Ljudi

[MEDIJSKA UDRUŽENJA 2018/19] IZABELA BRANKOVIĆ, Direktorica Asocijacije medija: „Asocijacija medija učvrstila je svoju poziciju najrelevantnijeg medijskog udruženja u Srbiji“

Ljudi

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih medijskih udruženja u Srbiji. Ovoga puta čast je pripala Izabeli Branković, Direktorici Asocijacije medija da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog udruženja u 2018, kao i planovima za 2019…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za Asocijaciju medija protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša Asocijacija sprovela tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vaše Asocijacije u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Asocijacije medija?

– Ja sam na dužnost izvršnog direktora Asocijacije medija stupila u januaru 2019, ali sam upoznata kako i šta je organizacija radila i tokom minule godine, i ranije. Kroz izveštaje sam prepoznala poseban ponos prethodnog rukovodstva na doprinosu u izradi Strategije javnog informisanja i učešća u radnoj grupi za izradu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima. Naši predstavnici bili su redovni učesnici na međunarodnim konferencijama o medijskim slobodama na poziv Evropske delegacije u Tirani i na poziv Međunarodne asocijacije novinskih izdavača (ENPA) u Sofiji.

Realizovana je i istrazivačka studija o medijskim merenjima „Prava mera medija“ početkom 2018 i istoimena strukovna konferencija, sa više od 20 predavača i panelista iz Srbije i sedam evropskih zemalja, u oktobru 2018.

Naravno, u agendi su bile i edukativne aktivnosti u okviru projekta „Mladi mediji“ u saradnji sa DW Akademijom. Sve u svemu, puna aktivnost i na nacionalnom i na internacionalnom planu – za ponos i elan novom rukovodstvu.

Tako, sumirajući prošlu godinu, sve se uklapa sa činjenicom: Asocijacija medija učvrstila je svoju poziciju najrelevantnijeg medijskog udruženja u Srbiji i jednog od najvažnijih sagovornika, kako domaćih tako i međunarodnih institucija zainteresovanih za unapređenje profesionalnih i etičkih standarda medijske industrije.

Kako ocenjujete položaj Asocijacije medija i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– Asocijacija medija, među novinarskim i medijskim udruženjima, ali i na javnoj sceni, već godinama ima ozbiljan uticaj i ugled, ali sa njima deli i sve probleme neuređene medijske scene i tržišta.

Problemi sa kojima se Asocijacija suočava podeljeni su u tri grupe: nepovoljan politički ambijent za profesionalni i odgovoran rad medija u javnom interesu, teška finansijska situacija i nepotpuno i pogrešno primenjena medijska regulativa.

Štampani mediji, pri tome, nikako ne uspevaju da se izbore sa iskušenjima digitalne ere i usklade produkciju i poslovanje, kako sa promenjenim zahtevima publike, tako sa i novim načinima poslovanja. U odsustvu nezavisne verifikacije tiraža i još nedovoljno prihvaćenog i priznatog sistema merenja u sferi onlajna i digitala, industrija štampanih medija gubi domet i uticaj, a elektronska izdanja uporno posežu za tabloidizacijom. Za ovako tešku situaciju, nema ni brzih, ni jednostavnih rešenja.

Promene zavise od političke volje, ali i kvaliteta medijskog sadržaja i medijske pismenosti…

Naravno, sve to uz neizbežne korekcije medijskog zakonodavstva u skladu sa duhom vremena i zahtevima inovativnih medijskih sadržaja na različitim platformama, ali još više dosledna primena medijske regulative.

Dakle, neophodan je multidisciplinarni, ali i interdisciplinarni paket mera za postepeno poboljšanje stanja u novinarstvu i medijskoj industriji. Za to su, međutim, potrebni volja, razumevanje i znanje svih aktera na društvenoj sceni, ne samo medijskih.

Koje probleme u funkcionisanju medija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja medija?

– Prvi osnovni uslov za poboljšanje položaja medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara je nezavisnost u svakom pogledu. To podrazumeva autonomnu i odgovornu uređivaćku politiku, zasnovanu na balansu javnog i legitimnog poslovnog interesa, ali i otvoreno medijsko tržište na kojem su svi takmičari u ravnopravnim startnim pozicijama. Naravno, i striktno poštovanje zakona, poslovnog i novinarskog kodeksa i jačanje samoregulacije, kroz povezivanje uticaja, dometa i značaja Saveta za štampu. Ako je reč o Asocijaciji medija, njena snaga i reprezentativnost bili bi znatno veći ukoliko bi i najveći izdavači štampanih, ali i onlajn i lokalnih medija, utvrdili minimum zajedničkih interesa, dostigli nesporan legitimitet i kredibilitet da bi se, u partnerstvu sa srodnim organizacijama, izborili za bolji položaj medija. Kako u domenu svakodnevne produkcije i uslova poslovanja, tako i zakonske regulative…A, u celini: na dobrobit svih!

Kako vidite odnos medija sa najvećim oglašivačima? Kako vidite odnos medija i agencija za tržišne komunikacije (media/advertajzing/PR)? Koje su vaše preporuke za razrešenje problema između medija i oglašivača, a koje za razrešenje problema između medija i agencija za tržišne komunikacije, ukoliko smatrate da ti problemi postoje?

Mediji su svuda u svetu, manje ili više, u poziciji zavisnosti od budžeta oglašivača i u tom kontekstu spremni su da izađu u susret potrebama oglasivača. U Srbiji, poslednjih godina i kod nekih medija, ta saradnja prelazi granice profesionalnog i svrstava se u ono što zovemo klijentelizam. Ipak, odgovornost je na obe strane.

Asocijacija je, u saradnji sa stranim partnerima, radila i na edukaciji u oblasti poslovne etike medija, gde je osnovna premisa bila da medij može da povrati poverenje samo ako svoj posao uredi na principima etičkog rukovođenja. S druge strane, predstavnici Asocijacije aktivno su učestvovali u donošenju Zakona o oglašavanju, imaju saradnju sa strukovnim organizacijama oglašivača i agencija preko IAA i PKS, sa kojima imamo zajedničke ciljeve da se putem samoregulacije uvede red na trzištu oglašavanja. Još jedan od doprinosa Asocijacije tim procesima je rad na uvođenju standarda i unapređenju oblasti medijskih merenja, a to je jedino moguće kroz bolju saradnju sa oglašivačima i agencijama. Tu smo stvarno na dobrom putu, a za ovu temu smo zainteresovali i strane organizacije kao što je IREX, kroz USAID SMS projekat u Srbiji…

Koje će značajne projekte i aktivnosti Asocijacija medija sprovesti u 2019. godini?

– Napravili smo ambiciozan plan za 2019 i uveliko smo počeli da ga primenjujemo. Pored ugovorenog kalendara godišnjih aktivnosti, koji se odnosi na nastavak započetih poslova i prisustvo Asocijacije u domaćim i međunarodnim programima, forumima i seminarima, ideja je da poseban akcenat bude na proširenju članstva i animaciji partnera iz sveta biznisa, koji nisu ključni, ali su svakako bitni faktor našeg daljeg razvoja, kao respektabilne organizacije. Jasno i precizno, podeljene su uloge svima, koji žele da pomognu da se medijska slika dovede na viši nivo.

Svi treba da imamo zajednički interes i pored razlika, koje su na medijskoj sceni, ne samo Srbije, toliko očigledne. Mislim da je gubljenje vremena pričati bajke o potpuno nezavisnom novinarstvu u ovom stvarnom svetu surove zavisnosti i opšte trke za uticajem i profitom. To nikako ne znači da novinarstvo treba da se preda i prepusti… Naprotiv, novinarstvo je oduvek bilo sinonim za borbu, hrabrost i ono najteže, ali i najsvetije – istinu.

To je bitka bez kraja, ne sprint na 100 metara, već maraton za maratonom…Pa, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da trčimo! Ni Asocijacija medija nema nameru da stoji u mestu: imamo statut i kodeks, insistiramo na poštovanju! Sve ostalo je u pokretu: pratimo i usvajamo savremene trendove, tražimo najbolja rešenja…

I ako mi dozvolite, da zaključim ličnim stavom, dakle iz iskustva osobe koja duže od dve decenije radi u medijima i čini joj se da je tek počela. Za mene, svaki medij je živ organizam, koji treba da se proda, ali i sačuva dušu…

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Ljudi

MILOJE SEKULIĆ: „Ulazimo u ono što teoretičari nazivaju „the new normal”, a šta će to biti, bojim se da će svako imati svoju viziju“

Advertiser Serbia25. maja 2020.

Louise Tingström, radila je spajanja vredna 200 milijardi evra a 27. maja je na DK Talks-u

Advertiser Serbia22. maja 2020.

Podkast Džoa Rogana prelazi na Spotify, ugovor 100 miliona dolara

Advertiser Serbia21. maja 2020.

Ask an expert: SLOBODAN ĐINOVIĆ, direktor kompanije Orion Telekom

Advertiser Serbia19. maja 2020.

VESNA BEGANOVIĆ, Via Media: „Mi smo važna karika u oporavku i modernizaciji ekonomije“

Advertiser Serbia15. maja 2020.

REM pokrenuo postupak protiv Željka Mitrovića

Advertiser Serbia14. maja 2020.

BK10 predstavlja: Komunikacija u vremenu pandemije

Advertiser Serbia14. maja 2020.

Branka Batričević članica žirija MIXX Awards Europe

Advertiser Serbia11. maja 2020.

Komunikacijski laboratorij suosnivač mreže regionalnih agencija SEEnthesis

Advertiser Serbia7. maja 2020.

Genijalni (samo)dizajneri sveta: KRAFTWERK…In memoriam FLORIAN SCHNEIDER

Advertiser Serbia7. maja 2020.

Bujoševiću istekao mandat, RTS raspisao konkurs za novog generalnog direktora

Advertiser Serbia6. maja 2020.

Ask an expert: MIHAILO JANKOVIĆ, direktor Nectar Grupe

Advertiser Serbia5. maja 2020.

Jednim tvitom snizio vrednost svoje kompanije za 14 milijardi dolara

Advertiser Serbia2. maja 2020.

O komunikaciji i leadership-u u krizi učite od „Top Woman in PR“ – Marian Salzman

Advertiser Serbia30. aprila 2020.

Ask an expert – Novi online format Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia29. aprila 2020.