MARIJA JOKSIMOVIĆ, direktor digitalnih projekata agencije Universal Media: Istraživanje društvenih mreža WAVE 8 otkriva!

Osnovne ljudske potrebe se menjaju – 40% Internet korisnika u Srbiji sada među njih ubraja pristup Internetu i napunjenu bateriju na telefonu! Pročitajte sjajan stručni autorski tekst Marije Joksimović, direktorice digitalnih projekata agencije Universal Media

Uređaji i tehnologije menjaju navike i način na koji potrošači koriste interent. Globalno istraživanje Wave8 pokazuje da današnji potrošači sa brendovima komuniciraju preko svakog uređaja, ali na drugačiji način i iz različitih razloga. Tako kada dobiju „push“ notifikaciju mobline aplikacije na svom smart fonu, ili pročitaju mail koji im dostavlja informaciju o nekom brendu, oni na kompjuteru dalje istražuju i dolaze do više informacija o proizvodu ili usluzi koja ih zanima.

Danas brendovi imaju pristup nemerljivom broju digitalnih platformi putem kojih ostvarjuju bliskiju vezu sa potrošačima. Najveći je izazov kako ih sve integrisati i omogućiti da se potrošači kreću kroz medije, bilo digitalne ili tradicionalne, bez osećaja granica i razlike u komunikaciji. U tome im pomaže kvalitetan sadržaj, koji će preneti ujednačenu poruku kroz sve medije.

Poslednja stanica našeg potrošača, koji putuje kroz svet medija i sadržaja, će biti mogućnost da sa svog pametnog telefona izvrši kupovinu i zaokruži svoje putovanje, od razmišljanja, analize i istraživanja do kupovine.

Wave 8 donosi zaključak da porast u korišćenju prenosivih uređaja nas čini sve više zavisnim od kvaliteta internet veze i konekcije, ali i od baterija. Sada su osnovne ljudske potrebe, za učenjem, pripadanjem, napredovanjem, intimno povezane sa konekcijom na internet i baterija postaje temelj ispunjenja naših potreba.

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-1.-wifi.jpg

Wave8 beleži da je korišćenje pametnih telefona na svetskom nivou u poslednje dve godine doživelo dramatičan rast, u 2013. godini rast od čak 28%, a u 2014. godini 11%. U Srbiji porast u korišćenju je još dramatičniji nego na globalnom nivou, ali se upotreba personalnih računara i dalje dobro drži.

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-2.-wifi.jpg

Rezultat je da je pametni telefon u Srbiji prerastao lap top u korišćenju.

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-3-wifi.jpg
Pametni telefon nam je postao omiljeni uređaj za obavljanje mnogih aktivnosti. On nam sada zadovoljava više potreba od laptopa, ali je laptop i dalje superioran kada želimo da istražimo nešto detaljnije, naučimo nešto novo ili obavimo on line kupovinu.

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-4-wifi.jpg

Sve više vremena provodimo sa pametnim telefonom nego sa bilo kojim drugim prenosivim uređajem.

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-5-wifi.jpg

Ipak, ovo nije slučaj na svim tržištima sveta. U Hrvatskoj tako i dalje dominira laptop, kao i u Bugarskoj. Razlog leži u tome da je na manje razvijenijim tržištima pristup širokopojasnom interentu slabiji i pametan telefon je češći način kako se ljudi konektuju, a i pristupačnost pametnih telefona u odnosu na lapt top za posledicu ima da se oni više koriste

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-6-wifi.jpg

Vreme koje ćemo provoditi uz smartphone će se sve više povećavati u budućnosti. 49% populacije u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji se slaže sa ovom izjavom, dok u Hrvatskoj i Bosni u ovo veruju 59% interent populacije

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-7-wifi.jpg

U skladu sa porastom penetracije smartphonea i M-commerce raste , ali je laptop i dalje ključni uređaj za obavljanje on line kupovine.

http://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/06/wave-8-otkriva-Slika-8-wifi.jpg U Srbiji je porast online kupovine preko pametnog telefona porastao među aktivnim interenet korisnicima sa 10% na 29% za samo godinu dana.

Trend plaćanja putem mobilnog telefona može da raste sa pojavljivanjem novih načini obavljanja transakcija putem telefona, kao što su Apple Pay koji je lansiran 2014.godine ili Samsung Pay ubrzo posle. PayPal takođe ulazi u sferu mobilnog plaćanja kao i Google sa Android Pay platformom.

Ne treba zaboraviti i Snapchat koji je izbacio Snapcash, koji omogućava brzo i jednostavno prebacivanje novca među prijateljima.

Mobilni telefoni odavno su postali deo naše svakodnevice. Nekada korišćeni samo za pozivanje i slanje poruka, danas je njihova funkcija višenamenska. Zato i nije teško zamisliti blisku budućnost u kome će nam sve biti dostupno putem mobilnog telefona, što ćemo sigurno saznati u nekom narednom istraživanju WAVE.

 

Autor: Marija Joksimović, direktor digitalnih projekata agencije Universal Media

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Investicije u oglašavanje u Srbiji i zemljama regiona će rasti u narednim godinama

Advertiser Serbia16. jula 2019.

Đorđević: Robu preko interneta kupovalo 1,8 miliona Srba

Advertiser Serbia16. jula 2019.

RTS i Novak Đoković postigli rekordnu gledanost

Advertiser Serbia15. jula 2019.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u drugom kvartalu 2019

Advertiser Serbia10. jula 2019.

Zenith: Usporava se rast online oglašavanja

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Generacija Z ne koristi Facebook, prešli su na Instagram i YouTube

Advertiser Serbia9. jula 2019.

Eurostat: 52 odsto Srba koristi društvene mreže

Advertiser Serbia1. jula 2019.

Da li nas je više osvojio GOT ili Černobilj?

Advertiser Serbia28. juna 2019.

Digitalna piraterija „košta“ SAD preko 29 milijardi dolara godišnje

Advertiser Serbia20. juna 2019.

Neki od trenutno najvažnijih internet trendova

Advertiser Serbia18. juna 2019.

Rojtersov godišnji izveštaj: Facebook manje popularan, ali i dalje najvažniji za širenje vesti; Rastu Instagram i WhatsApp

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Najpopularnije reklame na YouTube-u u periodu između dva Kanska festivala

Advertiser Serbia17. juna 2019.

Amazon prestigao Google i postao vodeći globalni brend

Advertiser Serbia13. juna 2019.

Koliko smo bili društveno odgovorni u prvom kvartalu ove godine?

Advertiser Serbia11. juna 2019.

Microsoft najvrednija kompanija u SAD, premašio bilion dolara

Advertiser Serbia11. juna 2019.