Konferencije

MAŠA VODUŠEK, Pro Plus: „Glavni problem PR-a danas je to što se nikada nije oporavio od krize iz 2008. godine“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će ove godine biti održana od 1. do 4. juna u Termama „Olimia“ u Sloveniji, razgovarali smo sa istaknutim predavačima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Maši Vodušek, Public relations representative u Pro Plus (Slovenija)…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia.

 

Molim vas da predstavite sadržaj vašeg predavanja koje ćete održati na predstojećoj PRO PR Conference

– Svakodnevna promena je postala naš stalni pratilac. Ono što se dogodilo juče je već stara vest i svaki dan je nova prilika da se na površinu iznesu nove ideje, novi sadržaji i nove priče. Kako se odvijala “Transformacija odnosa s javnošću na televiziji” i koji su njeni izazovi biće tema mog predavanja. Kako najbolje spojiti oba sveta – tradicionalni PR sa porastom novih kanala za komunikaciju, društvenim mrežama i stalnim angažovanjem naših gledalaca na različitim platformama biće prikazano putem studije slučaja jedne od najpopularnijih emisija, koja se trenutno emituje na našem programu u Sloveniji. “TV Tainment” nikada ranije nije bio tako uzbudljiv i izazovan.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni problemi sa kojima se PR susreće?

– Danas više nego ikada PR ima odgovornost da prenese adekvatne poruke u pravo vreme, na pravim platformama ključnim ciljnim grupama. Bili smo i još uvek smo svedoci perioda neizvesnosti koji je za sve nas možda u prošlosti bio nezamisliv. Kome verovati u ovom modernom svetu koji se neprestano menja i šta to poverenje znači za sve uključene strane, odvija se pred nama kao glavno pitanje. PR može i uglavnom mora da opravda svoju ulogu da kroz filter izvuče relevantne, proverene i autentične informacije.

Na ovaj način PR opravdava svoju društveno odgovornu ulogu u svetu zasićenom buzz-ovima trenutnih informacija, preplavljivanjem interakcijama na društvenim mrežama, uznemiravanjem lažnim vestima, neproverenim činjenicama i kriznim situacijama koje doživljavamo praktično bez pauze.

PR se kontinuirano suočava sa savremenim izazovima, a glavni problem PR-a koji i danas postoji jeste to što se nikada nije istinski oporavio od krizne situacije iz 2008. godine. Uspeli smo da dođemo do oporavka ekonomske situacije, dok je PR među ključnim donosiocima odluka ostao u staroj percepciji, gde je izgubio svoju poziciju i značaj iz prošlosti. Dok se ova percepcija u potpunosti ne obnovi, PR će i dalje pokušavati da opravda svoju težinu i značenje u integrisanim poslovnim modelima.

Navedite bitne karakteristike uspešnog PR profesionalca

– U PR profesiji je neophodno biti u toku sa svim bitnim elementima društvenog dešavanja. Dobra informisanost i obrada aktuelnih informacija u društveno-kulturnom, ekonomskom, psihološkom, političkom i istorijskom smislu su osnovne karakteristike svakog PR profesionalca. Istovremeno, neophodno je umeti da sve ove informacije povežemo i primenimo kako bismo u svakom trenutku mogli da savetujemo o bilo kojoj stvari.

Uputite poziv potencijalnim posetiocima da posete ovogodišnju PRO PR Conference

– Nikada pre, ostati mlad i ići u korak sa blagostanjem, nije toliko bila u našem fokusu i u govoru savremenog diskursa. Tako je za program 18. PRO PR konferencije postavljen slogan: Podmladite odnose s javnošću, podmladite sebe. Za sve koji treba da budu u toku sa globalnim trendovima današnjeg sveta odnosa s javnošću, ova konferencija je obavezna da se poseti. Pošto je globalna zdravstvena kriza legitimno postavila sve naše aktivnosti online, vreme je da ponovo razgovaramo in vivo o stalnim savremenim promenama i novim aspektima komunikacija.

Ovo će biti još jedna prilika da se razmene primeri dobre prakse i iskoristi trenutak.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Konferencije

Ian Yeoman na konferenciji Future Tense – Ko je turista budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

Advertiser Serbia23. maja 2022.

Meka moć ekrana Balkana – U čemu je „meka moć” balkanskih filmova i serija?

Advertiser Serbia23. maja 2022.

ROBERT WESTER, Berenschot Consultancy: „Komunikacija je od najveće važnosti za suzbijanje dezinformacija“

Advertiser Serbia20. maja 2022.

CHRIS POMEROY, Interface Tourism Spain: „U eri u kojoj su reputacija i snaga brenda ključni elementi vrednosti kompanije, PR zauzima centralnu poziciju“

Advertiser Serbia16. maja 2022.

ANDRAS SZTANISZLAV, PersonaR: „Globalna pandemija je pomogla da se PR razvije u ogromnoj meri“

Advertiser Serbia13. maja 2022.

Daniel Susskind na konferenciji Future Tense: Kako će izgledati „svet bez posla“ i da li je bliži nego što mislimo?

Advertiser Serbia12. maja 2022.

SCOTT GOULD, Konsultant i Govornik: „Posao PR profesionalca nije samo angažovanje javnosti, već i dobro angažovanje klijenta“

Advertiser Serbia11. maja 2022.

MAXIM BEHAR, M3 Communications Group, Inc.: „PR stručnjaci su umesto savetnika postali donosioci odluka“

Advertiser Serbia10. maja 2022.

Transparentne komunikacije

Advertiser Serbia9. maja 2022.

Objavljen kompletan program za NEM Dubrovnik 2022: HBO Max drži glavni govor, Beta Film i ZDF Studios prikazuju nove serije, stižu BBC Studios i AMC Networks

Advertiser Serbia5. maja 2022.

SVEN WILKE, Financer.com: „PR-u je potreban PR“

Advertiser Serbia3. maja 2022.

Jedan od najboljih svetskih govornika dolazi u Zagreb: „Promene u našem ponašanju kreiraju budućnost“

Advertiser Serbia28. aprila 2022.

LUKA STEINER, Športna Loterija: „PR je danas konkurentna oblast“

Advertiser Serbia27. aprila 2022.

Produžen rok za prijave za MIXX AWARDS – nagrade za najbolje digitalne kampanje i projekte

Advertiser Serbia21. aprila 2022.

SIMONA KRUHAR GABERŠČEK, Marketing Magazin: „PRO PR konferencija je jedan od onih događaja kojima morate da prisustvujete, koji svaki komunikator treba da poseti“

Advertiser Serbia21. aprila 2022.