Konferencije

Manjinski i lokalni mediji kao investicija u celokupne društvene integracije

Peto izdanje Regionalne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima održano je u četvrtak u Novom Sadu u dvorcu Eđšeg u organizaciji Magyar Szó, Asocijacije medija Srbije, Heror Media Pont i Giacomelli media

Ova konferencija će naredne godine prerasti u evropsku konferencijsku platformu kao rezultat uspešnog petogodišnjeg rada, jedan je od zaključaka današnjeg događaja.

Tema jubilarnog izdanja konferencije koja se posle prošlogodišnjeg mesta održavanja u Beogradu, vratila u Novi Sad, bile su društvene integracije, u koju je postavljen fenomen zajednice. U tom kontekstu su se predstavnici državnih, pokrajinskih i lokalnih institucija i organizacija iz oblasti eurointegracija, marketinga, privrede, korporativnih i medijskih kompanija, odnosno asocijacija, zajedno sa manjinskim i lokalnim medijima iz Srbije i regiona bavili pitanjem razumevanja identiteta, kulture i pozicijom manjinskih i lokalnih medija kao protagonista novih rešenja u vreme intenzivnih promena i kreiranja novih parametara, koji čine i uređuju savremeno društvo. Centralni diskurs, kojim se ova Konferencija bavila je bilo značenje i pripadnost zajednicama.

Svečani ton ovogodišnjoj konferenciji pridodala je svojevrsna proslava učlanjenja dnevnog lista Magyar Szo u Evropsku asocijaciju dnevnih novina na manjinskim i regionalnim jezicima MIDAS kojoj je jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Vojvodini pristupio u junu ove godine, na šta je upozorio član Upravnog odbora MIDAS-a Bojan Brezigar.

Prilikom otvaranja konferencije potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao da su multietničnost i multkulturalnost Vojvodine način života u svim njegovim segmentima, uključujući i informisanje, i da tu činjenicu potvrđuje postojanje stabilnog sistema materijalne podrške najvažnijim medijima na manjinskim jezicima u Pokrajini. Potpredsednik Milićević je rekao da je za štampanje 22 lista na osam jezika ove godine iz pokrajinskog budžeta izdvojeno nešto više od 264 miliona dinara, što je više od 90 odsto od ukupnih izdvajanja za podršku svim medijima u pokrajini, uključujući i one na srpskom jeziku. „Najmanje toliko će biti planirano i u budzetu za 2017. godinu, što će obezbediti stabilno i održivo finansiranje izdavača“, naglasio je potpredsednik Pokrajinske vlade dodavši da postoji svest i o tome da se značajan broj medija na manjinskim jezicima, pre svega na lokalnom nivou, nakon privatizacije našao na tržištu, i rekao da će Pokrajinska vlada izdvojiti sredstva i za projektno finansiranje ovih medija čiji je značaj u njihovim sredinama izuzetno veliki.

Kroz tri konferencijska panela manjinski i lokalni mediji su se posmatrali su kao izvori rešenja, u centru kojeg je pitanje sopstvenih identiteta i dijalog između njih. Konferencija je odgovorila na mnoga pitanja. Konstatovano je da digitalne platforme manjinskih medija ne predstavljaju rizik od gubitka identiteta nacionalnih zajednica i da manjinski mediji imaju, pored uloge informisanja, i ulogu koja “donosi” jezik zajednice u porodicu, kao i ulogu koja povećava vidljivost nacionalne zajednice u celokupnom društvu i njenog prestiža.

null

Kao jedan od modela novog pozicioniranja manjinskih medija označen je i model moguće saradnje više manjinskih i drugih medija prilikom pripreme većih evropskih projekata. Na konferenciji je data puna podrška otvaranja manjiskih medija prema tzv. većinskim zajednicama a ukazano je i na potrebu formalizovanja rada Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina i izrade strategije manjinske politike države Srbije.

Jedan od zaključaka ovogodišnjeg izdanja konferencije jeste i taj da tačke identifikacije pripadnika nacionalnih zajednica sa istim ne trebaju da budu u sukobu i da se mostovi izgradnje integracije novih članova društva u smislu migrantskih kretanja u Evropi trebaju zasnivati na emociji.
Peto izdanje Regionalne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima u koje su se uključili predstavnici naših i regionalnih medija, MIDAS-a, tima za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture Novi Sad 2021, Privredne komore Srbije, korporativnog sektora, Olimpijskog komineta Srbije ukazuje na to da je pravac razvoja manjinskih medija dobro zacrtan.

Pokrovitelji konferencije su bili Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Partneri konferencije su bili kompanija Gorenje i kompanija Coca Cola, a prijatelji konferencije Novi Sad 2021, Galerija Matice Srpske, Kulturni centar Novog Sada, Slovenački poslovni klub, Galerija nameštaja Vitorog i Grand kafa Black & easy.
Foto: Balkan Ekspres

null

null

null

null

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Konferencije

Održana online konferencija E-COMMERCE REVOLUTION – Transformacija e-trgovine nakon pandemije

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Color Media Communications: Online konferencija „e-commerce revolution“

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Oren Simanian: Investitori – Kako ih privući da investiraju u vas

Advertiser Serbia2. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

Budućnost maloprodaje – Utorak, 16. jun u 16:30 WeCann Live panel

Advertiser Serbia12. juna 2020.

Novi datum Digital Takeover-a, trajaće čak dva dana

Advertiser Serbia5. juna 2020.

Završena deseta Brending konferencija

Advertiser Serbia23. maja 2020.

Louise Tingström, radila je spajanja vredna 200 milijardi evra a 27. maja je na DK Talks-u

Advertiser Serbia22. maja 2020.

Da li su mali i veliki biznisi mogli da iskoriste lekcije iz prošlosti za prevazilaženje krize?

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Danas počinje deseta Brending konferencija – kako je izgledalo prvih 9?

Advertiser Serbia18. maja 2020.

VESNA BEGANOVIĆ, Via Media: „Mi smo važna karika u oporavku i modernizaciji ekonomije“

Advertiser Serbia15. maja 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From home: Insights vs. Myths – Šta nas zapravo čeka posle Covid-19?

Advertiser Serbia14. maja 2020.

BK10 predstavlja: Komunikacija u vremenu pandemije

Advertiser Serbia14. maja 2020.

Ugostiteljstvo nije luksuz

Advertiser Serbia13. maja 2020.

Branding Conference 10 – The show must go on!

Advertiser Serbia7. maja 2020.