Agencije

MEDIJSKO TRŽIŠTE 2017, II deo: Intervju sa direktorima iz medijskih agencija u Srbiji

Razgovarali smo sa direktorima iz medijskih agencija o uspesima u 2017, o uticaju opštih tržišnih uslova na trgovinu medijskim prostorom, očekivanjima za 2018…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2017. godina?

Kako ocenjujete 2017. godinu u oblasti trgovine medijskim prostorom?

Koji globalni medijski, informacioni i marketinški trendovi će obeležiti sezonu 2017/2018 u oblasti planiranja i kupovine medijskog prostora?

Kakva su vam očekivanja za 2018. godinu u pogledu poslovnih uslova rada vaše kompanije?

null

Sanja Pešić, CEO Alma Quattro

…ocena uspešnosti agencije u 2017…Ova godina je za nas kao medijskog provajdera bila više nego uspešna. Premašili smo sopstvene planove za 4%, ostvarili dobru poslovnu i stratešku saradnju sa važnim partnerima, radili na modernizaciji, razmeni iskustava i znanja sa našim kolegama iz čitavog sveta. Kraj godine obeležio je ulazak u sferu digitalnih medija, što je za nas veoma važan korak napravljen u pravom trenutku. Zadovoljni smo što smo kraj ove veoma dobre godine dočekali sa novim, tehnološki savršenim LCD medijima koji se nalaze u samom srcu grada, centralnoj pešačkoj zoni na potezu od Kalemegdana do palate Albanija.

…ocena poslovne godine 2017…Ova godina bila je veoma uzbudljiva. Obeležili su je mnogobrojni pitch procesi za velike globalne oglašivače u čitavom regionu. Što se tiče našeg medija, posvetili smo ovu godinu modernizaciji mreže i uvođenju novih sadržaja. Osim toga oseća se i blagi rast tržišta ulaskom novih klijenata na medijsku scenu (Ikea) koji su tradicionalno oglašivači na klasičnom mediju kao što OOH. Ohrabrujuće da i mali, domaći privrednici sve više prepoznaju značaj i snagu ovog medija.

…trendovi na medijskom tržištu…Iako je vodeći globalni trend Programmatic buying, koji u razvijenim zemljama podrazumeva real time media buying, ne samo za digital već i za TV, OOH i print, ne očekujemo da će u Srbiji u sferi digitala, a još manje u sferi drugih medija, zaživeti u narednoj sezoni.
Primetna je pojava novih kanala komunikacije pa je, između svih ostalih izazova, i medija planiranje sve kompleksnije za klijente i njihove brendove. Globalni trend je kreiranje content-a i promovisanje inovacija, a ne samo prodaja oglasnog prostora. Većina internacionalnih brendova prisutnih i na našim prostorima ima pristup svojim globalnim rešenjima i alatima te su klijenti danas veoma edukovani kada su u pitanju novi trendovi i upotreba novih tehnologija u marketing komunikaciji.
Trend koji očekujemo u oblasti planiranja OOH jeste da ćemo sve više ići u pravcu formiranja mreža koje će odgovarati specifično targetiranim industrijama. Očekujemo sve više povezivanja OOH sa digital-om, naročito mobile advertising-om gde će uloga OOH biti da pozove (inviting), dok će uloga digitala biti za dalju pretragu (deep search).
Kod kupovine medijskog prostora ne očekujemo veće promene. Zbog velikog broja novih kanala komunikacije i fragmentacije i dalje je za očekivati da će glavni deo kupovine ići preko velikih media buying agencija, kao i do sada, jer je to posao za profesionalce.

…poslovna očekivanja u 2018…Kraj ove godine je obeležen otvaranjem digitalne ere u poslovanju Alme Quattro. U 2018. godinu ulazimo spremni za inovacije, dok će digitalni panoi našim klijentima omogućiti novi vid oglašavanje na OOH medijima. U ostalim sferama poslovanja očekujemo da ćemo raditi na održavanju standarda i na unapređivanju kvaliteta usluge koju pružamo, kao i na očuvanju poslovnih veza sa klijentima. Očekujemo spremni ulazak novih klijenata na srpsko tržište kao što je Lidl, a nadamo se i mnogim drugim.

null

Ana Mijajlović, Managing Director Havas Media Adriatic

…ocena uspešnosti agencije u 2017…Za nas je 2017. bila dinamična, zahtevna i uspešna. Dinamična, jer je u okruženju sve veće konvergencije između contenta, distribucije i komunikacija, Havas postao deo Vivendi grupacije – globalnog lidera u sadržaju, medijima i komunikacijama sa jedinstvenim pozicioniranjem u zabavi. Za nas ovo znači veliku prednost u odnosu na tržište medijskih agencija.
Zahtevna, po pitanju kompleksnosti klijenata ali i samih pitch procesa kojih je ove godine bilo dosta za vodeće internacionalne oglašivače i koji su zahvatili čitav region.
Uspešna, jer nismo izgubili fokus u pružanju najboljih usluga našim klijentima pa i u narednu godinu ulazimo u istom sastavu ali i pojačani sa nekoliko novih regionalnih klijenata obzirom na uspešno završene pitcheve. Rast agencije se osetio i ove godine, što je rezultiralo regionalnim širenjem i otvaranjem Havas office-a u Zagrebu.

…ocena poslovne godine 2017… 2017. godina bila je u znaku velikih izazova kao posledica ekonomskih prilika u svim sferama poslovanja. Veliki broj pitcheva za rezultat je imao jaku borbu među agencijama, pribegavanju kompromisnih rešenja, često praćenih neželjenim trendom što pristupačnije ponude, devalvirajući pri tom ključne vrednosti naše industrije – inovativnost i kvalitet.

…trendovi na medijskom tržištu…Sa zasićenjem oglašavanja, fragmentacijom medija i stalnim povećanjem kanala oglašavanja, za brendove postaje sve teže da se distinktuju i stvore smislene i održive veze sa svojom publikom. Ovo će ujedno biti izazov za medijske agencije, ali sa druge strane pripadnost Havasa globalnom lideru kao što je Vivendi, znači da smo u samom centru kreiranja sadržaja, komunikacije i distribucije, čime uspešno stvaramo odnos između brendova, potrošača i zabave. Pozicionirani smo tako da kreiramo nove smislene veze dodirujući potrošače u stvarnom životu kroz muziku koju vole (Universal Music Group), igrice koje vole (Gameloft), sadržaj koji gledaju (Studio Canal) i mesta za zabavu koje posećuju (Vivendi Live Events). Jednostavno rečeno, u mogućnosti smo da povezujemo brendove i publiku preko njihovih strasti i interesovanja u različitim sferama života.

…poslovna očekivanja u 2018…Pripadnost globalnom lideru znači pristup svim globalnim informacijama i ekspertizi kao i ubrzanu digitalnu transformaciju i razvoj talenata. Naša kompanija neguje program Havas University koji omogućava neprestane razvojne mogućnosti za sve svoje zaposlene širom sveta, pa smo između ostalog svi završili 100% Programmatic.
Biti inovativan, preduzetan, odgovoran, posvećen, saradljiv i velikodušan je deo miljea Havasa i sigurno će biti naša snaga i u narednoj godini.

 

MEDIJSKO TRŽIŠTE 2017, I deo: Intervju sa direktorima iz medijskih agencija u Srbiji

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Rad mladog dizajnera STEFANA GAJIĆA uvršten u internacionalnu izložbu o toleranciji

Advertiser Serbia18. oktobra 2021.

Treći Golden Drum Adriatic zaredom za McCann Beograd

Advertiser Serbia16. oktobra 2021.

MARKO PEŠIĆ: „Pomoći ćemo da polaznici AcademIAA svoje potencijale i perspektive sagledaju iz nešto drugačijih uglova“

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Video tribute o Draganu Sakanu na Golden Drum-u

Advertiser Serbia13. oktobra 2021.

DOBRINKA VIĆENTIJEVIĆ: „Dočaraćemo polaznicima svu raznolikost upotrebe različitih izvora podataka“

Advertiser Serbia13. oktobra 2021.

ANA MIJAJLOVIĆ: „Za sve koje marketing zanima, ovogodišnja AcademIAA je definitivno jedinstvena prilika za edukaciju“

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

LJUBICA VUKČEVIĆ: „Cilj nam je da donesemo vrednost i onima koji su na početku karijere, ali i onima sa dugogodišnjim iskustvom“

Advertiser Serbia11. oktobra 2021.

HETERO HOME – Nećemo više da se krijemo (ni u ormaru)

Advertiser Serbia11. oktobra 2021.

GORAN JANKULOSKI: „Cilj nam je da pripremimo sledeću generaciju marketara koja će 50% svojih medijskih budžeta trošiti onlajn“

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Degordian kreće s novim i unapređenim izdanjem Detangled edukacija

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Nova kampanja za Franck Cappuccino by Señor

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Zastrašujuće dobra saradnja: Dubioza kolektiv i Via Media predstavili spot „Kafana“

Advertiser Serbia7. oktobra 2021.

Vila Divljina: Fake smeštaj u borbi protiv realnosti divlje gradnje

Advertiser Serbia6. oktobra 2021.

Studiu Sonda Zlato na BalticBest-u!

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Kako smo napravili „hajp“ oko povratka u školu?

Advertiser Serbia15. septembra 2021.