Agencije

MARCO CREMONA, GOOGLE: „Moramo omogućiti da nove tehnologije rade u korist podsticanja novih ideja, a ne da idu svojim putem“

Marco Cremona je u svetu advertajzinga 25 godina. Počeo je u agenciji McCann Milan, a zatim je prešao u Leo Burnett. Preselio se u Brazil i radio za Lowe. Kasnije je otišao u Moskvu i radio za McCann a potom i za Young & Rubicam. Marco je postao globalni kreativni direktor Barilla. Nakon toga prelazi u Google Russia na poziciju Creative Lead. Ove godine će učestvovati na Festivalu Golden Drum kao jedan od govornika i tim povodom smo razgovarali s njim…

Marco, radite na poziciji Creative Lead u kompaniji Google na ruskom tržištu. Na samom početku, recite nam, šta tačno ta pozicija podrazumeva? Koji su vaši osnovni poslovni zadaci?

– Moja uloga je složena. Sa jedne strane pomažem ruskom marketing timu, a u poslednje vreme i marketing timovima iz subsaharske Afrike kako bi bilo omogućeno da komunikacija Google-a kao brenda i njegovih proizvoda zadovolji najviše kreativne standarde. Sa druge strane, kao deo tima EMEA Creative Lab u Londonu – moja ambicija je da u budućnosti sarađujem na razvoju pionirskih projekata, kao što je Jacquard.Radili ste za veći broj međunarodnih advertajzing agencija, kao što su McCann, Leo Burnett, Young & Rubicam… a sada ste u zaposleni u kompaniji Google. Koliko se posao jednog kreativca razlikuje pri radu u advertajzing agenciji od posla u jednoj internet kompaniji?

– Sasvim je drugačije. U poređenju sa oglasnom industrijom, ovde ima više mogućnosti za učenje, manje svestranosti u pogledu proizvoda za oglašavanje, više haotičnog upravljanja, manje opojnog stresa, više resursa i okruženje je mnogo raznovrsnije.


Sada gotovo da ne možemo ni da zamislimo kampanju koja ne uključuje i digital. S druge strane, Vi ste na jednom seminaru pričali o kontrastu koji postoji između oglašavanja i novih tegnologija? Kako to objašnjavate? O čemu se tu zapravo radi?

– Naš posao je oduvek bio čin balansiranja: koliko informacija i koliko kreativnosti treba da unesemo u sve što radimo? Ovo je oduvek bilo pitanje za profesionalace iz sveta komunikacija.

Danas, ovaj posao balansiranja ima još više slojeva i moramo omogućiti da nove tehnologije rade u korist podsticanja novih ideja, a ne da idu svojim putem

U okviru Festivala Golden Drum govorićete na veoma zanimljivu temu “Kako kreativno preživeti u svetu u kojem se prosečna pažnja dramatično smanjuje, tehnologija se eksponencijalno razvija i podaci nas sramno otkrivaju.” Da li uopšte postoji provereni recept za “kreativno preživljavanje” ili smo prinuđeni da se svakodnevno suočavamo sa novim sitacijama, imajući u vidu napred navedeno (tehnologija se ubrzano razvija)?

– Niko nema formulu. Ali definitivno postoji stav koji može pomoći:

moramo smanjiti veličinu našeg ega, zaboraviti mnoge stavri za koje smo mislili da su večne, biti dovoljno skromni da proučavamo sa entuzijazmom i radoznalošću i da gledamo na tehnologiju kao izvanredan novi set kanala kroz koje možemo iskazati našu kreativnost efektnije nego ikada pre.

I za kraj, recite nam da li ste već imali prilike da se upoznate sa kreativnom scenom ovog regiona (South-East Europe) i ukoliko jeste, šta mislite o njoj?

– Mislim da je istočna Evropa u poslednjih nekoliko godina doživela brz kvalitetni kreativni rast, a rezultati u vidu međunarodnih nagrada su tu da to dokažu. Ali, pošto sam radio i živeo 6 godina u Rusiji, osećam da i dalje postoji ogroman neizraženi potencijal. Zapravo, kreativni talenti, kulturno i umetničko nasleđe i prirodna predispozicija prema tehnologiji nisu ništa drugo nego to.

 

Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Agencije

Sve što treba da znate o novoj GDPR regulativi saznajte na seminaru HURA-e

Advertiser Serbia21. februara 2018.

Seminar prezentacijskih veština – Govori jasno i nosi znanje sa sobom

Advertiser Serbia20. februara 2018.

Produžene prijave za CROATIA EFFIE 2018

Advertiser Serbia20. februara 2018.

Na Dane komunikacija dolazi nagrađivani multimedijalni umetnik koji „crta pogledom“

Advertiser Serbia15. februara 2018.

DANKA TRBOJEVIĆ i IGOR ŽEŽELJ novi rukovodioci IAB Serbia

Advertiser Serbia14. februara 2018.

Natalia Wiechowski, višestruko nagrađivani marketinški stručnjak iz Dubaija dolazi u Zagreb

Advertiser Serbia13. februara 2018.

Kako su događaji organizovani u Srbiji od strane M2COMMUNICATIONS postali benchmark za BMW

Advertiser Serbia10. februara 2018.

Mr.Bingo, kojeg je Guardian prozvao „troll for hire“, dolazi na Dane komunikacija

Advertiser Serbia9. februara 2018.

EFFIE AWARDS 2018: Kreće trka za najbolje marketinške kampanje

Advertiser Serbia6. februara 2018.