Analize

Mediji u 2018. godini: Da li mediji pišu samo o teškim temama i rijaliti programima?

Uz pomoć startapa Digital Element analizirani su online mediji u 2018

 

Kakvi smo bili u prethodnoj godini? Šta nas je okupiralo, koje teme smo pratili? Da li smo više pažnje poklanjali lošim vestima, ili onim dobrim? Ovo su samo neka od pitanja kojima ljudi vrše retrospektivu prethodne godine, uz ideju da će naredne godine biti bolji i da neće dozvoliti vestima iz okoline da utiču na njihovo raspoloženje.
Često se u našem društvu može čuti upravo to – da su mediji krivi za plasiranje loših vesti, da se samo piše o hronici i tragičnim događajima. Da li je to stvarno tako ili je to samo naš osećaj i način da prebacimo krivicu na nekog drugog – u ovom slučaju na medije?
Uz pomoć starapa Digital Element, koji je prvi na našim prostorima razvio alate za čitanje i razumevanje srpskog jezika, izvršena je analiza objavljenih vesti u prethodnoj godini: O čemu se najviše pisalo u 2018, na koje tekstove su čitaoci najviše ostavljali komentare i koje su vesti najviše delili na društvenim mrežama.
Softver Digital Elementa prikuplja podatke sa više od 300 sajtova, što predstavlja najreprezentativniji skup onlajn medija u zemlji. Zahvaljujući njegovim alatima za prikupljanje medijskog sadržaja, dobijamo sveobuhvatnu sliku svih nacionalnih, ali i lokalnih onlajn medija u Srbiji.

null

Iako se stiče utisak da su u medijima najzastupljeniji hronika i teške teme, analiza pokazuje drugačije. Najzastupljenije su vesti iz rubrike „Život“. Ovo je vrlo logičan podatak ako uzmemo u obzir da ova rubrika u sebi sadrži i neke podrubrike – javne ličnosti, Beograd, društvo, servisne informacije i sl. Tekstovi o poznatim ličnostima su među najčitanijima. Nakon rubrike „Život“ najviše se piše o temama vezanim za politiku. Među njima najčitanije su vesti o predsedniku Srbije, o srpskoj diplomatiji, kao i o stanju na Kosovu.
Iako čitaoci često imaju utisak da „Hronika“ zauzima veliki medijski prostor, ovi tekstovi po broju objava našli su se na četvrtom mestu, a ispred njih su tekstovi posvećeni sportu. Sportske teme se i više dele i komentarišu na društvenim mrežama, pogotovo kad je reč o uspesima naših sportista. Među najčitanijim sportskim vestima bile su one o plasiranju Crvene Zvezde u Ligu šampiona i o osvojenim titulama Novaka Đokovića. Ove vesti su prve na tabeli i po broju ostavljenih komentara čitalaca.
Treba imati na umu da su i prethodnu godinu obeležile teške teme koje su zahtevale višenedeljno medijsko praćenje – od neizvesne društveno-političke situacije na Kosovu, do smrti nekih od najvećih umetnika na ovim prostorima, glumca Nebojše Glogovca i glumice Milene Dravić, što je dodatno uticalo na izbor tema u medijima.
Kada poredimo odnos objavljenih tekstova o politici, sportu i rijaliti programima, dolazimo do zanimljivih rezultata – skoro četiri puta manje se piše o rijaliti programima, nego o politici, a sportske vesti zauzimaju dva i po puta više prostora u medijima nego tekstovi posvećeni rijaliti programima. Isto tako, više komentara čitalaca imaju vesti o politici i o sportu, nego one o rijaliti programima. Ipak, ako uzmemo u obzir i to da rijaliti programi zauzimaju veliki deo televizijskog programa, jasno je što čitaoci imaju utisak – da su rijaliti teme svuda oko nas.

A da li mediji pišu samo o teškim temama, ili se u njima nalaze i lepe vesti, one o ljubavi, sreći, uspehu?

null

Uz pomoć tehnologije za prikupljanje i obradu podataka kompanije Digital Element, analizirali smo i koliko se u našim medijima piše o afirmativnim pojmovima koji su sastavni deo većine novogodišnjih želja – ljubav, sreća, smeh i zdravlje. Najviše tekstova, čak 148.017 tekst, bilo je napisano na temu „ljubav“. Ovo je vrlo logičan podatak jer je u ovoj kategoriji najveći broj tekstova bio posvećen ljubavnom životu poznatih osoba o čemu mediji vrlo rado pišu. Najčitanije vesti bile su one o ljubavnom životu pevačice Emine Jahović – o njenom razvodu, ali i o novoj vezi. Takođe, vesti o pevaču Darku Laziću, koji se oporavio posle teške saobraćajne nesreće i čeka prinovu i dalje zauzimaju veliki medijski prostor. U skladu sa tim, najviše komentara na vesti imale su upravo vesti sa temom „Ljubav“. Nakon ove teme najviše je objavljeno tekstova u kojima se pominje pojam „Sreća“, njih 94.343. Članci koji govore o sreći najčešće su posvećeni uspehu sportista, ali i o priznanjima umetnika ili zanimljivim životnim pričama pojadinaca koji su uspeli da skroje život po svojoj meri. Takvi tekstovi su među najčitanijima. Nakon „Ljubavi“ i „Sreće“ najviše se piše o „Zdravlju“ – saveti, preporuke, statistike – kako da očuvamo zdravlje i budemo još zdraviji. Čak 76.676 tekstova u prethodnoj godini bilo je posvećeno zdravlju u online medijima. Od ukupnog broja analiziranih, najmanje je tekstova u kojima se spominje „Smeh“ – objavljeno je njih tek 31.566 što je osetna razlika ako ovaj broj poredimo sa prethodnim temama.
Tekstovi koji govore o vedrim temama nisu zanemareni u medijima, ali im se ne poklanja pažnja kao nekih drugim rubrikama. Ipak, mediji su oduvek bili samo to – ogledalo jednog društva.

Ukoliko se svi potrudimo da u novoj godini živimo bolje, možda će takve teme i više biti prisutne u medijima.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Posle drugog vikenda Senke 2 opet probijaju rekorde

Advertiser Serbia19. novembra 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 4. do 10. novembra 2019

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

6 reklama sa najefektnijim multikulturalnim marketinškim porukama u poslednjih nekoliko godina

Advertiser Serbia13. novembra 2019.

HURA-ine agencije osvajaju inostrana tržišta: U 2018 zabeleženo 250 miliona kuna prihoda od izvoza

Advertiser Serbia7. novembra 2019.

Na internetu je 4,1 milijarda ljudi, četiri puta više nego 2005

Advertiser Serbia6. novembra 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 28. oktobra do 3. novembra 2019

Advertiser Serbia5. novembra 2019.

Kolumna DARKA JOVANČIĆA, Digital Group Account Manager DIRECT MEDIA United Solutions: Da li možemo u potpunosti verovati veb-sajt analitici i zašto ne?

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. oktobra 2019

Advertiser Serbia22. oktobra 2019.

Unicode objavio listu najpopularnijih emoji-ja

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. oktobra 2019

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u trećem kvartalu 2019

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

Samo trećina kompanija ostvari korist od ulaganja u analitiku

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Srbija ima 2.357 registrovanih medija

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Predstavljeni rezultati Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju za 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

SEBASTIAN RENNACK, viši ritejl analitičar, LZ Retailztics: Pred multi-format ritejlerima su veliki izazovi

Advertiser Serbia8. oktobra 2019.