Agencije

MEDIJSKO TRŽIŠTE 2017, I deo: Intervju sa direktorima iz medijskih agencija u Srbiji

Razgovarali smo sa direktorima iz medijskih agencija o uspesima u 2017, o uticaju opštih tržišnih uslova na trgovinu medijskim prostorom, očekivanjima za 2018…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2017. godina?

Kako ocenjujete 2017. godinu u oblasti trgovine medijskim prostorom?

Koji globalni medijski, informacioni i marketinški trendovi će obeležiti sezonu 2017/2018 u oblasti planiranja i kupovine medijskog prostora?

Kakva su vam očekivanja za 2018. godinu u pogledu poslovnih uslova rada vaše kompanije?

null

Marija Matić, Media Planning Director Direct Media

…ocena uspešnosti agencije u 2017…Na kraju decembra, sa sigurnošću možemo da kažemo da je 2017. za nas bila veoma uspešna.
Kada bih je opisivala, možda bih pre svega rekla interesantna i izuzetno izazovna. U nekim trenucima delovalo je kao da nema predaha, kao da se potpuno izgubila bilo kakva sezonalnost posla koja je postojala do sada. Činilo nam se da nikada nije bilo više prezentacija, kampanja, izveštaja… ali evo, na kraju, kažemo: bila je ovo veoma uspešna i lepa godina za Direct Media.

Treba istaći i da smo osvojili nekoliko nagrada na prestižnim festivalima kod nas i u regionu, da smo se pozicionirali kao prva medijska agencija sa full service digital uslugom. Kroz društveno koristan rad i niz predavanja i učešća koje smo imali na svim značajnijim konferencijama, pokazali smo da nam je uvek veoma bitno i društveno dobro i unapređenje struke i industrije u kojoj smo. Nagrada za korporativno volontiranje je dokaz tome.

Za nas je najbitnije da smo se dokazali kao pouzdan partner kojem oglašivači pružaju puno poverenje da ih vodimo kroz složeni medijski ekosistem.

Ono što uvek ističemo, je da imamo odličan tim ljudi koji su najveća vrednost Direct Media.

…ocena poslovne godine 2017…I dalje turbulentna, sa sve većim uticajem globalnih medija.
Medijsko tržište se oporavlja iz godine u godinu i to daje nadu u brži razvoj cele industrije.
I dalje je televizija najznačajniji mediji, ali digital definitnivno postaje drugi medij po važnosti. Kako će se cela industrija prilagoditi načinu funkcionisanja digitala i ekonomije koju ona donosi je veliki izazov. Postajemo deo globalnog procesa i to je najveća promena koju možemo da očekujemo.

…trendovi na medijskom tržištu…Čini mi se da ćemo u 2018. stići do one tačke kada će se industrija naći na raskrsnici. Mediji, koji u svetu nastavljaju da evoluiraju sve brže i gde tehnologija donosi sve više mogućnosti praćenja različitih sadržaja, postaju takvi i kod nas. Taj proces koji se već dugo najavljuje dolazi i na naše tržište. To se u medijima prvo vidi jer već danas na ovim prostorima imamo nekoliko mogućnosti izbora i načina praćenja različitih sadržaja.
Očekujem da će i ovo tržište iskoračiti na taj stepenik i početi sebe ozbiljno da posmatra kao tržište na koje su uveliko stigli globalni trendovi. Čini mi se da se prečesto uljuljkujemo da smo malo tržište, a da ne shvatamo da globalni procesi dolaze veoma brzo i neminovno.
Kod planiranja kampanja, ono što već primenjujemo, je da uvek postavljamo potrošača kojem se obraćamo u centar svih naših kampanja.
Samim tim, ceo proces planiranja i kupovine medija sve više ide na audience planning and buying. Digital je to uveo i to se sada prenosi i na sve druge medije. To je nova filozofija planiranja i samo takva može da opstane u ovoj tehnološkoj eri. Očekujem konačno ozbiljno pojavljivanje analitičara koji kombinuju tradicionalna istraživanja, baze podataka i matematičke analize kao osnov preciznog targetiranja.

…poslovna očekivanja u 2018…Direct Media je regionalni lider, ali i lider u inovacijama i sigurna sam da ćemo i u 2018. zadržati takvu poziciju. Ono što nas čini pravim liderima jeste stalno gledanje u budućnost, prepoznavanje glavnih trendova i reagovanje na njih.
Medijske agencije će morati da idu u pravcu povezivanja medijskih strategija i biznis rezultata oglašivača. Biće to težak posao ali samo je to jedini mogući pravac. Poznavanje potrošača i uključivanje više aspekata od razvoja strategije, načina komunikacije, stvaranja sadržaja i aktivacije na medijima biće u centru rada agencije.
Ono što je za nas veoma bitno je da se i cela adevrtajzing industrija konsoliduje. Postoje razlozi za optimizam. Nadam se da će industrija naći način da postane privlačna za mlade pametne ljude, koji imaju preduzetnički duh i koji imaju spremnost da se prilagode stalnim promenama koje mediji i komunikacije nose.
Performance marketing stiže. Mislimo o tome.

null

Iva Đurković, direktorka OMD Media

…ocena uspešnosti agencije u 2017…Za nas je ovo bila dobra godina. Jedan od osnovnih pokazatelja na osnovu kojih o ovome sudimo su poslovni rezultati klijentata na koje smo veoma ponosni.

…ocena poslovne godine 2017…Sve što se dešava na medijskoj sceni je u skladu sa privrednom klimom. Medijskim tržištem dominiraju veliki oglašivači. Televizija je glavni kanal komunikacije, što je potpuno u redu, uzimajući u obzir snagu ovog medija koja proističe iz njegove audiovizuelne prirode i velike gledanosti koju televizija ima na našem tržištu. Ulaganje u komunikaciju trebalo bi da bude jedan od osnovnih alata za plasman proizvoda na tržištu. Međutim, kod nas je za mnoge manje oglašivače ovaj neohodan alat praktično nedostižan i to je povratna sprega koja zapravo ograničava razvoj brojnih kategorija, kao i tržišta u celini.

…trendovi na medijskom tržištu…Značajan porast ulaganja u digitalno oglašavanje, traženje novih kanala komunikacije i borba za povećanu efikasnost.

…poslovna očekivanja u 2018…Naš posao se usložnjava. Okruženje u kome komuniciramo postaje sve kompleksnije, a potrošači sve zahtevniji. Ovakva situacija zahteva odličnu sinhronizaciju svih poteza i odluka u procesu ne samo plasmana, već i definisanja proizvoda i usluga. Zbog toga je neophodna vrlo bliska saradnja svih strana u ovom procesu kako poslovni rezultat ne bi izostao. Mi ćemo se truditi da i u narednoj godini damo svoj doprinos u ovom procesu.

Nastavak sutra…

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: MEDIJSKO TRŽIŠTE 2017, II deo: Intervju sa direktorima iz medijskih agencija u Srbiji - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

Glavni fokus IdejeX ove godine je transparentnost takmičenja

Advertiser Serbia23. aprila 2018.

McCann Sarajevo u sektoru marketinga i PR-a jedan od najpoželjnijih poslodavaca u BiH

Advertiser Serbia22. aprila 2018.

Digital elita na ovogodišnjoj Digital Day konferenciji

Advertiser Serbia21. aprila 2018.

HURA objavila AdEx za 2017. godinu

Advertiser Serbia20. aprila 2018.

Zlato za Neželjenu na Evropskom samitu McCann Worldgroup 2018

Advertiser Serbia19. aprila 2018.

Karim Rashid 1. juna dolazi na Brending konferenciju

Advertiser Serbia19. aprila 2018.

Najmađi znaju šta je dobro za njih

Advertiser Serbia19. aprila 2018.

Izabrani finalisti EFFIE AWARDS SERBIA

Advertiser Serbia19. aprila 2018.

Na devetoj DIRECT MEDIA Akademiji od poznatog digitalnog nomada FARIS JAKOBA saznajte „Kako ideje pokreću ljude“

Advertiser Serbia18. aprila 2018.