 miliona evra, od čega je 150 miliona otišlo na vraćanje dugova lokalnim bankama od kojih, kako je kazao, nova holding kompanija sada može da uzme i nove kredite.

Prema njegovim rečima, fond je voljan da otkupi akcije malih deoničara u ovim firmama, a za to je već prilikom inicijalne kupovine DFG izdvojeno oko 100 miliona evra.

Novi generalni direktor Bambija Bojan Radun izjavio je na istom skupu da je cilj te firme da postane regionalni lider kada je reč o konditorskim proizvodima.
„Potrošači su pet godina za redom glasali za „plazma keks“ kao omiljeni brend, a poznat je među prvih 10 u regionu“, rekao je on.

Radun je naveo da je Bambi već inovativan, ali da planira da ubrza modernizaciju, a u planu je i širenje te kompanije u regionu.
„Planiramo akvizicije u regionu, a to smo zamislili kao konsolidaciju u regionu. Na tome radimo i to će biti fokus u narednom periodu“, rekao je Radun.

Generalni direktor Imleka Ilija Šetka izjavio je da će fokus te firme biti na daljem razvoju brendova i ulaganju u kvalitet.
„Nastojaćemo da pojačamo investicije i kompaniju koja je već regionalni lider učinimo još uspešnijom“, poručio je Šetka.

Miloš Stojisavljević, generalni direktor Knjaz Miloša, rekao je da i toj kompaniji predstoje ulaganja u narednom periodu.
„Imamo jaku poziciju u Srbiji, gde smo lideri u proizvodnji flaširane vode. Regionalno širenje će poboljšati naš plasman“, rekao je on.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone, izjavio je da je ta banka investirala zajedno sa fondom jer se ova investicija „savršeno uklapa sa strategijom EBRD“.
„Kao akcionar učestvovaćemo u oblikovanju i transformaciji nekih od vodećih srpskih preduzeća“, rekao je Patrone.

Partner u Mid Europa Partners Tijeri Bodon poručio je na konferenciji da je taj fond u regionu već 16 godina i da namerava da ostane u Srbiji.
„Investiramo u Srbiji da bi tu i ostali. Nameravamo da se fokusiramo na kompanije koje ubrzavaju svoj ulazak na svetsko tržište“, rekao je Bodon.

On je podsetio da je taj fond poslednji put u Srbiji investirao u kompaniju SBB, a u inovativne usluge te firme uloženo je više od 200 miliona evra.

Oba partnera Mid Europa fonda složila su se da je ulaganje u SBB, iz kojeg je taj fond izašao prošle godine, bilo veliki uspeh.
„Veliki investitor se vraća u Srbiju“, zaključila je direktorka korporativnih i regulatornih poslova holding kompanije „Moji brendovi“ Svetlana Glumac.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

00 Agentkinja Nomi je snimljena…u potpunosti na pametnom telefonu

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Nove čuvarkuće – 53 domaća proizvoda metalske i prehrambene industrije

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Messi dobio pravnu bitku za registraciju svoje robne marke

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Čak 22 evropska grada udružila se protiv Airbnb-a

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Rimac Automobili preuzimaju Bugatti?

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Thomas Cook počeo da posluje kao internet turistička kompanija

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Lego pojačava potragu za eko materijalima za proizvodnju kockica

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Apple predstavio novi iPad Air i pametni sat

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Otvoren Huawei Centar za inovacije i digitalni razvoj

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Pringles kritikuju zbog ambalaže – mora da menja pakovanje

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Ikea u Švedskoj otvara svoju prvu second-hand radnju

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Najskuplji sir na svetu pravi se u Srbiji

Advertiser Serbia13. septembra 2020.

LVMH odustaje od preuzimanja Tiffany-ja?

Advertiser Serbia13. septembra 2020.

Walmart testira dostavu namirnica dronovima da kupce ne bi izlagali zarazi

Advertiser Serbia10. septembra 2020.