Konferencije

Manjinski i lokalni mediji kao investicija u celokupne društvene integracije

Peto izdanje Regionalne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima održano je u četvrtak u Novom Sadu u dvorcu Eđšeg u organizaciji Magyar Szó, Asocijacije medija Srbije, Heror Media Pont i Giacomelli media

Ova konferencija će naredne godine prerasti u evropsku konferencijsku platformu kao rezultat uspešnog petogodišnjeg rada, jedan je od zaključaka današnjeg događaja.

Tema jubilarnog izdanja konferencije koja se posle prošlogodišnjeg mesta održavanja u Beogradu, vratila u Novi Sad, bile su društvene integracije, u koju je postavljen fenomen zajednice. U tom kontekstu su se predstavnici državnih, pokrajinskih i lokalnih institucija i organizacija iz oblasti eurointegracija, marketinga, privrede, korporativnih i medijskih kompanija, odnosno asocijacija, zajedno sa manjinskim i lokalnim medijima iz Srbije i regiona bavili pitanjem razumevanja identiteta, kulture i pozicijom manjinskih i lokalnih medija kao protagonista novih rešenja u vreme intenzivnih promena i kreiranja novih parametara, koji čine i uređuju savremeno društvo. Centralni diskurs, kojim se ova Konferencija bavila je bilo značenje i pripadnost zajednicama.

Svečani ton ovogodišnjoj konferenciji pridodala je svojevrsna proslava učlanjenja dnevnog lista Magyar Szo u Evropsku asocijaciju dnevnih novina na manjinskim i regionalnim jezicima MIDAS kojoj je jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Vojvodini pristupio u junu ove godine, na šta je upozorio član Upravnog odbora MIDAS-a Bojan Brezigar.

Prilikom otvaranja konferencije potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao da su multietničnost i multkulturalnost Vojvodine način života u svim njegovim segmentima, uključujući i informisanje, i da tu činjenicu potvrđuje postojanje stabilnog sistema materijalne podrške najvažnijim medijima na manjinskim jezicima u Pokrajini. Potpredsednik Milićević je rekao da je za štampanje 22 lista na osam jezika ove godine iz pokrajinskog budžeta izdvojeno nešto više od 264 miliona dinara, što je više od 90 odsto od ukupnih izdvajanja za podršku svim medijima u pokrajini, uključujući i one na srpskom jeziku. „Najmanje toliko će biti planirano i u budzetu za 2017. godinu, što će obezbediti stabilno i održivo finansiranje izdavača“, naglasio je potpredsednik Pokrajinske vlade dodavši da postoji svest i o tome da se značajan broj medija na manjinskim jezicima, pre svega na lokalnom nivou, nakon privatizacije našao na tržištu, i rekao da će Pokrajinska vlada izdvojiti sredstva i za projektno finansiranje ovih medija čiji je značaj u njihovim sredinama izuzetno veliki.

Kroz tri konferencijska panela manjinski i lokalni mediji su se posmatrali su kao izvori rešenja, u centru kojeg je pitanje sopstvenih identiteta i dijalog između njih. Konferencija je odgovorila na mnoga pitanja. Konstatovano je da digitalne platforme manjinskih medija ne predstavljaju rizik od gubitka identiteta nacionalnih zajednica i da manjinski mediji imaju, pored uloge informisanja, i ulogu koja “donosi” jezik zajednice u porodicu, kao i ulogu koja povećava vidljivost nacionalne zajednice u celokupnom društvu i njenog prestiža.

null

Kao jedan od modela novog pozicioniranja manjinskih medija označen je i model moguće saradnje više manjinskih i drugih medija prilikom pripreme većih evropskih projekata. Na konferenciji je data puna podrška otvaranja manjiskih medija prema tzv. većinskim zajednicama a ukazano je i na potrebu formalizovanja rada Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina i izrade strategije manjinske politike države Srbije.

Jedan od zaključaka ovogodišnjeg izdanja konferencije jeste i taj da tačke identifikacije pripadnika nacionalnih zajednica sa istim ne trebaju da budu u sukobu i da se mostovi izgradnje integracije novih članova društva u smislu migrantskih kretanja u Evropi trebaju zasnivati na emociji.
Peto izdanje Regionalne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima u koje su se uključili predstavnici naših i regionalnih medija, MIDAS-a, tima za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture Novi Sad 2021, Privredne komore Srbije, korporativnog sektora, Olimpijskog komineta Srbije ukazuje na to da je pravac razvoja manjinskih medija dobro zacrtan.

Pokrovitelji konferencije su bili Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Partneri konferencije su bili kompanija Gorenje i kompanija Coca Cola, a prijatelji konferencije Novi Sad 2021, Galerija Matice Srpske, Kulturni centar Novog Sada, Slovenački poslovni klub, Galerija nameštaja Vitorog i Grand kafa Black & easy.
Foto: Balkan Ekspres

null

null

null

null

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Konferencije

Mate Rimac tajnu svog uspeha otkriva na Digital Takeover-u

Advertiser Serbia5. decembra 2019.

SEMPL: 10 komunikacijskih trendova za 2020. godinu

Advertiser Serbia3. decembra 2019.

Future is NOW 2019

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

Sve više influensera koristi svoj uticaj za razvijanje vlastitih biznisa i brendova

Advertiser Serbia23. novembra 2019.

Kompletiran program četvrtog DIABLOG-a

Advertiser Serbia18. novembra 2019.

CEO Summit Beograd – Samit privrednih lidera regiona

Advertiser Serbia13. novembra 2019.

Lana Jurčević i Marijana Batinić na DIABLOG-u rame uz rame s poslovnim liderima

Advertiser Serbia11. novembra 2019.

KOMferencija: Iako kritikovani od mnogih, influenseri su nova generacija javnih ličnosti

Advertiser Serbia6. novembra 2019.

Na konferenciji DIABLOG o budućnosti influencers marketinga – Vrednost industrije do 2022. godine 15 milijardi dolara

Advertiser Serbia4. novembra 2019.

Na četvrtom DIABLOG-u tema društvena odgovornost blogera i influensera

Advertiser Serbia29. oktobra 2019.

21. SEMPL, MAIRA GENOVESE: Poznajete generaciju Z i aplikaciju o kojoj svi govore?

Advertiser Serbia24. oktobra 2019.

Još tri dana do centralnog trgovačkog događaja u Srbiji

Advertiser Serbia21. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Srbija ima 2.357 registrovanih medija

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.