Mediji

Mediji u Crnoj Gori: Nikad gore stanje

Mediji

PODGORICA – Iako su oštro podeljeni u vezi sa aktuelnom društveno političkom situacijom u zemlji, većina crnogorskih medija i novinara saglasni su da stanje u novinarstvu nikada nije bilo gore – od teške socijalne situacije preko pada novinarskih sloboda do erozije profesionalnih standarda.

Koliko su na Dan novinara oni nezadovoljni svojim položajem i odnosom države i nivoom profesionalizma u medijima?

Mala primanja, prekovremeni rad koji nije plaćen, rad tokom praznika, loš tretman poslodavaca samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno suočavaju crnogorski novinari.

U 57 crnogorskih medija radi 809 novinara, čija prosečna zarada iznosi 470 evra, što je manje od državnog proseka.

Oko 45 posto novinara radi uobičajenih osam sati ali je onih koji svakoga dana rade prekovremeno 23 posto.

Izloženi su pritiscima, pretnjama otkazima i mobingu kaže Marijana Camović iz Sindikata medija koja za takvo stanje odgovornim smatra i poslodavce ali i same novinare:

„Dometi crnogorskog novinarstva ne mogu biti visoki dok su u redakcijama ljudi koji su nezadovoljni svojim poslom i tretmanom koji dobijaju u medijskim kućama u kojima rade. Oni ne mogu da daju maksimum kada od svoga rada ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. Poslodavci moraju biti svesni toga i znati da i sebi nanose štetu kada smanjuju troškove kroz ukidanje radnih mesta, smanjuju zarade i dodatno opterećuju preostale zaposlene. Sa druge strane i novinari moraju biti solidarniji jer ako su neki danas u boljoj poziciji od kolege kojem je smanjena zarada, koji trpi mobing i kojem se preti otkazom samo zato što je imao hrabrosti da ukaže na kršenje prava to ne znači da i on sam sutra neće biti u istoj poziciji. Zato moramo dok nas ima da budemo solidarni i popravimo svoj položaj jer niko drugi to neće uraditi za nas.“

Osim teške socijalne slike crnogorskog novinarstva, problem je i pad novinarskih sloboda na šta godinama ukazuju renomirane međunarodne organizacije ali i Evropska komisija u gotovo svakom izveštaju o napretku Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU.

Nerasvetljeno ubistvo Duška Jovanovića i nerasvetljeni brojni napadi na novinare medija koji kritikuju vlast i pišu o kriminalu govore o atmosferi ne bezbednosti i nesigurnosti u kojoj rade domaći poslenici javne reči .

To je u izjavi za RSE rekao Nikola Marković, predsednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima i ubistava:

„Država, osim u jednom slučaju koji nije pravposnažan, a to je napad na Lidiju Nikćević, nije uspela da do kraja otkrije i procesuira napadače na naše kolege. Podsetiću vas da je tek nakon velikog pritiska komisije i javnosti Tufik Softić dobio obezbeđenje i to posle nekoliko godina. Ako novinari u Crnoj Gori moraju da rade svoj posao pod policijskim obezbeđenjem, kao što je bio slučaj sa Oliverom Lakić koja ga se odrekla shvatajući apsurd te situacije, jasno vam je da ne možemo govoriti o nekoj velikoj slobodi i demokratskom ambijentu u kojem mi radimo.“

Marković ne očekuje ni da će u 2015 godini biti mnogo bolje:

„Ne dočekujemo je sa velikim optimizmom kada su u pitanju rasvetljavanja dosadašnjih napada na naše kolege ali to ne znači da komisija na čijem sam čelu a verujem i sve naše kolege neće učiniti sve kako bi se bar jedan slučaj u 2015. rešio. Očekujem da kimisija ako ništa drugo utvrdi institucionalnu nesposobnost i nedostatak političke volje ukoliko ne dođe do rasvetljavanja bar jednog slučaja napada na novinare u Crnoj Gori.“

No težak socijalni položaj novinara i nesigurnost i rizici sa kojima se suočavaju u pogledu bezbednosti nisu jedini problemi. Problemi postoje i iznutra odnosno u eroziji profesionalizma , izmišljotinama , naglašenoj tabloidizaciji i generalnom padu profesionalnih standarda u crnogorskim medijima.

Zašto je to tako upitan je analitičar medija Dragoljub Vuković:

„Ja mislim da je probleme generalno kada bilo koji medijski proizvod, bilo da je to informacija, prilog, priča postane roba i onda se iz vida gube neke važne funkcije koje mediji imaju u demokratskom društvu poput da pre svega služe građanima i javnom interesu. Znači mi imamo situaciju da ako vi hoćete da nešto prodate, ako hoćete da vaša vest bude roba vas je onda baš briga za javni interes jer vi hoćete da prodate to.“

 

Autor: Predrag Tomović
Izvor: slobodnaevropa.org

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Australijski sud: Mediji odgovorni za komentare čitalaca na Facebook-u

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Zahvaljujući EON-u gotovo neograničen sadržaj sada je dostupan na zahtev na gotovo svakom uređaju

Advertiser Serbia7. septembra 2021.

Televizija Happy dobila dozvole za četiri nova kanala

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Kina zabranila prikazivanje feminiziranih muškaraca na televiziji

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Više od dva miliona domaćinstava gleda program u HD rezoluciji

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Kanal Arte želi da postane prva evropska audiovizuelna kulturna platforma

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

„Hit tvit“ je plagijat: Prvostepena presuda u korist Olje Bećković

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Podneti Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka za jun 2021

Advertiser Serbia30. avgusta 2021.

Axel Springer preuzima Politico

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Eurostat: Građani Srbije su tokom 2020 internet najviše koristili za čitanje vesti

Advertiser Serbia26. avgusta 2021.

U Srbiji 140 medija više nego prošle godine

Advertiser Serbia23. avgusta 2021.

Serija „Porodica“ otkupljena za prikazivanje u Severnoj Americi

Advertiser Serbia20. avgusta 2021.

Kultna serija „Alo, alo“ se prikazuje sa upozorenjem o “uvredljivom sadržaju”

Advertiser Serbia19. avgusta 2021.

Veliki uspeh RTS-ovih serija na Sarajevskom filmskom festivalu

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u julu 2021. godine

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.