Agencije

Medijski trend 2019: Doba sveprisutnog TV-a

U narednih sedam dana predstavićemo vam Izveštaj o medijskim trendovima u 2019. godini, koji je kreirala Direct Media United Solutions, a u kojem ćete imati priliku da pročitate o najznačajnijim medijskim trendovima u svetu ali i da prepoznate gde se globalni trendovi nalaze kada je u pitanju naše tržište. Izveštaj je pripremila Ljubica Vukčević, Insight Manager Direct Media United Solutions

 

null

Ljubica Vukčević, Insight Manager Direct Media United Solutions

 

Iako smo skloni da često mislimo da su globalni trendovi daleko od nas, internet i milenijalci doneli su na naše tržište potpuno drugačiju konzumaciju medija. Više nam nije dozvoljeno da razmisljamo lokalno. Ipak, postoje neke specifičnosti našeg tržišta kojih ćemo se dotaći u ovom izveštaju. Videćemo šta tačno znači “doba sveprisutnog TV-a”, razmotriti da li je OTT TV ubio linearnu televiziju, gde je Srbija kada je u pitanju vertikalni video i “bite sized” advertising, ko ima najbolje chetbotove na tržistu, kako je Srbija postala jedna od vodećih zemalja po broju blokčein developera, kako nam stiže marketing preko audio zapisa na „smart speakerima”, koji su nove “must” stvari kada je u pitanju mobilni marketing ali i influenseri.”– izjavila je Ljubica Vukčević Insight Manager Direct Media United Solutions.

Izveštaj počinje trendom “sveprisutne televizije” nakon čega ćemo iz dana u dan predstavljati i druge medijske trendove koji će obeležiti 2019. godinu.

***
OTT TV nije kanibalizacija linearnog TV-a – on je njegova dopuna, navodi se u izveštaju Direct Media United Solutions o medijskim trendovima u 2019…Iako gledanje televizije uživo opada u poslednjoj deceniji (sa 10,5 časova u 2010. na 4,1 čas u 2018. godini u SAD), prema Nilsenu, TV je i dalje medij koji oduzima najveći deo našeg vremena (43% ukupne medijske potrošnje). To znači da TV još uvek ima najveći domet (eng. reach) i upravlja sa najviše vremena.

null
null
Over-the-top televizija jeste vid emitovanja novog doba. Gledanje TV-a preko striminga uživo, servisa „BBC iPlaier”, „Netfliks”, multiplatformskog videa, pametnih telefona i konzola pokrenuto je u eri sveprisutne televizije i rastućeg sadržaja. Šta je to što iz ponude servisa kao što su „Amazon Prime”, „Hulu TV”, „Sling TV”, „HBO Nov” i „Netflik” promenilo emitovanje? Pristup na zahtev, video na zahtev, samostalno emitovanje, multi-monitorsko gledanje, fleksibilna pretplata, suženi televizijski snopovi/mršavi snopovi, originalni sadržaj, interakcija sa publikom, isplativi paketi samo su delovi ponude. Emitovanje je, dakle, otišlo dalje od linearne televizije, skupih kablovskih paketa i nefleksibilnog programskog podešavanja.

Striming i OTT televizija su „pogodni za televizijsko oglašavanje” u strimovanim i ciljanim reklamama. Analiza velike količine podataka i medijske publike jeste nova tendencija u delatnosti emitovanja i televizije, koja prevodi TV reklame na sledeći nivo. Informacije o pretplatnicima i podaci povučeni iz više izvora uključujući „Social TV”, angažovanost na mreži, alati za merenje medijske publike itd. oblikuju televizijsko oglašavanje.

Ovo dokazuje da, iako striming giganti poput „Netflix”-a nastavljaju da se šire na globalnom nivou, internet televizija ne kanibalizuje emitovanje – ona ga dopunjuje.

Budućnost televizije leži u personalizovanoj tehnologiji, iskustvu gledanja na zahtev, distribuciji individualizovanog sadržaja, maratonskom gledanju, kratkim televizijskim emisijama i nezavisnom bioskopu, inovativnim televizijskim formatima, više lokalizovanom i lokalnom sadržaju, modelima bez reklama do modela sa ciljanim reklamama i činjenici da su svi ljudi povezani na mobilni telefon.

Dakle šta se događa u Srbiji?

U Srbiji, linearno televizijsko emitovanje je još uvek apsolutni kralj. Prosečna dnevna TV gledanost u 2018. godini iznosila je 5,3 sata. Od početka 2017. godine, Nilsen prati odloženo gledanje emisija u Srbiji i trenutni udeo odloženog gledanja jeste oko 2,5% iako 25% svih TV paketa poseduje ovu opciju.
Tendencija je da se prihvata digitalni tip prijema – ukupni digitalni prijem iznosi skoro 85% (30% više u odnosu na 2015!)

U Srbiji se TV sadržaj uglavnom i dalje prati preko TV ekrana – samo 10% televizijskih gledalaca prati TV program na kompjuteru, 3% na tabletu i 9% na pametnom telefonu.

Od januara 2016. godine, „Netlix” je dostupan u Srbiji, ali je njihov tržišni udeo još uvek veoma mali – prema Nilsenu i TGI Srbija, tržišni proboj „Netflix”-a je oko 1%.

Imajući u vidu OTT TV, IPTV proboj u Srbiji je i dalje oko 18%. U oktobru ove godine SBB je uspostavila EON platformu – ova platforma omogućava televizijsko emitovanje visokog kvaliteta, video na zahtev, multi-monitorsko gledanje, glasovnu pretragu itd. Zbog još uvek malog proboja pametnog TV-a (16%) u poređenju sa 29% na svetskom nivou, EON sa svojom platformom čini da svaki TV bude pametan. Ova platforma omogućava vam da gledate sadržaj na TV-u pomoću „EON Smart Box“-a, na tabletu i pametnom telefonu, računaru ili uređajima za strimovanje (kao što su „NVIDIA SHIELD“, „Chromecast“ i „AirPlai“), stoji u izveštaju Direct Media United Solutions.

Ceo izveštaj Direct Media United Solutions o medijskim trendovima pogledajte ovde.

Autor: Ljubica Vukčević
Izvor: Direct Media United Solutions, Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MARIJA MATIĆ: „Modul Mediji u okviru ovogodišnje AcademIAA bavi se aktuelnim trenutkom i pre svega uticajem pandemije na medije i medijsku industriju globalno i lokalno“

Advertiser Serbia25. oktobra 2020.

Represent Communications je zvanična agencija CEFTA sporazuma

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Proglašeni dobitnici osmog SoMo Borca

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.

Kako je Covid-19 stavio tehnologije u fokus poslovanja? Direct PERSPECTIVE Talks webinar u petak, 9.oktobar u 12h

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

SAATCHI & SAATCHI HRVATSKA osvojio Srebro na Cresta Awards

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

Komparativna analiza konzumacije medija u regionu u vreme COVID-a – Četvrtak, 8.oktobar WeCann Live webinar

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Doktori superheroji dobitnici “ACT Responsible” priznanja u kategoriji COVID 19

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Društvo Srbije za odnose s javnošću dodelilo nagrade

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Svetla strana pandemije

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks: Kako u Covid-19 vremenu gradimo brendove koje će potrošači voleti?

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.